E-Ticaretin Nabzı İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi'nde Attı
E-ticaret ve E-ihracat dünyasının en önemli isimlerinin bir araya geldiği İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi (IGEXX) 2024, 4-5 Eylül tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlendi. Zirve kapsamında, ihracat ekosisteminin tüm paydaşları ve KOBİ'ler, global pazar yerleriyle B2B görüşmeleri yapma ve alanında uzman kişilerin ilham verici deneyimlerini dinleme fırsatı buldu.
İhracatçı firmaların E-ihracat ekosistemine kazandırılması ve E-ihracat hacimlerinin geliştirilmesi hedefleri doğrultusunda Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi iş birliği ve E-Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) organizasyonunda düzenlenen İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi (IGEXX) 2024, 4-5 Eylül tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Türkiye'nin önde gelen perakende markalarının üst düzey yöneticilerinin, küresel firmaların ve perakende sektöründe faaliyet gösteren çözüm sağlayıcı firmaların katıldığı zirvede, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, TİM Başkanı Mustafa Gültepe ile ETİD Başkanı Hakan Çevikoğlu katılımcılara hitap etti.
“E-ihracatta hedef 8 milyar dolar”
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, 2022'de yaklaşık 2.17 milyar dolar olan e-ihracatın, 2023'te yüzde 131 artış göstererek 5 milyar doları aştığını belirterek, “2024'ün sonuna kadar toplamda 8 milyar dolar e-ihracata ulaşmayı hedefliyoruz. Böylece e-ihracatımızın toplam mal ihracatı içindeki payı da yüzde 3'ü aşacak. Hedefimiz, e-ihracatın toplam ihracat içindeki payını 2028'kadar yüzde 10'a çıkarmak.” dedi.
Sağladığı avantajlar karşısında tüm firmaların ticaretin dönüşümünü yakından takip etmelerinin önemli olduğunu vurgulayan Bolat, şöyle devam etti:
“Ticaret Bakanlığı olarak firmalarımızı bu dönüşüm sürecine hazırlamada liderlik yapmaya hazırız. 5986 sayılı e-ihracat destekleri kararı ile firmalarımızın yurt dışı pazar yerlerinde tanıtım ve sipariş karşılama hizmetlerine yönelik önemli destekleri hayata geçirdik. Tüm bu destek ve eğitim programları çerçevesinde destek başvurularının başladığı 2023 yılından bu yana 181 şirket, 5 perakende e-ticaret sitesi ve 2 pazar yeri destek kapsamına alınmıştır. E-Kolay İhracat Platformu'nu da kuruyoruz.”
“E-ihracatta hızlı bir artış trendindeyiz”
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, zirve kapsamında dijitalleşmenin e-ihracat boyutunu mercek altına alacaklarını, e-ihracatta mevcut durumu ve hedefleri enine boyuna değerlendireceklerini ifade etti.
Gültepe, e-ihracatın 2022'de toplam ihracat içerisindeki payının yüzde 0,84 olduğunu hatırlatarak, “Oran 2023'te 5,4 milyar dolarla yaklaşık yüzde 2'ye yükseldi. 2024'ün ilk yarısında ise 3,4 milyar dolarlık bir e-ihracat gerçekleştirdik. Toplam ihracat içinde e-ihracatın payı yüzde 3,4'e ulaşmış bulunuyor. Görüldüğü gibi e-ihracatta hızlı bir artış trendindeyiz. Önümüzdeki 4 yılda, yani 2028'de bu oranı yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
Zirvenin bir diğer önemli ayağını alım heyetlerinin oluşturduğunu belirten Gültepe, “Bugün burada 200'ü aşkın ihracatçı firmamızı 22 ülkeden 40'ı aşkın firma ile buluşturacağız. Burada yapılacak görüşmelerde yeni iş birliklerinin temellerinin atılacağından hiçbir şüphe duymuyorum. Bu organizasyona gösterilen yüksek ilgiyi ve geniş kapsamlı katılımı, ülkemizin dijital ticaretteki stratejik rolünün bir göstergesi olarak değerlendiriyorum.” ifadesini kullandı.
B2B Etkinliğinde 300'den fazla ikili iş görüşmesi
İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi kapsamında Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonuyla “E-İhracat Konsorsiyumları B2B Etkinliği” düzenlendi. TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleşen programda, 16 konsorsiyum temsilcisi ve 50'den fazla ihracatçı firma temsilcisi bir araya geldi. B2B etkinlik kapsamında 300'ü aşkın iş görüşmesinde bulunuldu.