“Olaylarla Türkiye Ekonomisi”
Aslında kitap bir "business" kitabı olmaktansa, içinde binden fazla kaynak esere atıf yapılan bir "Türk İktisat Tarihi" çalışması. Bu sebeple "Yılın Ekonomi Kitabı" kategorisine de aday gösterilebilirdi. Ancak biz farklı bir yaklaşımla, Türkiye'ye damga vuran 50'den fazla ekonomik gelişmeyi kişileri, kurumları ve tarihi etkileme açısından değerlendirdik.
Sizlere ara sıra bahsettiğim "Olaylarla Türkiye Ekonomisi" kitabımız, halkoyuyla "yılın iş kitabı" seçildi. Saygın bir medya organının İnternet üzerinden yaptığı oylamada Yalın Alpay ile beraber yazdığımız kitaba teveccüh gösterenlere teşekkür ediyorum.
Aslında kitap bir "business" kitabı olmaktansa, içinde binden fazla kaynak esere atıf yapılan bir "Türk İktisat Tarihi" çalışması. Bu sebeple "Yılın Ekonomi Kitabı" kategorisine de aday gösterilebilirdi. Ancak biz farklı bir yaklaşımla, Türkiye'ye damga vuran 50'den fazla ekonomik gelişmeyi kişileri, kurumları ve tarihi etkileme açısından değerlendirdik. Her bir olayın sonuna da özel bir not ekleyerek, "resmi tarih" ile yaşanan gerçeklerin arasındaki farkı da belirttik.
Kitaptaki bir başka yenilik de, 50-60 yıl önce gerçekleşmiş olan bazı gelişmelerin benzerlerinin 21'inci yüzyılda da yaşandığının anlatılmasıydı. Bazıları benzemekten öte, adeta tıpatıp aynısıydı. Belki de bu sebeple kitap editörler ve okuyucular tarafından bir "ekonomi" kitabı değil, daha çok "bir iş ve hayat tecrübesi" kitabı olarak değerlendirildi.
Gerçekleşen ödül gecesinde, teşekkürü borç bildiğimiz birçok kişinin ismini andık. En başta böyle bir "çizgi dışı" çalışma için bize güvenen yayıncıya, benimle çalışmak konusunda tereddüt etmeyen ve güvenen Yalın Alpay'a teşekkür ettim. Onunla bu şekilde çizgi dışı bilimsel çalışma çok yaptık. Daha da yapmaya devam edeceğiz.
Ödül törenine gelerek bizi onurlandıran Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi Elvan'a ayrıca teşekkür ettim. Çünkü kendisi TBMM'de Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı iken, Banka Harici Finans Kurumları özel bir yasaya kavuşmuştu Kendisine yaptığımız sunumdan sonra meseleyi ciddiyetle ele alan Sayın Elvan, o güne kadar mevcut olmayan düzenlemenin Meclis'e gelmesini ve yasalaşmasını sağlamıştı. Bu aynı zamanda iş hayatımın en önemli başarılarından biridir. Bunu ikinci kitapta Yalın Alpay ile ayrıntılarıyla anlatacağız.
Elbette, böyle bir eserin ortaya çıkmasında özgür ve bilimsel/sanatsal çalışma ortamları büyük önem taşıyor. Mensubu olduğum Altınbaş Üniversitesi'nin başta Mütevelli Heyeti Başkan ve Üyelerine, Kıymetli Rektörüne, Değerli Çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim. Onların sayesinde Sanat Eserleri için referans gösterilen bir kitap, sosyo-psikoloji alanında en çok satanlar arasına giren bir başka kitap, ve nihayetinde dün "en iyi iş kitabı" ödülü alan bir diğer kitapla toplamda üç adet çalışmayı iki yıl içinde sunmayı başardık.
Bir teşekkürü de değerli TİM Başkanı Sayın Mehmet Büyükekşi'ye ve TİM Mensuplarına sunmam gerekiyor. Hayatımın en güzel tecrübesini TİM Genel Sekreteri olarak yaşadım, görevi bırakıp akademiye dönsem de, onlar beni bırakmadı. Hala TİM'de katkıda bulunuyor olmak benim için bir gururdur.
Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci'ye de müteşekkirim. Bir bilim insanı olarak yaptığımız eleştirileri, önerileri ve katkıları büyük bir ciddiyetle dinleyip, ara sıra yaptığımız çıkışlara rağmen sevgiyle yaklaşıp, Türkiye için prensiplerinden taviz vermeden var gücüye çalıştığı için.
Nihayetinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e teşekkür borçluyum. O olmasaydı, ne bu kitap olurdu ne de "biz" olurduk. Aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Çıtayı o kadar yukarı koymuş ki, ne yapsa yetişemiyoruz. Yine de denemeye devam edeceğiz.