Dolaşım Menşe İspat Belgeleri
Menşe Şahadetnamesi
İhraç eşyasının, tümüyle bir ülkede elde edilen veya üretilen eşya olduğunu, o ülke menşeli olduğunu gösteren belgedir. Diğer taraftan üretimi birden fazla ülkede gerçekleştirilen eşya olduğunda ise tek bir ülke menşeli sayılabilmesi için o ülkede yeni bir ürün imal edilmiş veya imalatın önemli bir aşamasının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin o ülkede yapılmış olduğunu belgelemek için düzenlenir.
Menşe Şahadetnamesi, ihracatçı ya da kanuni temsilcisi tarafından, belgenin ekindeki Başvuru Formu kaşelenip imzalanır. Daha sonra beyan edilen ülke menşeli olduğu hususunda tevsik edici tüm bilgi ve belgeleri ile birlikte İhracatçı Birliğine sunulur. Gerekli inceleme yapıldıktan sonra İhracatçı Birliği yetkilisince onay işlemi tamamlanır.
A.TR Dolaşım Belgesi
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Oluşturulan Gümrük Birliğinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar Hakkında Karar (2006/10895 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı) uyarınca düzenlenen belgedir.
Tümüyle Türkiye veya AB'de elde edilmiş ya da tamamı veya bir kısmı üçüncü ülkeler menşeli olup, Türkiye ya da AB'de ithal işlemleri tamamlanmış eşya için düzenlenir. Söz konusu belge, gerekli gümrük vergisi, eş etkili vergi ve resimleri tahsil edilmiş, bu vergi ve resimleri tam veya kısmi bir iadeden yararlanmamış olan Serbest Dolaşımdaki sanayi ürünleri ile işlenmiş tarım ürünleri için geçerlidir.
A.TR Dolaşım Belgesi, ihracatçı veya kanuni temsilcisi tarafından belgenin arka sayfasında yazılı olan kurallara uygun olarak elektronik ortamda doldurulur. İhraç konusu eşyanın Türkiye' de serbest dolaşım halinde olduğunu tevsik edici tüm bilgi ve belgeler ile sisteme yüklenir. Boş belge hangi İhracatçı Birliğinden satın alındıysa, onay için elektronik sistem üzerinden o Birliğe yönlendirilir. Daha sonra Birlik personeli tarafından kontrol edilerek onaylanan belge, vize işlemi için gümrük idaresine gönderilir.
Basitleştirilmiş ATR Dolaşım Belgesi
Basitleştirilmiş ATR Dolaşım Belgesi, Türkiye'nin ve Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin arasındaki ticarette kullanılan bir belgedir. ATR Dolaşım Belgesi, Türk ihracatçıları tarafından ürünlerin AB ülkelerine gümrüksüz olarak girişini sağlamak amacıyla kullanılır.
ATR, "Avrupa Topluluğu ile Türkiye Arasındaki Ticaret İçin Özgürlükçü Ticaret Düzenlemeleri" anlamına gelir. Bu belge, Türk malının AB ülkelerine gönderildiğinde Türk gümrük vergilerinden muafiyet sağlar. Dolayısıyla, ATR Dolaşım Belgesi, Türk malının AB içinde serbest dolaşımını sağlayarak ticaretin kolaylaştırılmasına katkıda bulunur.
Belge, ihracatçı tarafından düzenlenir ve gümrük işlemleri sırasında ürünle birlikte sunulur. ATR Dolaşım Belgesi, Türkiye'den AB ülkelerine yapılan ihracat işlemlerinde tercih edilen bir belgedir, çünkü bu belge sayesinde ürünlerin gümrük vergilerinden muafiyeti sağlanarak ticaretin daha avantajlı hale gelmesi amaçlanır.
EUR.1 ve EUR-MED Dolaşım Belgeleri
EUR.1 Dolaşım Belgesi, Türkiye'den Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığımız ülkelere yönelik ihracatta, Avrupa Birliği'ne üye ülkelere Tarım Ürünleri Listesi ve Avrupa Kömür Çelik Topluluğu Ürünleri Listesi (AKÇT) kapsamındaki eşyanın ihracatında anlaşma hükümlerindeki menşe, kümülasyon gibi esaslara uygun olarak gönderilmesini sağlamak üzere düzenlenen belgedir.
EUR-MED Dolaşım Belgesi ise Serbest Ticaret Anlaşması yaptığımız ve PAAMK Menşe Kümülasyon sistemine üye ülkelere Avrupa Birliği menşeli eşyanın gönderilmesi halinde veya gönderildiği ülkede tamamlanmak üzere ihraç edilen ham ya da yarı mamul eşyanın ihracı söz konusu olduğu durumlarda düzenlenen bir belgedir.
EUR.1 veya EUR-MED Dolaşım Belgeleri, ihracatçı veya kanuni temsilcisi tarafından belgenin arka sayfasında yazılı olan kurallara uygun olarak elektronik ortamda doldurulur. İhraç konusu eşyanın menşei olan ülkeyi tevsik edici tüm bilgi ve belgeler ile sisteme yüklenir. Boş belge hangi İhracatçı Birliğinden satın alındıysa, onay için elektronik sistem üzerinden o Birliğe yönlendirilir. Daha sonra Birlik personeli tarafından kontrol edilerek onaylanan belge, vize işlemi için gümrük idaresine gönderilir.
İran Menşe İspat Belgesi
Türkiye Cumhuriyeti ve İran İslam Cumhuriyeti arasında yapılacak ticarette, eşyanın tercihli menşeini ispat etmek üzere düzenlenen belgedir.
İran Menşe İspat Belgesi, ihracatçı veya kanuni temsilcisi tarafından belgenin arka sayfasında yazılı olan kurallara uygun olarak elektronik ortamda doldurulur. İhraç konusu eşyanın menşei olan ülkeyi tevsik edici tüm bilgi ve belgeler ile sisteme yüklenir. Boş belge hangi İhracatçı Birliğinden satın alındıysa, onay için elektronik sistem üzerinden o Birliğe yönlendirilir. Daha sonra Birlik personeli tarafından kontrol edilerek onaylanan belge, vize işlemi için gümrük idaresine gönderilir.
Malezya Menşe Belgesi
Türkiye Cumhuriyeti ve Malezya arasında yapılacak ticarette, eşyanın menşeini ispat etmek üzere düzenlenen belgedir.
Malezya Menşe Belgesi, ihracatçı veya kanuni temsilcisi tarafından belgenin arka sayfasında yazılı olan kurallara uygun olarak elektronik ortamda doldurulur. İhraç konusu eşyanın menşei olan ülkeyi tevsik edici tüm bilgi ve belgeler ile sisteme yüklenir. Boş belge hangi İhracatçı Birliğinden satın alındıysa, onay için elektronik sistem üzerinden o Birliğe yönlendirilir. Daha sonra Birlik personeli tarafından kontrol edilerek onaylanan belge, vize işlemi için gümrük idaresine gönderilir.
Form-A Belgesi
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) çerçevesinde uygulanan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi'nden ihracata yönelik yararlanmak üzere aşağıda sıralanan ülkelere yalnızca Türk menşeli eşya için düzenlenen belgedir.
Form-A belgesi, ihracatçı ya da kanuni temsilcisi tarafından beyan edilen ülke menşeli olduğu hususunda tevsik edici tüm bilgi ve belgeleri ile İhracatçı Birliğine sunulmaktadır. Gerekli inceleme yapıldıktan sonra İhracatçı Birliği yetkilisince onay işlemi tamamlanmaktadır.
Tek taraflı olarak aşağıda belirtilen ülkelere yapılan ihracatta düzenlenir:
- Kanada ve Yeni Zelanda (Birlik onayı zorunlu değildir, ihracatçının kaşe ve imzası yeterli bulunmaktadır.)
- ABD, Japonya, Rusya, Avusturalya, Beyaz Rusya, Ukrayna, Kazakistan
D-8 Menşe İspat Belgesi
Türkiye'nin Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığı Endonezya, Nijerya, Pakistan, Malezya, Bangladeş, İran ve Mısır'dan oluşan D-8 ülkelerine yönelik ihracatta kullanılan belgedir.
D-8 Menşe İspat Belgesi, ihracatçı veya kanuni temsilcisi tarafından belgenin arka sayfasında yazılı olan kurallara uygun olarak elektronik ortamda doldurulur. İhraç konusu eşyanın menşei olan ülkeyi tevsik edici tüm bilgi ve belgeler ile sisteme yüklenir. Boş belge hangi İhracatçı Birliğinden satın alındıysa, onay için elektronik sistem üzerinden o Birliğe yönlendirilir. Daha sonra Birlik personeli tarafından kontrol edilerek onaylanan belge, vize işlemi için gümrük idaresine gönderilir.
TR-AZ Menşe İspat Belgesi
TR-AZ Menşe İspat Belgesi, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticarette menşe belgesi olarak kullanılan bir belgedir. Bu belge, Türk menşeli ürünlerin Azerbaycan'a ihraç edilmesi veya Azerbaycan menşeli ürünlerin Türkiye'ye ithalatı sırasında kullanılır.
TR-AZ Menşe İspat Belgesi, Türkiye'den Azerbaycan'a ihraç edilen ürünlerin Türk menşeli olduğunu gösteren bir belgedir. Aynı şekilde, Azerbaycan'dan Türkiye'ye ithal edilen ürünlerin de Azerbaycan menşeli olduğunu belirten bir belgedir. Menşe belgeleri, genellikle gümrük işlemleri sırasında ithalatçı ve ihracatçılar tarafından talep edilir ve ürünlerin vergi ve gümrük avantajlarından yararlanabilmesi için gereklidir.
Belgenin içeriği ve düzenlenme süreci, Türkiye ve Azerbaycan'daki gümrük ve ticaret düzenlemelerine bağlı olarak değişebilir. İlgili taraflar, bu belgeyi düzenlerken ürünlerin menşe kriterlerini karşıladığına dair gerekli bilgileri sağlamak zorundadır. Belge, ticaretin kolaylaştırılması ve gümrük işlemlerinin düzenli yürütülmesi açısından önemlidir.
TUR-PAK Menşe İspat Belgesi
Bir malın belirli bir ülkede üretildiğini veya işlendiğini belgelemek için kullanılan belgelerdir. Türkiye ve Pakistan arasındaki ticarette kullanılan bir belge olan "TUR-PAK Menşe İspat Belgesi" iki ülke arasındaki ticaretin şeffaf ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla kullanılır.
TPS-OIC Menşe İspat Belgesi
Bu belge, TPS-OIC Menşe Kuralları Anlaşması kapsamında düzenlenir. Eşyanın söz konusu anlaşma kapsamında menşeli olduğunu kanıtlamak için kullanılır. Bu belge, Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Fas Krallığı, İran İslam Cumhuriyeti, Malezya, Pakistan İslam Cumhuriyeti ve Ürdün Haşimi Krallığı gibi ülkeler için düzenlenir. Amacı, ticarette menşe konusunda belirli standartları karşılayarak, eşyanın anlaşma hükümleri çerçevesindeki menşeini belgelemektir.