İhracat Buluşmaları Trabzon'da Devam Etti
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), bölge ekonomisinin dinamiklerini analiz etmek ve ihracattaki payını artırmak amacıyla İzmir'de başlattığı
“Bölgesel İhracat Buluşmaları” etkinlik serisinin ikincisini Trabzon'da gerçekleştirdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Bölgesel İhracat Buluşmaları etkinliklerinin ikincisi, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) ev sahipliğinde Trabzon'da gerçekleştirildi. Programa TİM Başkanı Mustafa Gültepe'nin yanı sıra TİM Başkan Vekilleri Ahmet Güleç, Adil Pelister, Çetin Tecdelioğlu ve Ahmet Fikret Kileci, TİM Yönetim Kurulu Üyeleri ve delegeleri, DKİB Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, birlik başkanları ile Trabzonlu ihracatçı firmaların temsilcileri katılım sağladı. Toplantıda bölgenin dış ticaretteki önemi ve karşılaşılan zorluklar ele alınırken, TİM Başkanı Mustafa Gültepe ihracatçıların sorunlarını dinledi.
“Hedefimiz Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ihracatçı ülkesi arasına taşımak"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, ihracatçıların sorunlarını yerinde dinlemek ve çözümler üretmek amacıyla düzenlenen toplantıların Türkiye'nin dört bir yanında devam ettiğini söyledi. Gültepe, "Başkan Vekillerimizle birlikte sahadayız. Amacımız, siz değerli ihracatçılarımızın taleplerini doğrudan dinleyip çözümler üretmek." dedi.
Son dönemde ihracatta birçok ayda rekorlar kırıldığını belirten Gültepe, orta vadeli hedeflerinin Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ihracatçı ülkesi arasına taşımak olduğunu ifade etti. Bu hedef doğrultusunda her yıl en az yüzde 10 büyümenin şart olduğunu vurgulayan Gültepe, "2025 yılı hedefimiz, 280 milyar dolarlık ihracata ulaşmak. Bunu başarmak için yıllık yüzde 7'nin üzerinde bir artış sağlamalı ve ekonomimizi daha rekabetçi hale getirecek yeni politikalar geliştirmeliyiz." diye konuştu.
"Doğu Karadeniz'in potansiyelini harekete geçirmeliyiz"
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğine bağlı dört ilin toplam ihracatının 1,3 milyar dolar düzeyinde olduğunu hatırlatan Gültepe, bu rakamın bölgenin potansiyelinin çok altında olduğunu dile getirdi. Tarım sektörünün bölgenin net ihracat avantajına sahip olduğu bir alan olduğuna dikkat çeken Gültepe, özellikle fındık ihracatında yaşanan gerilemeyi örnek göstererek, "Fındık ihracatındaki payımız yüzde 63'ten yüzde 58'e düştü. Bu, bölge için yeni stratejiler geliştirmemiz gerektiğini gösteriyor. Yeni iş birlikleri ve projelerle bölgenin kaderini değiştirecek adımlar atmalıyız." dedi.
Bazı sektörlerin zorlu bir dönemden geçtiğini belirten Gültepe, artan maliyetlerin rekabet gücünü zayıflattığını söyledi. Gültepe, "Emek yoğun sektörlerde fiyatlandırma ve maliyet tutturmada ciddi sorunlar yaşanıyor. Türkiye, maalesef pahalı ülkelerden biri haline geldi. Sanayi çarklarını daha etkin şekilde döndürebilmek için yeni politikalara ihtiyaç var." ifadelerini kullandı.
"500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için çift haneli büyüme gerek"
2028 yılında hizmet ihracatı da dâhil olmak üzere 500 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini belirten Gültepe, bunun için daha yüksek büyüme oranlarına ulaşmaları gerektiğini söyledi. Gültepe, "TİM olarak tüm birliklerimizle istişare içinde çalışıyoruz. İlçeler, iller ve firmaların kalkınması, ülke ihracatını artırmamız için hayati önem taşıyor." dedi.
Son olarak sahada olmanın ve ihracatçıları dinlemenin önemine vurgu yapan Gültepe, "Sizlerden gelen sorun, ihtiyaç ve önerileri dikkate alarak projelerimizi şekillendiriyoruz. Ancak bu şekilde sorunlara kalıcı çözümler üretebilir ve ülkemizi hedeflediğimiz seviyelere taşıyabiliriz." diyerek sözlerini tamamladı.
“Bu tür toplantılar birbirimize destek olmak için büyük fırsatlar sunmaktadır”
Toplantının açılışında konuşan DKİB Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan ise Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nin Türkiye'nin dış ticaretine olan katkılarına dikkat çekti. Gürdoğan, Trabzon'un bir liman kenti olarak Asya, Avrupa ve Orta Doğu arasında önemli bir ticaret köprüsü olduğunu belirterek, bölgenin dış ticaretteki tarihi misyonunu vurguladı.
1980'li yıllarda Avrupa ile İran arasında transit ticaretle başlayan hareketliliğin, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla yeni kurulan ülkelere tedarik merkezi olma rolüne dönüştüğünü ifade eden Gürdoğan, “Trabzon ve çevresi, girişimci ruhu ve gelişmiş ticaret kültürüyle her zaman Türkiye'nin ihracatına önemli katkılar sağladı. DKİB'in 1998 yılında kuruluşundan bu yana bölgemizin ihracat rakamlarını artırmak için yürüttüğü projeler bu gelişime öncülük etti.” dedi.
Toplantının bölgedeki ihracatçılar için büyük bir fırsat sunduğunu belirten Gürdoğan, “Bu tür toplantılar bizlere sadece bu zorlukları konuşmak değil aynı zamanda çözüm önerilerini geliştirmek, birbirimize destek olmak, ortak bir vizyonla daha güçlü bir ihracat ekosistemini kurmak adına büyük fırsatlar sunmaktadır. Bu toplantının ana hedeflerinden biri, bölgemizdeki ihracatçılarımızın karşılaştıkları sorunları, engelleri ve ihtiyaçları daha iyi anlayarak, çözüm odaklı bir yaklaşım geliştirmektir.” diye konuştu.
Finansal desteklerin önemine de değinen Gürdoğan, İGE AŞ, Eximbank ve Türk Ticaret Bankası gibi kuruluşların ihracatçılara sunacağı finansal imkânların özellikle KOBİ'ler için büyük avantaj sağlayacağını belirtti. TİM Başkanı Mustafa Gültepe'ye desteklerinden dolayı teşekkür eden Gürdoğan, “Sayın Gültepe'nin liderliğinde ihracat alanındaki başarılarımızı daha da ileriye taşıyacağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından program, ihracatçılardan gelen soruların yanıtlanmasıyla devam etti. Son bölümde ise ihracatçılara yönelik finansman desteği konularında bilgi verildi.