Yeni projeleri tek tek hayata geçiriyoruz
Önümüzdeki 4,5 yılı, Türkiye'nin Avrasya'daki oyun kurucu gücünü perçinleyen, küresel büyüme ve ticaretteki payımızı yüzde 1,5'e çıkaracak şekilde, verimli kullanmalıyız. İş, bilim ve sanat dünyasının, siyasi istikrardan güç alan bu şansı doğru kullanarak, inovasyon ve 5G sürecine dâhil olması gerekiyor.
Göreve gelişimizin yakında birinci yılı dolacak. Bu ay içerisinde Meclisimiz 26'ncı Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirecek. Göreve gelirken, bir iddia ortaya koymuştuk: “Hedefimiz dış ticaret fazlası veren Türkiye” dedik. Uluslararası piyasaların çalkantılı olduğu bir senede, ihracatçılarımızın olağanüstü gayretleriyle tarihi rekorlara imza attık. Her ay başarımızın üzerine bir basamak daha çıktık. Mayıs ayı başında düzenlediğimiz Türkiye İnovasyon Haftası'na katılarak bizleri şereflendiren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Nisan ayı ihracat rakamları geçen yıla göre yüzde 5,4 artarak 15 milyar doların üzerine çıktı. Bu, tarihin en yüksek Nisan ayı ihracatı oldu.
Devletimizin ve milletimizin, biz ihracatçılardan beklentilerinin yüksek olduğunu biliyoruz. Bunun sorumluluğuyla bir yandan ürün ihracatını artırmaya çalışırken, diğer yandan da satışımızın katma değerini yükseltmek zorundayız. Her zaman belirttiğimiz gibi bunun yolu, tasarım, Ar-Ge, markalaşma ve inovasyondan geçiyor. Bu bilinçle TİM olarak 2012 yılından beri düzenlediğimiz Türkiye İnovasyon Haftası ile, iş dünyası ve gençlerimizin ufkunu açmak çalışıyoruz. Kavramın ülkemizde yerleşmesine büyük katkı sağlayan ve inovasyon ekosisteminin en büyük buluşması olan etkinlik, toplumdaki farkındalığı da artırıyor. Bu yıl da alanında uzman onlarca isim deneyimlerini paylaşırken, yapılan panel, sergi ve atölye çalışmalarıyla inovasyonu her alana yaymanın gerekleri aktarıldı.
İhracatın geleceğinin inovasyona dayalı kalkınma ile olacağına sonuna kadar inanıyoruz. Bu nedenle bugüne kadar inovasyon başlığı altındaki tüm faaliyetlerimizi 'TİM İnovasyon ve Girişimcilik Akademisi' altında topluyoruz. Bundan sonraki çalışmalarımız, koordinasyon içinde daha geniş çevrelere ulaşacak.
Unutmayalım ki, 21'inci yüzyıl mal üretimi değil, çözüm üretimi yüzyılıdır. Önümüzdeki 4,5 yılı, Türkiye'nin Avrasya'daki oyun kurucu gücünü perçinleyen, küresel büyüme ve ticaretteki payımızı yüzde 1,5'e çıkaracak şekilde, verimli kullanmalıyız. İş, bilim ve sanat dünyasının, siyasi istikrardan güç alan bu şansı doğru kullanarak, inovasyon ve 5G sürecine dâhil olması gerekiyor.
İhracatımızı artırırken ve inovasyonu hücrelerimize yayarken, stratejik planlamaları da aksatmamalıyız. Bu doğrultuda TİM olarak, Ticaret Bakanlığımızla tam bir uyum içinde çalıyoruz. Sayın Bakanımız Ruhsar Pekcan'ın Ağustos ayında açıklayacağı İhracat Master Planı'nı son derece önemsiyoruz. Küresel ticaretteki artışın üzerinde bir oranı, sürdürülebilir kılmak adına ihracatımıza ilişkin yeni bir hikâyeye ihtiyacımız olduğunun farkındayız. Planın, ihracat ailemiz açısından yeni bir ufuk ve yol haritası olacağı gerçeği ile detaylarını sabırsızlıkla bekliyoruz.
Öte yandan, yine göreve gelirken dile getirdiğimiz bir diğer projemiz, Bölgesel Meclis Toplantıları idi. İlkini Gaziantep'te Güneydoğu Anadolu Meclisi, ikincisini Erzurum'da Doğu Anadolu Meclisi adıyla düzenlediğimiz açık iletişim platformu niteliğindeki bölgesel meclislerinin üçüncüsünü TİM Karadeniz Meclisi olarak Ordu'da gerçekleştirdik. Bu buluşmalarda, ülke bazında makro planların yanında, iller bazında, birliklerimiz ve illerimizin kanaat önderlerinin de desteği ile, daha mikro ölçekte, isabetli çalışmalar yaparak başarıya daha hızlı ulaşabiliriz. 61 ihracatçı birliği, 13 genel sekterliği, 27 sektörü ve 85 bine yakın üyesiyle, Türkiye'nin küresel ticaret diplomasisinin saha neferleri olan ihracatçıların çatı kuruluşu TİM, ihracat ekosisteminin Türkiye'nin dört bir yanındaki tüm paydaşları ile buluşmaya önümüzdeki aylarda da devam edecek.
Bir diğer vizyoner projemiz ise yakında start alacak. TİM'i 'TİMTank' çatısı altında bir think-tank (düşünce kuruluşu) haline getireceğiz. Burada, Türkiye'nin ihtiyacı olan stratejik raporları, bilgileri, sektörlere hizmet edecek firmaları, dünyayı ve Türkiye'yi analiz edeceğiz. TİM'i ihracat yapan herkesin kullanabileceği, bilgi edinebileceği bir kurum haline getirmek istiyoruz. Nitekim bu amaçla ihracatçılara yönelik bir aplikasyon da hazırladık. Uygulamada ihracat yapan kişinin, devlet yardımları, pazarlara giriş, fiyat karşılaştırma gibi neye ihtiyacı varsa her şeye ulaşabilecek. Çalışmamız sektörlerin yanı sıra Bakanlıklarda da heyecan oluşturdu. Politika, fikir ve bilgi üreten, kamuya, özel sektöre, sanayiciye, çalışana ve öğrenciye bilgi verebileceğimiz bir platform oluşturmamız şarttı. TİMTank bu boşluğu dolduracaktır.
Ramazan Bayramınızın mübarek olmasını diler, Türkiye olarak birlik içinde, sağlıklı ve başarılı günlerin yaşanmasını temenni ederim.