İhracat Ekonomimizin Dinamosu Olmaya Devam Ediyor
İhracat, sadece bir ticaret faaliyeti değil, aynı zamanda ülkemizin kalkınma yolundaki en güçlü kozu. Her zaman söylüyoruz: “Türkiye, İhracatla Yükselecek” diyoruz. Nitekim de öyle oluyor. Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 2,1 büyüdü. Net ihracatın büyümeye katkısı 2,2 puan oldu. Ancak ne yazık ki geçen ay arzu ettiğimiz rakamın gerisinde kaldık. Kasım ayını geçen yıla göre yüzde 3,1 ekside, 22,3 milyar dolarlık ihracatla tamamladık. Böylece 11 ayda 238,5 milyar dolara ulaştık. 9 aylık hizmet ihracatımız ise yüzde 7,4 artışla 86,4 milyar dolar oldu. Ekim ve kasım aylarında gerçekleşen toplam 20,5 milyar dolarlık ihracat ile beraber hizmet ihracatında 11 ayda 107 milyar doları aşacağımızı düşünüyorum.
Evet, 11 aylık ihracatta yüzde 2,5 artıdayız. Biz elbette çok daha fazlasını arzu ediyorduk. Ancak Avrupa başta olmak üzere küresel pazarlarda talebin yavaş seyretmesi bize olumsuz yansıdı. Ama asıl sorun rekabetçiliğimizi kaybetmemizden kaynaklandı. Eğer rekabetçiliğimizi koruyabilseydik çok farklı rakamları konuşuyor olabilirdik. Biz 2025'le birlikte mevcut sorunların aşılacağını umut ediyoruz. Hızımızı kesen engeller kaldırılırsa 2025'te 280 milyar dolarlık hedefe emin adımlarla koşabiliriz.
Böylesi kritik dönemlerde istişare etmek, ortak aklı aramak çok daha büyük önem kazanıyor. İhracat ailesinin çatı kuruluşu olarak biz de bu süreçte sektörlerimizle sürekli temas halindeyiz. İhracatçılarımızın talep, görüş ve önerilerini dinliyor, takipçisi oluyoruz. Bakanlıklarımız ile sektörlerimiz arasında köprü görevi görüyoruz. Kasım ayının başında düzenlediğimiz Delegeler Buluşmamızda Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat'a ihracatçılarımızın sorunlarını, taleplerini ve çözüm önerilerimizi iletmiştik. TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantılarımızda da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Prof. Dr. Vedat Işıkhan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır'la sektörlerimizin taleplerini ve çözüm önerilerini paylaşma imkânı bulduk. En kısa zamanda değerlendirilip, sonuca bağlanacağına inanıyorum.
Ülkemiz ihracatı açısından yeni iş birliklerinin önemini gördüğümüz bu süreçte kasım ayının ortasında Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat'ın katılımıyla Bağdat ve Basra'ya düzenlediğimiz ticaret heyetimizde Iraklı dostlarımızla çok verimli görüşmelere imza attık. Dostlarımızla karşılıklı 'kazan-kazan' temelinde neler yapabileceğimizi konuştuk. Firmalarımızın Irak'taki rolünün güçlendirilmesine yönelik girişimlerde bulunduk. İstanbul'daki Türkiye-Irak Ekonomik ve Ticaret ortak Toplantısında (JETCO) Iraklı muhataplarımızla yeniden bir araya gelip, yeni iş birliği imkânlarını konuştuk.
Irak, bu yıl en çok ihracat yaptığımız dördüncü ülke konumunda. Neredeyse her 10 ihracatçımızdan biri Irak'la ticaret yapıyor. Kalkınma Yolu Projesi ile ülkelerimiz arasında ekonomik iş birliğimizin güçleneceğini ve ticaret hacminin büyüyeceğini düşünüyorum. Bu kapsamda ikili ilişkilerimizin gelişmesi son derece önem arz ediyor. Heyetimizin, yeni iş birlikleri için dönüm noktası olmasını diliyorum.
Gelecek yılda da mevcut pazarlardaki etkinliğimizi artırmaya ve yeni pazarlara açılma stratejilerimizi sürdürmeye devam edeceğiz.