Algılar gerçek değildir
Birbirlerine çok yakın tarihlerde ihracatçılarımızı yakından ilgilendiren iki büyük değişiklik birden yaşandı. Birincisi, TİM Başkanlığı'nda süresi dolan Mehmet Büyükekşi'den görevi İsmail Gülle'nin devralmasıydı. İkinci büyük değişiklik ise, ismi dönüştürülen Ticaret Bakanlığı'na Ruhsar Pekcan Hanımefendi'nin atanmasıydı.
Ülkemiz ihracatının artmasında çıkarı olan herkesin, tüm paydaşların beklentileri az değil. Onun için herkes kulak kesilmiş TİM Başkanı'nın ve Ticaret Bakanı'nın ağzından çıkacakları bekliyor. İlk açıklama Sayın Gülle'den geldi. Anadolu Ajansı Finans Masası'na konuk olan TİM Başkanı hayli önemli konuların altını çizdi. Özetle konu başlıkları şöyleydi:
Bir mentorluk programı çerçevesinde Türkiye'nin en ücra köşesindeki firmalara destek verilecek.
Yerel ürünler dünya markası yapılacak.
İş, siyasetin önündedir. İran'a ayrıca çalışmalı, komşularımızla ayrı strateji ve ilişkileri yürütmeliyiz.
Artık yeni pazar Afrika. Bugün 500 milyar dolarlık bir ticareti olan kıtada biz 12 milyar dolarlık ihracatla varız…
TİM olarak ihracatı teşvik edecek projeler hazırlayacağız. Taleplerimizi ilettik. 10'un üzerinde proje hazırladık. İhracatçılarımıza inşallah güzel teşviklerimiz olacak…
Türkiye'de döviz bir taraftan, faiz bir taraftan artıyor. Türkiye'nin faizi indirmesi gerekiyor. Bu yukarı doğru beklenti, üretime, tüketime ve ihracata zarar verecektir.
Şu anda Türkiye e-ihracatı kayıt altına almıyor. Bu ihracat da kayıt altına girmeli, bu konuda destekler sağlanmalı.
Çok önemli tespitler. Hele de ikinci madde… Yani yerel ürünlerin dünya markası yapılması konusu… Ülke markası güçlenmedikçe, o ülkeden çıkan markaların da güçlü olmayacağını en iyi bilenlerden biridir Başkan. Bu çerçevede “Ülke markasının güçlendirilmesi ihracatçıların, yani TİM'in de meselesi midir, değil midir, sorusu sürekli gündeme gelecektir.
Ülke markasının en önemli kriterlerinden biri olan 30 ülkelik 'Soft Power Index'te (Yumuşak Güç Endeksinde) Türkiye'nin sonuncu olmasını, uzun yıllardır ihracatçılar sineye çekmek istememekte, bu makus talihi değiştirmek için çeşitli etkinliklere imza atmaktalar.
Şimdilerde buna bir endeks daha eklenmiş. Fransız araştırma şirketi İpsos Mori'nin her sene yaptığı Perils of Perception (Riskli Algı Araştırması) çerçevesinde, ülkeler çevrelerindeki cinayet oranı, terörizm, göçmen mahkumlar, çocuk yaştaki bireylerin doğum yapması, aşılar ve otizm, diyabet, alkol, sağlık, intihar, cep telefonu sahipliği, Facebook üyeliği, araç sahipliği, cennet, cehennem ve yaratıcı güç gibi konularda o ülkede yaşayanların bilgi düzeylerini ölçerek, bir ülkeler arası bir endeks çıkarıyormuş…
Araştırmanın sloganı Perceptions are not reality (Algılar gerçek değildir) …
The Misperception Index (Yanlış Algı Endeksi; eski adıyla Ignorance Index – Cehalet Endeksi) denilen bu endekse göre Türkiye, çevresinde olup biteni en yanlış algılayan 9'uncu ülke imiş. (En yanlış bilgilere sahip ülkeler sırasıyla Güney Afrika, Brezilya, Filipinler, Peru, Hindistan, Endonezya, Kolombiya, Meksika, Türkiye ve İsveç olarak belirlenmiş.)
Bu yıl Müslümanlarla ilgili soru sorulmamış. Fakat 2016 yılında yapılan çalışmada “Sizce ülkenizde yaşayan 100 kişiden kaçı Müslüman'dır?” sorusuna yer verilmiş. Hemen hemen tüm ülkeler, ülkelerinde yaşayan Müslüman sayısının çok üzerinde bir tahmin yapmışlar (İslamofobinin etkisi). En çok Fransızlar ön yargılıymış. Şimdi yukarıdaki iki endekse ve yumuşak güce, yani markanın algısını doğrudan gösteren verilere ya aldırış etmez, gülüp geçeriz; ya da - son derece sakin bir sporcu olan Mesut Özil'i bile çileden çıkaran - önyargıları ortadan kaldırmak için tüm demokratik hak ve yoları kullanarak mücadele ederiz.
Eğer TİM, Türkiye'den marka çıkmasını istiyor ve bunu bir görev biliyorsa, kendini bu mücadelenin dışında göremez…