Dayanışma Ruhu İle İyileşiyoruz!
Ben küçükken, bir komşumuz vefat ettiğinde mahallede yas tutulurdu. Evlerde televizyon açılmazdı, temel ihtiyaçlar dışında esnaf dükkân açmazdı. Cenazenin defni, yakınlarına destek için herkes bir işin ucundan tutardı. Maalesef kırsaldan kentsel yaşama geçerken bu kültürümüzü kaybettiğimizi düşünürdüm. 6 Şubat sabahı yaşadığımız büyük deprem sonrası, milletimizin sergilediği eşi benzeri görülmemiş seferberlik, aslında bu kültürümüzün kalbimizde hâlâ devam ettiğinin bir göstergesiydi. Sahip olduğumuz bu dayanışma ruhu, acılarımızı birliktelikle saracağımıza ve yıkılan şehirlerimizi kısa sürede kuracağımıza dair umut verdi.
İhrcatçılarımız da bu dayanışmanın bir parçası oldu ve depremzedelerin ihtiyaçlarını hızlıca karşılayabilmek için sektörlerimiz; giyimden gıdaya, çadırdan konteynerlere kadar üretimlerini bölgeye yönlendirdi. İhracat ailesi olarak biz de ilk günden, depremzedelerin imdadına yetişmek için harekete geçtik. 61 ihracatçı birliğimizle TİM'in öncülüğünde ve AFAD'ın koordinasyonunda bölge için yardım seferberliği başlattık. İlk aşamada battaniye, kıyafet, ayakkabı, gıda malzemesi, bebek maması başta olmak üzere acil ihtiyaç malzemelerinin sevkiyatını yaptık. AFAD'ın güncellediği ihtiyaç listeleri doğrultusunda yardım malzemelerinin sevkiyatına devam ediyoruz. Bugüne kadar afet bölgelerimize yüzlerce TIR dolusu yardım malzemesi gönderdik.
Normalleşme adımları ne kadar hızlı atılabilirse sosyal travmaların da o kadar çabuk hafifletilebileceğine inanıyoruz. Geçici barınma sorununun çözümü de bölgede normalleşme için hayati önem taşıyor. Bu nedenle TİM Konteyner & Prefabrik Konut Projesi'ni de hayata geçirdik. İlk etapta yaklaşık 5 bin depremzedenin barınacağı konutların yaşam ünitelerini de TİM olarak karşılayacağız. İnşallah Mart ayının üçüncü haftasından itibaren konutların teslimine başlayacağız.
Daha önce benzeri görülmeyen büyüklükte bir deprem afetiyle karşı karşıya kalmış olsak da ihracat ailesi, bir yandan depremzedelerin yaralarını sarmak için seferber olurken bir yandan da üretim ve ticaretin durmaması için çok çalıştı. Böylelikle Şubat ayında 18,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Deprem bölgesindeki 11 ilimizin ihracatı yüzde 43 düşüşle 985 milyon dolara geriledi. Depremden az etkilenen Gaziantep ve Adana gibi illerimizde üretim devam ediyor. Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya'da ise çarklar dönmeye başladı. Ramazan Bayramı'ndan sonra kapasitenin yüzde 60'a çıkacağını öngörüyorum.
İhracat, ülke ekonomisinin kalkınmasında hâlâ önemli bir role sahip, bunun için ticaretimizi artırmak zorundayız. TÜİK'in verilerine göre Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 5,6 büyüdü. Büyümenin yaklaşık yüzde 40'ı mal ve hizmet ihracatının katkısından geldi. Büyük afete rağmen, Cumhuriyetimizin 100'üncü kuruluş yıl dönümünde ihracatta en yüksek performansı göstermek için tüm gücümüzle çalışacağız. Daha çok fuara katılıp uzak yakın demeden tüm pazarlara daha çok ticaret heyeti düzenleyeceğiz. Ülkemizde, daha fazla alım heyetini ağırlayacağız.
Acımız çok büyük; yüreğimiz kan ağlıyor. Depremlerde hayatını kaybeden yurttaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa, yakınlarını kaybedenlere de büyük sabır diliyorum.