TİM-TÜBİTAK Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentorluk Programı
PROGRAMIN AMACI
Türkiye İhracatçılar Meclisi, çözüm ortağı olarak program kapsamında kurumların kendi hedeflerine, yapısına ve ihtiyaçlarına uygun kurumsal sürdürülebilirlik sistemlerinin tasarlanması, hayata geçirilmesi ve izlenebilirliğin sağlanması ile KOBİ'lerin ihtiyaç duyduğu mentorluk hizmetini TİM Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentorluk Programı ile sağlayacaktır.
TİM Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentorluk Programı ile alanında uzman mentorlar tarafından verilecek mentorluk hizmeti kapsamında Türkiye genelinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin;
- Yeşil dönüşüm konusunda mevcut durumlarının belirlenmesi,
- Boşluk analizi yapılarak iyileşme sağlanması planlanan başlıkların belirlenmesi,
- Belirlenen başlıklara ilişkin çözümlerin hayata geçirilmesine yönelik yol haritalarının oluşturulması,
amaçlanmaktadır.
PROGRAM SÜREÇ AKIŞI
KOBİ'ler çözüm ortağı olan TİM'e başvurarak mentorluk hizmeti alabilecektir. TİM Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentorluk Programı 6 aylık bir süreci kapsayacak olup süreç akışı aşağıdaki sıralamada olacaktır;
- KOBİ, 6 aylık destek kapsamında yeşil dönüşüm konusunda mentorluk hizmeti almak üzere TİM'e başvurur.
- TİM, KOBİ'ye konusunda yetkin bir mentor ve Birlik Proje Uzmanı atar.
- KOBİ, Birlik Proje Destek Uzmanı ve mentor desteğiyle TÜBİTAK'a sunulmak üzere proje hazırlar.
- KOBİ, 210.000 TL bütçe ile proje önerisini 1601 Çağrısı kapsamında TÜBİTAK'a sunar.
- TÜBİTAK, önerilen kapsamda projenin desteklenmesine karar verir.
- KOBİ ve TÜBİTAK arasında sözleşme imzalanır.
- TİM-TÜBİTAK Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentorluk Programı kapsamda KOBİ'ye 6 aylık mentorluk programı hizmet sağlanır.
- TİM, 6 aylık süreç sonunda KOBİ'ye 210.000 TL tutarında tahsilat makbuzu düzenler.
- KOBİ, 210.000 TL'nin %10'unu (21.000 TL) 6 aylık süreç tamamlandıktan sonra TİM'e öder.
- KOBİ, süreç tamamlandıktan sonra Proje çıktıları, tahsilat makbuzu ve ödeme dekontu dönemsel izleme raporu ile beraber dönemsel izleme raporunu TÜBİTAK'a sunar.
- TÜBİTAK izleme ve değerlendirme işlemlerini yaklaşık bir buçuk ay içerisinde tamamlar.
- TİM, süreç tamamlandıktan sonra 6 aylık izleme işlemleri tamamlanmış olan hizmet verdiği diğer projelerle beraber projenin bakiye tutarını TÜBİTAK'tan talep eder.
Süreç sonunda dönemsel izleme raporları TÜBİTAK tarafından kapsamlı olarak incelenir ve akabinde tüm süreci başarılı şekilde yöneten ve raporlayan firmalara sağlanmış olan teknik danışmanlık hizmetinin %90'ı TÜBİTAK tarafından hibe edilir.
PROGRAMIN İŞLEYİŞİ VE SÜRESİ
Şirketlere yeşil dönüşüm konusunda hangi seviyede olduklarını değerlendirmek amacıyla kısa bir soru seti verilecektir. Program, toplam 6 ay sürecek, bu süreçte firmaların ve mentorların aktif olarak 6 ay süresince faaliyetleri sürdürmeleri beklenecektir.
Program süresince mentor, eşleştirildiği şirket ile ortak olarak belirlenecek gün ve saatte, her hafta bir gün en az 4 saatlik bir zaman diliminde şirketi ziyaret edecek ve şirketlerin yeşil dönüşüm süreçlerinin geliştirilmesi çalışmalarında mentorluk yapacaktır. Bu süreç içerisinde katılımcı her bir firmanın, yeşil dönüşüm çalışmalarına yakın uzmanlığı olan bir yöneticisini şirket içi proje lideri olarak görevlendirmeleri beklenmektedir.
3., 6. ayların sonunda tüm mentorların ve firmaların katılacağı deneyim paylaşım toplantıları yapılacaktır.
PROGRAMA KATILIM GÖSTEREN KOBİLERİN FİNANSAL YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Program finansmanı, TÜBİTAK'ın toplam %90 desteği ve programda yer alacak KOBİlerimizin %10 katkısı ile gerçekleşecektir. Söz konusu finansman modeline göre; programa katılım gösterecek her bir şirketin 6 ay süresince program kapsamında alacağı mentorluk hizmetleri karşılığında;
- 6 ay sonunda 6 aylık proje bedeli olan 210.000 TL'nin %10'u olan 21.000 TL'yi ödemesi
gerekmektedir. TİM, KOBİye verdiği hizmet karşılığında KOBİye 210.000 TL tutarında tahsilat makbuzu kesecektir.
Eğer firma proje sonuç raporundan önce projeden çekildiği ve gerekli yükümlülüklerini karşılamadığı takdirde mentor'dan hizmet aldığı aybaşına 35.000 TL'yi TİM'e ödemekle yükümlü olacaktır.
PROGRAMDA MENTORLUK DESTEĞİ SAĞLAYACAK MENTORLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Sürdürülebilirlik konusunda araştırma, eğitim ya da uygulama faaliyetleri gösteren, tecrübeye, yetkinliğe ve motivasyona sahip mentor adaylarının mentor başvuru formunu doldurulması gerekmektedir.
Programda görev alacak mentorların seçiminde öncelikli seçim kriterleri;
- 10 yıllık profesyonel iş deneyimine sahip olmak,
- Sürdürülebilirlik odaklı proje ve/veya çalışmalar gerçekleştirmiş olmak,
- Tercihen ISO/TSE onaylı sürdürülebilirlik, çevre veya karbon ayak izi hesaplama konulu eğitim almış ve onaylı sertifikalardan birine sahip olmaktır.
Aylık olarak gerçekleştirilecek faaliyetler ve elde edilen çıktılar konusundaki gelişimleri, gözlem ve önerilerini, TİM'e raporlamaları beklenmektedir.
Mentor Başvurusu için Tıklayınız.
PROGRAMDA YER ALACAK KOBİ'LER NASIL BELİRLENECEK?
Programda yer alacak ve desteklenecek olan firmalar, başvuru formunu eksiksiz ve belirtilen tarihe kadar dolduran şirketler arasından, formda verilen cevapların niteliğini göze alacak şekilde TİM tarafından yapılacak bir ön değerlendirme sonucunda ve başvuru formunu dolduruş tarihleri de göz önüne alınarak belirlenecektir.
KOBİ Başvurusu için Tıklayınız.