Mart Ayı İhracatımız Tarihi Bir Rekora İmza Attı
Otomotiv 3,3 milyar dolarla mart ayında en çok ihracat yapan sektörler arasında ilk sırada yer aldı. Kimya 2,9 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon 2 milyar dolarla üçüncü sıradaki yerini korudu. Kilogram birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,4 artışla 1,67 dolara yükseldi.
TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Her yıla ihracatı en az yüzde 10 artırma hedefi ile başlıyoruz. İlk çeyrekte önemli bir virajı döndük. Yıl sonunda da hedefe ulaşacağımıza inanıyorum.”
Deprem etkisin hızlı atlatan ihracatta bir ay aradan sonra ibre yeniden yukarıya döndü. Türkiye Mart'ta 23,6 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin aylık ihracat rekoruna imza attı. 12 aylık dönemdeki ihracat ise 255,7 milyar dolar oldu.
Mart ayı dış ticaret verileri Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un da katıldığı toplantıyla Ankara'da açıklandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe toplantıda yaptığı konuşmada bir yandan barınma başta olmak üzere deprem bölgesinde insani sorunların çözümüne odaklanırken diğer taraftan da üretimi yeniden ayağa kaldırmaya çalıştıklarını söyledi. Bölgedeki üretici ve ihracatçıların sorunlarını titizlikle incelediklerini ve talepleri Ticaret Bakanlığı'na ilettiklerini hatırlatan Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:
İHRACAT GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 4,4 ARTTI
“Depremzedelerin yaralarını sarmaya çalışırken üretimin ve ihracatın devam etmesi bizim için büyük önem arz ediyor. Özellikle Mart ayında ortaya koyacağımız performans çok önemliydi. İhracatçımız bu büyük sınavı başarıyla geçti. Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Mart'ı 23,6 milyar dolar ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 artıdayız. Bu sonuçla aynı zamanda Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracat değerine ulaştık. Ocak-Mart dönemini kapsayan ilk çeyrekteki ihracatımız yüzde 2,5 artışla 61,6 milyar dolara yükselirken, son 12 aylık ihracatımız ise 255,7 milyar dolar oldu. Geçen ay ihracatımıza en yüksek katkıyı 3,3 milyar dolarla yine otomotiv sektörümüz verdi. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2,9 milyar dolarla kimya, 2 milyar dolarla hazır giyim, 1,5 milyar dolarla elektrik elektronik ve 1,4 milyar dolarla çelik şeklinde sıralandı. Mart ayında 38 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan ilk beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Geçen ay bin 903 firmamız ihracat ailesine katıldı. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,4 artışla 1,67 dolara yükseldi.”
TÜRKİYE'NİN İHRACATINDA İLK ÜÇ ÜLKE ALMANYA, ABD VE İTALYA
Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkelerin Almanya, ABD, İtalya, İngiltere ve Irak şeklinde sıralandığını bildiren Gültepe, Polonya, Kazakistan ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu 10 ülkeye ihracatta rekor kırıldığının altını çizdi. TİM olarak Türkiye'yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma vizyonu ile çalıştıklarını hatırlatan Gültepe, şöyle devam etti:
“Bu vizyon doğrultusunda stratejilerimizi oluştururken ihracat pazarlarımızı daha da genişletmek istiyoruz. Bakanlığımızın koordinasyonuyla ticaret heyetlerimize devam ediyoruz. Mart ayında tam 11 ülkeye ticaret heyeti düzenledik. Kolombiya, Gana, Japonya, Etiyopya, Brezilya, Şili, Malezya, Kanada, ABD, Fas ve Vietnam'da heyetlerimizi gerçekleştirdik. Bu ay Panama, Kosta Rika ve Azerbaycan'a gideceğiz. Özetle ticaret diplomasisini aralıksız ve mesafe tanımadan sürdürüyoruz. Yılı 100 ticaret heyeti ile tamamlamayı hedefliyoruz. Ayrıca yıl sonuna kadar 45 alım heyetini de inşallah ülkemizde ağırlayacağız. Tüm firmalarımıza 'ticaret heyetlerine katılın' çağrımı bir kez daha yinelemek istiyorum.”
Her yıla ihracatı en az yüzde 10 artırma hedefi ile başladıklarını hatırlatan Mustafa Gültepe, ilk çeyrekte önemli bir virajı döndüklerini, yıl sonunda da hedefe ulaşacaklarına inandığını sözlerine ekledi.