İhracatı Güçlendirecek Adımlar Atılıyor
Küresel piyasalarda belirsizliklerin kronikleştiği, dengesiz ve riskli bir yapı oluştu. Bu durum ihracatçılarımızın kısa vadede dahi planlama yapmasını oldukça zorlaştırıyor.
Ukrayna-Rusya savaşının son bulmasını umut etmemize rağmen, yanı başımızdaki bu savaş, küresel gıda ve enerji tedarikini tehdit etmeye devam ediyor. Jeopolitik risklerin arttığı bir yılda ihracat ailesi olarak, geçen yıla benzer bir ihracat performansı yakaladık. Yedi aylık ihracatımız 143,4 milyar dolar oldu. Yılın kalan bölümünde ana pazarlarımız konumundaki Avrupa ve ABD ekonomilerinde son çeyrekte beklenen canlanmanın ihracatımıza olumlu yansıyacağını öngörüyoruz.
Diğer yandan Cumhurbaşkanımızın liderliğinde iş dünyamızın gerçekleştirdiği Körfez Turu'nda kurulan yeni ilişkiler ve iş birliklerinin bölgeye yapılan ihracatımızı da olumlu etkileyeceğini görebiliyoruz.
Küresel ticarette trendlerin değiştiği ve pazarların yakından tedarik eğilimlerinin artığı bir süreçte, Arap Körfezi radarımızda olan bir bölgeydi. Çünkü Türkiye, bölgenin en önemli üretim merkezi konumunda ve yakın çevresine güçlü bir ortaklık sunuyor. Dolayısıyla, Körfez ülkeleriyle ticari ilişkilerimiz özel bir önem taşıyor. En önemli ticari partnerlerimizden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri ile ihracat ağırlıklı 10 milyar dolarlık ticaretimiz olsa da potansiyel bunun çok üzerinde. Bu nedenle Mart 2023'te imzalanan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması sonrası Körfez ülkelerine yönelik ticaret heyeti programlarını devreye almıştık. Eylül ve Ekim aylarında BAE, Suudi Arabistan, Katar ve Bahreyn'e ticaret heyetlerimiz olacak. Temmuz ayında yapılan ziyaretlerde hükûmetlerimiz uzun vadeli bir ortaklığın önünü açtı. Üretici ve tüccarlar olarak biz, ticaret hacmimizi katlayarak artırabileceğimiz zemine eriştik. Bu nedenle ihracatçılarımızın bu ticaret heyetlerine katılımı çok büyük önem kazanıyor. Temmuz ayında Suudi Arabistan'a ihracat hacmimiz yüzde 189, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 126 arttı. Bu artışı devam ettirmek bizim elimizde. İlişkilerimizin devam etmesi hâlinde beş yılda 25 milyar dolarlık ticaret hedefine rahatlıkla ulaşacağımızı düşünüyorum.
Dünyanın en büyük pazarı ABD'ye ihracatımız da artarak devam ediyor. Almanya'dan sonra en fazla ihracat yaptığımız pazar oldu. İhracat hacminin büyümesi için Temmuz ayında iş dünyamızın önemli kuruluşlarıyla kapalı bir oturup yaptık. Ayrıca ABD'nin perakende devi Walmart'ın katıldığı Nitelikli Alım Heyeti düzenledik.
Diğer yandan ekonomi yönetiminin son iki ayda ihracatçıların elini güçlendirecek adımlar atmasından oldukça mutluyuz. Reeskont kredilerinin günlük limiti 1,5 milyar TL'ye çıkarılarak erişim şartları kolaylaştırıldı. KOBİ'lerin reeskont kredilerinden aldığı pay artırıldı. Reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulu kaldırıldı. Merkez Bankası'nın ihracat kredilerini sıkılaştırma kapsamı dışında tutulmasına yönelik yaklaşımını destekliyoruz. Bu düzenlemeleri ihracatımızın hedeflerine ulaşmasına doğrudan katkı sağlayacak önemli adımlar olarak görüyoruz.