Şans Hazır Olanı Seçer!
Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü 255,8 milyar dolar ihracatla kapattık. Böylece tüm zamanların en yüksek ihracat değerine ulaştık. 12 aylık verilere göre hizmet ihracatında da 100 milyar dolar sınırındayız.
Her yeni yılı, yeni bir başlangıç olarak görüyorum. 2024 ile birlikte Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına başladık. İkinci yüzyılda Türkiye'yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarmayı hedefliyoruz. 12. Kalkınma Planı'nda 2028 için öngörülen 375 milyar dolarlık mal ihracatı ve 200 milyar dolarlık hizmet ihracatını ilk önemli sınav olarak değerlendiriyoruz. Delegeler Çalıştayı'mızı topladık ve tüm sektörlerimizin katılımı ile 2028 için yol haritamızı oluşturduk.
Küresel belirsizliklerin ve coğrafyamızda jeopolitik risklerin arttığı bir yıl bizi bekliyor. En büyük ikinci pazarımız ABD'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkede seçmen bu yıl sandık başına gidecek. Bu ülkelerde yapılacak seçimleri ve olası değişimleri yakından takip ediyoruz. Geçen yıl başladığımız yoğun ticari heyet programlarına hız kesmeden devam edeceğiz. 2023 yılında 150 ticaret ve 72 alım heyeti organize ettik.
2023'te küresel ticarette yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir daralma olmasına rağmen yılı artıda kapatabilmemizin arkasında bu heyetlerin olduğuna inanıyorum. 10 sektörde en yüksek ihracat değerine ulaştık. 23 sektörde 1 milyar dolar ihracat sınırını aştık. 113 ülkeye ihracatımızı artırırken 66 ülkede ihracat rekoru kırdık. 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısını 50'ye çıkardık. Birim ihracat değerimizi 1,57 dolara yükselttik.
Bu veriler, bardağın dolu tarafı. Boş tarafında ise zayıflayan rekabetçiliğimiz var. Talebin gerilediği bir dönemde, emek yoğun sektörlerimiz, yüksek maliyetler nedeniyle fiyat tutturmakta zorlandı. Küresel ticaretteki yavaşlamanın bir diğer nedeni, belirsizlikler nedeniyle şirketlerin bir süredir stok ekonomisini tercih etmesi. Önlerini göremedikleri için yeni siparişleri ötelediler. ABD ve AB'den gelen öncü veriler, ilk çeyrek sonrası para politikalarının gevşetilmesiyle toparlanmanın başlayacağını gösteriyor.
Bu nedenle bizim yeni siparişlere hazır olmamız gerekiyor. Üreticilerimiz, kapasite ve çevreci normlara uyum noktasında hazır durumda. Ancak fiyat tutturmakta hala zorlanıyorlar. Kurlardaki artış oranının enflasyonun altında kalması ve asgari ücrete gelen yüzde 50'lik zam, ihracatçılarımızın maliyet kalemlerini büyük ölçüde artırdı. 700 lira olan asgari ücret desteğinin bin 400 liraya çıkartılması talebimizi Cumhurbaşkanımıza ilettik. Bu talebimizin karşılık bulmasını umut ediyoruz.
İhracatta büyük hedeflere ulaşabilmemiz için daha çok yatırım yapmak ve katma değerli üretimi artırmak zorundayız. Katma değerin yolu teknolojiden, AR-GE'den, inovasyondan, tasarımdan, sürdürülebilir üretimden ve markalaşmaktan geçiyor ve tüm bunları da güçlü bir sermaye ile yapabiliriz. 2024 dünyada bir seçim dalgasıyla geliyor ve sadece yükü hafif olanlar bu dalganın üstünde karaya ulaşabilecek.
2024'ün yeni umutların yeşerdiği, etrafımızdaki savaşların son bulduğu, sağlıklı ve huzurlu bir yıl olması dileğiyle…