-
Hizmet ihracatçıları kıyasıya yarışıyor
-
Üniversitelerde inovasyonun pimini çekiyoruz
-
İhracatsız da hızlı büyüyormuşuz
İhracat milli gelir içindeki payı en çok düşen, inşaat sektörü ise payı en çok artan sektör olmuştur. Bu sonuç bize endişe vermektedir ve korkarım artık hızlı büyüme için ihracata gerek olmadığı sonucu kabullenmeye başlanabilecektir.
-
2017 yılında ekonomik koşullar ihracatı destekliyor
Ekonomi Bakanlığının ihracata yönelik olarak uyguladığı programlarda sağlanan desteğin bütçesi 1 milyar TL'den 3 milyar TL'ye yükseldi. Bu çerçevede ihracata yönelik destekler 2017 yılında önemli ölçüde artacak. Eximbank kredi olanakları da genişledi ve 2017 yılında ihracata her yönü ile destekler artacak.
-
Kredi ile yaşamayı öğrenmek
Tasarruf etmenin neredeyse imkânsız olduğu Türkiye'de insanlar artık iki şeyi öğrenmeli: Birincisi kredi alabilecek şartları sağlamayı, ikincisi de aldığı kredileri yöneterek ayakta kalmayı. Bunu neden söylüyorum? Çok basit: Eğer bir işi kredi alıp yürütemeyeceğinizi düşünüyorsanız, kendi paranızı da koymayın. Çünkü paranın alternatif maliyeti var.
-
Ticaretin yavaş seyri
Son WTO izleme raporu dünya ekonomisine yapışıp kalan mücadelelerin ticaret akımları üzerindeki etkilerini vurgularken, merhaba dediğimiz 2017 yılında durumun nereye evirileceği de, bunca belirsizlik içerisinde önemli bir soru işareti olma kimliğini koruyor.
-
İhracat için koşullar bu yıl daha iyi başladı
Ekonomi Bakanlığının ihracata yönelik olarak uyguladığı programlarda sağlanan desteğin bütçesi 1 milyar TL'den 3 milyar TL'ye yükseldi. Bu çerçevede ihracata yönelik destekler 2017 yılında önemli ölçüde artacak. Eximbank kredi olanakları da genişledi ve 2017 yılında ihracata her yönü ile destekler artacak.
-
Dünyanın geleceği aydınlık mı karanlık mı?
Şöyle bir geriye dönüp bakınca, aklıma yıllar önce okuduğum Arthur C. Clarke'ın RAMA isimli bilim kurgu eseri geliyor. RAMA, Dünya'da 21. yüzyılın sonundan itibaren birkaç yüzyıl kadar devam edecek ciddi bir karmaşadan bahsediyor. Şöyle ki, din savaşları, sahte peygamberler ve termo nükleer savaşa kadar sürüklenecek bir gerginlik dizisinin yanında, katledilen masum insanlarla dolu bir geleceği resmetmiş Arthur C. Clarke
-
Geleceğimiz geçmişimizdir
2016 yılında TİM, Türkiye'nin ekonomik gelişimine ve dolayısıyla ihracatına doğrudan katma değer getirecek ciddî ve yüksek katılımlı organizasyonlar düzenleyerek, Marka, Ar-Ge, Tasarım, İnovasyon gibi Türkiye'nin ‘Yumuşak Güç Endeksi'ndeki yerini olumlu yönde etkileyecek alanlara verdiği aktif desteği sürdürdü.
-
Varlık Fonu tartışmaları
Siyaset cephesinden gelen şu açıklama ilgili çekti açıkçası. "Varlık Fonu, Türkiye ekonomisinin dış saldırılara karşı korunmasını temin etmek ve bundan sonra yapılacak büyük projelerin desteklenmesini sağlamak için ekonomiyi güçlendirecek önemli araçlardan birisidir." Demek bir dış saldırı ihtimalinden şüpheleniliyor hala. Diğer taraftan hala mega proje hevesinin de devam ettiği anlaşılıyor.
-
2017: Belirsiz bir yeni yıl
Küresel ekonomi 2016 yılını, tahminlere göre yüzde 3 civarı bir büyüme hızıyla geride bıraktı. Zayıflayan bir performansa işaret eden bu görüntünün arka planında, güçsüz yatırımlar ile zayıf ticaretin bolca rol aldığı bir sahne oynandı. Bu kapsamda veriler, gelişmiş ekonomilerin bu işte kesin parmağı olduğunu gösterirken, gelişen ülkelerin ise bu dönemde pek parladığı söylenemez.
-
AB için 5 gelecek senaryo önerisi
-
“Önce Kobiler!”
-
Yılın ilk çeyreğinde dünya ticareti ivme kazandı
Dünya mal ticareti yılın ilk çeyrek döneminde miktar ve değer olarak 2 yılın ardından yeniden büyümeye başlamıştır. Küresel mal ticaretindeki toparlanmanın tüm bölge ve ülkelerde dengeli şekilde ortaya çıkması da kalıcılığına işaret olarak sevindiricidir. Yılın ilk çeyreğinde küresel mal ticareti Dünya Ticaret Örgütü öncü göstergelerinin beklentilerinden de daha yüksek bir büyüme göstermiştir. Uluslararası taşımacılık endeksleri de toparlanmayı teyit etmektedir. Capsize ve Dry Index taşımacılık endeksleri de son dört yılın en yüksek seviyelerine ulaşmıştır. Bu çerçevede dünya mal ticaretinin 2017 yılında yüzde 6-7 arasında büyümesi ve 17,0 trilyon dolara ulaşması olasılığı da artmaktadır.
-
İstihdam seferberliğine dair
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şubat başında iş dünyasına bir istihdam seferberliği çağrısı yaptığına şahit olduk. Nitekim büyüyen işgücüne yetişmenin öteden beri zaten zor olduğu bir Türkiye gerçekliğine konjonktürel sıkıntıların eklenmesiyle pekişen işsizlik derdi, ekonomik ve sosyal hayatın en ciddi sıkıntılarından biri olarak karşımızda yükseliyor. Bu yükselişe dur demenin hakiki ilacı, elbette ki sürdürülebilir bir güçlü büyüme temposu sergileyebilmek…
-
Dünyanın iyiliği için Türkiye…
-
Batı ile Doğu'nun "ortak düşmanı" olmamak lazım
-
Çin ekonomisi yavaşlarken
-
Pariteler, döviz kurları petrol ve emtia fiyatları
Dünya mal ticareti 2015 ve 2016 yıllarındaki daralma ardından 2017 yılında yeniden büyümeye başlamıştır. Yılın ilk çeyrek döneminde dünya mal ticareti geçici verilere göre yüzde 7,5 büyüme göstermiştir. Türkiye'nin ihracatı da benzer bir büyüme içine girmiş bulunmaktadır.
-
Enseyi karartmak yok…
Referandum sonuçları konusunda Avrupa ve ABD'deki bazı yansımalar, bir gerçeğin altını tekrar tekrar çizdi. Sonuç 11 seçimi zaferle geçen AK Parti ve onun doğal lideri Sayın Cumhurbaşkanı lehine tecelli etti mi, bu arkadaşlar hemen bize ayar vermeye başlıyorlar. Ayarların öncesi de var. Resmî olmayan sonuçlar ortaya çıkmaya başladığı anda bile, "RIP Turkey" (Rest In Peace - Huzur İçinde Yat Türkiye) gibi son derece abartılı başlıklarla dış basından referanduma yönelik yorumlar gelmeye başlamıştı.