Su Ürünü Yetiştiriciliğinde Ürün Bazında Birlik Kurulabilecek
20 Mart 2024 tarihli Resmi Gazete'de yer alan Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile su ürünleri yetiştiriciliği yapanların ihtiyaçları doğrultusunda "deniz ürünleri" ve "iç su ürünleri" başlıkları altında yetiştirilen ürünler detaylandırıldı. Böylece, bu ürünlerle ilgili tek başına ve grup olarak üretici birliğinin kuruluşu hedeflendi.
Su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili ürünler ve oluşturdukları ürün grupları şu şekilde belirlendi:
a) Deniz ürünleri yetiştiriciliği: Türk somonu, çipura ve levrek, midye, orkinos, yumuşakçalar, kabuklular ile su bitkileridir.
b) İç su ürünleri yetiştiriciliği: Alabalık (tüm alabalık türleri), sazan, yayın ve mersin balığı, yumuşakçalar, kabuklular ile su bitkileridir.
Üreticiler, bu şekilde tek ürün, birkaç ürün veya ürün grubu bazında birlik kuruluşları için gerekli kapasiteyi sağlayabilecek ve su ürünleri üretimlerini, birlikler aracılığıyla daha kolay pazara sunabilecek.
Yayımı tarihinde yürürlüğe giren söz konusu Yönetmeliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/03/20240320-2.htm adresinden erişim sağlanmaktadır.