Yeniliğin tılsımı, girişimcilik ruhunda saklı
Geçtiğimiz yıl 10'uncusu düzenlenen Küresel Girişim Kongresi'ne (GEC) İstanbul'da ev sahipliği yapmıştık. Bu yıl ise etkinliğin 11'incisine 15-18 Nisan tarihlerinde 1,5 milyonluk nüfuslu Körfez'in en küçük ancak Ortadoğu ve Afrika standartları düşünüldüğünde bir o kadar zengin ülkesi Bahreyn ev sahipliği yaptı. Türkiye'nin en kapsamlı ve yaygın girişimcilik ailesine ev sahipliği yapan TİM'i temsilen bizler de yönetim kurulu üyelerimizle birlikte bu önemli etkinliğe katıldık.
Bahreyn; Arapça iki deniz anlamına geliyor. İki ayrı küçük adacığın arasında kalan iki denizden geliyor adı. Bu noktada Küresel Girişim Kongresi'ne Bahreyn'in ev sahipliğini de ismiyle müsemma iki noktadan değerlendirmek gerekiyor. Bunlardan ilki Bahreyn'in ekonomisini çeşitlendirme çabası. Keza ülke milli gelirinin üçte ikisini, finansal hizmetler, inşaat, eğitim ve turizm olmak üzere hizmet sektörleri oluşturuyor. Sanayi ise ağırlıklı olarak petrol rafinerisi, petrokimya tesisleri ve alüminyum tesislerine dayanıyor. Bunun yanında Körfez ülkeleri içinde petrol üretimi ve rezervleri en düşük olanı. Tarıma elverişli toprakların yetersiz olması sebebiyle de tarımın milli gelirdeki payı düşük bir seviyede. Tarıma elverişli arazilerde sadece hurma, badem, incir, nar gibi ürünler yetişiyor. Dolayısıyla uzun vadede ekonomiyi çeşitlendirebilmek adına Bahreyn'in dönüm noktalarından biri olarak girişimcilik öne çıkıyor.
Kadın girişimcilere destek
Bahreyn için kritik ikinci konu başlığı ise kadın girişimciliği olarak şekilleniyor. TİM'in tek Kadın Yönetim Kurulu üyesinin de panelist olarak yer aldığı “Kadın Girişimciler: Yereli Güçlendirme & Küresel Trendler” başlıklı panelde, Bahreyn'de bir Kadın Yüksek Şurası (Supreme Council for Women) olduğunu öğreniyoruz. Panelistler arasında yer alan Kadın Yüksek Şurası'nın Politika ve Kalkınma Direktörü Deena Rashed Al Khalifa, Bahreynli kadınların ekonomik ve politik katılımını, kapsayıcılığını artırmayı hedeflediklerini vurguluyor. Bu anlamda Bahreyn Kadın Yüksek Şurası'nın kadın girişimcilere yönelik hızlandırma ve mentörlük programları, fon merkezleri, mikro finansman imkanlarından bahsediliyor. Bahreyn Hükümeti'nin kadın girişimcilere destekleri bir hayli fazla. Ancak önemli olan hususunun girişimcilerin yaratıcılık ve risk alabilme kabiliyetleri olduğu vurgulanıyor. Bahreynli kadın girişimcilere lokal olmaları, fakat global davranmayı da öğrenmeleri sıkça hatırlatılıyor.
Gürcistan'dan Bangladeş'e internet girişimciliği
Lübnanlı girişimci ve Yamiiadlı web sitesinin kurucusu Habib Haddad'ın “Ortadoğu'da inovasyon, fikir, tutku ve yetenek var. Eksik olan, sonraki aşamalar. Yani toplumsal bakış açısı, danışmanlık hizmeti ve tabi finans kaynağı” sözleri ile vurguladığı gibi, sonraki aşamaları Bahreyn zamanla kat edecek gibi duruyor. Ortadoğu'nun Silikon Vadisi Ürdün'den çıkan Fadi Ghandour, emektar girişimci Dr. Fawaz Al Zu'bi, sosyal girişimci Kamal Mouzawak, kadın mucit Ayah Bledir gibi isimler, ilk Arap e-posta sağlayıcısı Maktoob, gerçek zamanlı internet çözümleri sunan Woopra, Ortadoğu'nun Zynga'sı Aranium gibi girişimler, Bahreyn'den de önümüzdeki yıllarda neden çıkmasın?
Sadece Ortadoğu değil, 170'den fazla ülke temsilcisinin katıldığı Küresel Girişimcilik Kongresi'nde Gürcistan Girişimcilik ve Teknoloji Ajansı (GITA), Hindistan Startup India Programı, Bangladeş Tasarım ve Girişimcilik Akademisi ile ekosistemde ben de varım diyen ülkelerden...
TİM'in katkıları
Biz de TİM Yönetim Kurulu üyelerimiz Kutlu Karavelioğlu ve Melisa Tokgöz Mutlu ile “Türkiye Ekosistemindeki Başarılı Paydaşlık ve Ortaklıkların Önemi” başlıklı oturumda Türkiye'deki girişimcilik ekosistemine sağladığımız katkıdan söz ettik.
Genç ve dinamik nüfusuyla, risk almaya hayli yatkın insan tabiatıyla, ülkemizi girişimciliğin küresel merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefleyen TİM olarak, 10 farklı ilimizdeki TİM-TEB Girişim Evlerimizle kapsamlı bir alana yayılıyor; eklektik bir yapıda, adım adım çıkılan bir merdiven misali Türkiye'nin girişimcilik ekosistemine önemli bir katkı sağlıyoruz. Bu eklektik yapıda basamaklar üçer beşer atlanarak çıkılabilecek bir merdiven değil elbette! Türkiye'nin en yaygın ve geniş kapsamlı girişimcilik ailesi olarak tanımlanıyor olmamızın sebebi de 12 farklı programımız ile 10 farklı ilde olmamızda yatıyor.
21'inci yüzyıl ekonomisi “girişim ve yenilik ekonomisi” olarak tarifleniyor. Yeniliğin tılsımı girişimcilik ruhunda saklı. Yeni fikirleri ve projeleri hayata geçirecek parlak girişimciler dünyanın her yerinde aranıyor. Girişimcilik kültürünün yaygınlaşması, girişimcilerin bir araya gelerek kurdukları ağlar, sektörlerin ve ülkelerin gelişimine büyük katkı sağlıyor. Ekosistem küreselleşiyor; ticaret bariyerleri fikirler için işlemiyor. Bu paradoksal bir durum olsa da, açık kaynaklar küresel teknolojik rekabetin dışında kalabildi. Gayretlerimizin boşa gitmediğini görüyor; ölçebiliyoruz. Programlarımızdan yararlananların sayısının artmasını arzu ediyoruz. Ailemizin bir üyesi haline gelmiş bütün girişimcilerimizin, küresel arenada yeni başarılarıyla bizi gururlandıracaklarına inanıyoruz.
*Bahreyn'de düzenlenen Küresel Girişim Kongresi'nde TİM adına Yönetim Kurulu Üyeleri Melisa Tokgöz Mutlu ve Kutlu Karavelioğlu da ülkemizi temsil etti.