TİM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Komitesi 2. Toplantısı Dış Ticaret Kompleksi'nde Gerçekleşti
Türkiye İhracatçılar Meclisi, 'TİM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Komitesi'nin ikincisini Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleştirdi. Akademi ve iş dünyasından isimlerin bir araya geldiği toplantıda TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planı, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türkiye'nin yeşil dönüşümüne dair son gelişmeler masaya yatırıldı. Toplantının açılışında konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Ana ihracat pazarımız AB tamamen sürdürülebilir ürünlere yöneliyor. Sürdürülebilir ve döngüsel üretimimizi artırmalıyız. Bu yüzden tüm ihracatçılarımız, sürdürülebilirlik standartlarına uygun üretim için gerekli dönüşümü gerçekleştirmek zorundalar.” dedi.
TİM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Komitesi'nin ikinci toplantısı, TİM Başkanı Mustafa Gültepe'nin ev sahipliğinde, TİM yönetim kurulu üyeleri, rektörler, akademisyenler, ihracatçılar, kamu kurum ve özel sektörden ilgili paydaşların katılımıyla yapıldı. TİM İstanbul Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleşen toplantıda, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türkiye'nin Yeşil Dönüşümü, TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planı ve Komite İşleyişi hakkında istişarelerde bulunuldu.
“Sürdürülebilir ve döngüsel üretimimizi artırmak durumundayız”
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, dünya kaynaklarının sınırlı olduğunu, sanayici ve ihracatçılar olarak bu kaynakları verimli bir şekilde kullanmaları gerektiğini vurguladı. Verimli kullanmanın yanında aynı zamanda sürdürülebilir ve döngüsel üretimi artırmaları gerektiğine dikkat çeken TİM Başkanı Mustafa Gültepe, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Ana ihracat pazarımız Avrupa Birliği tamamen sürdürülebilir ürünlere yöneliyor. Bu nedenle tüm ihracatçılarımız, sürdürülebilirlik standartlarına uygun üretim için gerekli dönüşümü gerçekleştirmek zorundalar. Dönüşüm firmalar için maliyetli bir süreç. Bu süreçte devletimizin desteği önemli. KOBİ'lerimizin yeşil dönüşümü için yeni destek mekanizmaları oluşturuluyor. Avrupa Birliği'nin fonları var. İhracatçılarımızın bu teşvik ve destek mekanizmalarından maksimum düzeyde istifade etmeleri gerekiyor.”
Hazır giyim, otomotiv ve makine sektörlerinin eylem planlarında son aşamaya gelindi
TİM'in ardından tekstil ile tarım ve hayvancılık sektörlerinin sürdürülebilirlik eylem planlarını hazırladıklarını, hazır giyim, otomotiv ve makine sektörlerinin eylem planlarında ise son rötuşların yapıldığını bildiren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Diğer sektörlerimizin de çalışmalarını hızlandıracağına inanıyorum. Hazır giyim ve tekstil uzun zamandır sürdürülebilirlik üzerine önemli proje ve çalışmalara öncülük ediyor. Çünkü özellikle bu iki sektör için zaman daralıyor” diye konuştu.
Küresel hazır giyim ve tekstil markalarının 2030'a kadar tüm tedariklerini sürdürülebilir ürünlerden sağlayacaklarını ilan ettiklerini kaydeden TİM Başkanı Mustafa Gültepe, şöyle devam etti:
“Hazır giyim ve tekstilde IPA kapsamında AB destekli projelerimiz var. Bu kapsamda, 'Tasarımdan Üretime Türkiye'de Hazır Giyim Sektöründe Dijital Dönüşüm', Hazır Giyimde Karbon Ayak İzi Takibi ve Azaltılması', 'Sürdürülebilir Endüstri Dönüşümü Kilit Sektörlerinin Desteklenmesi' projeleri devam ediyor. Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinasyonunda Türkiye Otomotiv Sektörünün Karbon Emisyonu Düzeyinin Değerlendirilmesi Projesini yakından izliyoruz. Dün İSTKA'nın mali desteğiyle “Hazır Giyim ve Tekstilde Karbon Ayak İzinin Azaltılması Projesi”nin açılış toplantısı gerçekleştirildi.”
“Ülkemizi sürdürülebilirlikte marka ülke haline getirecek adımları hızlandırmak istiyoruz”
TİM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Komitesi'nin daha iyi uygulamalar ve politikalar üretilmesi noktasında kilit bir rol üstlendiğini ifade eden Gültepe, “Küresel ekonomide bir durgunluk bekleniyor. Elbette ticaret de bundan olumsuz etkilenecek. Ticaretin nispeten sakin seyredeceği bu dönemi uzun vadeli stratejilerimize daha fazla vakit ayıracak bir fırsat olarak görüyoruz. Eylem planımızdaki hedefleri değerli katkılarınızla gerçekleştirerek ülkemizi sürdürülebilirlikte marka ülke haline getirecek adımları hızlandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
TİM Başkanvekili Kutlu Karavelioğlu: En iyi yapmamız gereken şey değişimde rakiplerden önde ve hızlı olmaktır
TİM Başkanvekili, aynı zamanda TİM Sürdürülebilirlik ve İnovasyon Çalışma Grubu Başkanı olan Kutlu Karavelioğlu ise yaptığı konuşmada TİM olarak sürdürülebilirliği, sürdürülebilir ihracat olarak anlamak ve anlamlandırmak durumunda olduklarını vurguladı. Sürekli ihracat yapmalarının, rekabetçi olmalarının veya daha fazla marka değer yaratmalarının kendilerini iyi bir ihracatçı yapabileceklerini fakat bunların sürekliliğin teminatı olmadıklarının altını çizen Karavelioğlu, şunları söyledi:
“En iyi yapmamız gereken şey yeni talep yaratmakta yani değişimde rakiplerden önde ve hızlı olmaktır. Değişim ise eskiden yeniye geçmek, yenileşmek, gençleşmek, yapılmamışları yapmak, bulunmamışları bulmak, istirahati olmayan ve soluklanılamayacak bir süreçtir. Buna dünya yenilikçilik diyor. Yani bildiğimiz inovasyon veya inovatif olma meselesi. Vizyon sorunu olmayan herkes ve her kurum süreklilik kazanmanın ancak yenileşme ile olacağının uzun zamandır farkında. Bizde de olduğu gibi bu kavramı sahiplenmekte ve ekosistemini güçlendirmekte durmaksızın çalışıyorlar. Gururla ifade etmeliyim ki TİM, Türkiye'nin en yaygın ve kapsamlı inovasyon ile girişimcilik ekosisteminin liderliğini 10 yılı aşkın sürdürmektedir. Bunu sürdürülebilir kılmış gibi görünmektedir.”
Toplantı kapsamında katılımcılara bilgi sunumları yapıldı
Açılış konuşmalarından sonra Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Genel Müdürlüğü AB Tek Pazar ve Yeşil Mutabakat dairesinden Ticaret Uzmanı Demet Işıl Karakurt, “Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türkiye'nin Yeşil Dönüşümü konularında bilgi sunumu gerçekleştirdi. Ardından sunuma ilişkin soru-cevap ve genel değerlendirmelerde bulunuldu.
Toplantının son bölümünde ise TİM Genel Sekreter Yardımcısı Kübra Ulutaş, TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planı'na ilişkin katılımcılara bilgilendirme sunumu yaptı. Sunumun bitmesinden sonra birlik komitesinin amacı, organizasyon yapısı, strateji ve yol haritasının şekillendirilmesi hususlarında değerlendirmeler yapıldı.