Dijital eşikte yeni bir kültür inşa etmeye hazır mıyız?
Kent merkezinin zarif mimarisi ve rengarenk atmosferiyle ziyaretçilerini büyülediği mini Avrupa kenti Brüksel, 11 Eylül'de önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün (MIT) Avrupa versiyonu olarak tasarlanan ve 2008 yılında Budapeşte'de kurulan Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü'nün en önemli inovasyon topluluklarından EIT Dijital, yıllık konferansını Brüksel'de gerçekleştirdi. 2012 yılından itibaren Türkiye'de inovasyon kavramının günlük hayatımıza girmesine vesile olan ve İnovasyon Haftası, İnovaLİG, İnovaTİM, İnoSuit ile Türkiye'nin inovasyon ekosistemini her geçen gün güçlendiren TİM'i temsilen bu toplantıya katılmaktan ise büyük mutluluk duydum.
11 Eylül'deki konferansın açılış konuşmasını yapan EIT Dijital CEO'su Willem Jonker, yapay zeka ile önümüzdeki yıllarda binlerce mesleğin yok olacağına, Avrupa dijital tek pazarına, dijital teknolojiler üzerine Ar-Ge harcamalarının artırılmasına ve eğitim sisteminin dijitale entegrasyonuna dikkat çekti. Jonker'in Avrupa'nın dijital geleceğine yön veren konuşmasının ardından Avrupa Komisyonu Eğitim, Gençlik, Spor ve Kültür Direktörü Thems Christophidou, dijitalleşmenin kapsayıcılığı artırarak farklı sosyoekonomik düzeye sahip olan öğrenciler arasındaki farklılığı azaltacağına, Avrupa'nın dijital ve teknik yetkinlik açığını eğitimle kapatarak rekabet gücünü artırmasının gerekliliğine vurgu yaptı.
Etkinlik kapsamında dikkatimi çeken ve takip ettiğim paneller ise “Gelecekteki Dijital Yetkinlikler için Yıkıcı Eğitim” ve “Avrupa& Yeni İşler İnşa Etmek” oldu. Panelistler nelere mi işaret etti?
TU Delft Üniversitesi Yükseltme Okulu Dekanı Rob Fastenau: Avrupa'nın şu andaki en büyük problemlerinden biri gelecekte gerekli olan dijital yeteneklerin boyutunu kavrayamaması!
IBM Geleceğin Liderleri Mezuniyet Programı İskandinav Program Lideri Kristine Ostensen: Artık çok daha fazla teknik yetkinliğe, endüstriyel problemleri çözebilme kapasitesine, veri mühendisi ve programcıya ihtiyacımız var.
Futurice Kurucusu Tuomas Syrjanen: Dijital yetkinlikleri olmayan CEO'ya yapay zeka öğretebilecek bir kültür inşa etmemiz gerekiyor.
EIT Dijital Master Okulu Alumnisi, MatchX kurucusu Xin Hu: AB yakın gelecekte dijital inovasyonun başkenti olacak, nesnelerin interneti ve blockchain'i domine edecek.
Eindhoven Teknik Üniversitesi Rektörü Frank Baaijens: KOBİ'ler uzun vadeli ortaklıklara odaklanmalı, multidisipliner çalışan mühendisler yetiştirmeli.
Flex Stratejik Ortaklıklar Direktörü Roee Peled: Yapay zekaya yapılan %5'lik yatırım, katma değerin %50'sini oluşturuyor, Avrupa'nın globalizasyondan bölgeselleşmeye doğru pozisyon alması gerekiyor, sermayeye erişimin kolaylaşırken pazara erişim zorlaşıyor.
Cleverciti İş Geliştirme Direktörü Maximilian Vanhofen: Avrupa'daki şirketlerin Silikon Vadisi ile rekabet edebilmesi için daha spesifik alanlara odaklanması gerekiyor, önümüzdeki 20 yılda Avrupa'nın nerede olacağını belirlemesi ve AB'deki girişim sermayesinin Silikon Vadisindeki gibi rekabet ortamını artırması gerekiyor.
Tech.eu Kurucu Editör Robin Wauters: Yapay zeka, makinelerin öğrenimi, sanal gerçeklik gibi konu başlıklarında Avrupa'nın ABD ve Çin karşısında nasıl konumlanmak istediği kritik!
EIT Digital Araştırma ve İnovasyon Direktörü Chahab Naster: Parçalanma, girişimlerin büyümesinde Avrupa'nın en büyük handikaplarından biri, Avrupa'dan hala Elon Musk gibi starların neden çıkmadığı, rol model olacak seri girişimcilerin yetişmediği yakından incelenmeli.
Avrupa dijital kaderini belirlerken, bizde neler yapılıyor hatırlatmakta yarar var… Türkiye'deki genç neslin dijitalleşmesine katkı sağlamak TİM'in de öncelikli konu başlıkları arasında yer alıyor. Bu kapsamda 2 bini aşkın inovasyon elçisinden oluşan İnovaTİM öğrenci platformumuz, nesnelerin interneti, yapay zeka, robotik, kodlama ve dijitalleşme alanlarındaki yetkinliklerini artırmak için var gücüyle çalışıyor. Geçtiğimiz ay 40 farklı ilden gelen 200'ü aşkın İnovaTİM öğrencisi, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın Mersin kampında özel olarak üretilen geliştirme kartlarını kullanarak teknik yetkinliklerini artırdı. Bu yıl ilki düzenlenen kampta eğitim alarak eğitici olmaya hak kazanan İnovaTİM'liler, yeni dönemde liseli gençleri eğitmeyi hedefliyor.
İnovaTİM'ler yurtiçinde bu çalışmaları yaparken, yurtdışında da yüz akımız, gururumuz olmaya devam ediyor. İTÜ'lü İnovaTİM'lilerden oluşan takımımız, geliştirdiği uzaktan kontrollü su altı aracı ile ABD'nin Seatle kentinde düzenlenen MATE ROV 2018 finallerinde ülkemizi temsil etti. 30 farklı ülkeden sekiz bin öğrencinin oluşturduğu 715 takım arasından finallere kalarak 11. oldular. ODTÜ'lü İnovaTİM'lilerden oluşan ekibimiz, Formula Aracı geliştirerek, İtalya'da gerçekleşen Formula Student yarışmasına ilk defa katılan 8 takım arasında birinci oldu. STARSAT ekibimiz, NASA'nın düzenleyicisi olduğu CANSAT yarışmasına katılarak geliştirdiği model uyduyu başarılı bir şekilde fırlatarak ülkemizi temsil etti.
Biz de tıpkı şu an Avrupa ülkelerinin konuştuğu dijital yetkinlik açığını eğitimle kapatmayı başarabilirsek, rekabet gücümüzü artırarak yeni bir başarı hikayesine namzet olacağız. Yapay zekada üstün yetenekler için firmaların adeta savaştığı, dijital yıkımın tüm sabırsızlığı ve acımasızlığı ile gerçekleştiği bir çağda, dijital yetkinliği olmayan CEO'lara dahi yapay zeka öğretebilecek bir kültür inşa etmeye hazır mıyız?