Hükümetten İhracat Ailesine Tam Destek
Türk firmalarının küresel pazarlarda rekabet gücü kazanması ve ihracatçıların sürdürülebilir artışının sağlanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “İhracatın sürdürülebilir artışının sağlanması, firmaların ihracata hazırlanması ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajının kazandırılması için sadeleştirilerek yeni ilave desteklerle yayınlanan “İhracat Destekleri Hakkında Karar”, Cumhurbaşkanımızın bizlere gösterdiği 250 milyar $ hedefi aşmak için önemli bir adım olmuştur. Bu vesileyle Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'a, Ticaret Bakanımız Sn. Mehmet Muş'a ve Hükümetimize ihracat ailemiz adına şükranlarımızı sunarız.” dedi.
Ekonomi ve ticaret diplomasisinin saha neferleri olan Türk ihracatçısına hükümetten bir destek paketi daha geldi. İhracat desteklerine ilişkin Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ihracata yönelik devlet yardımları güncel koşullara göre yeniden düzenlendi. Ayrıca karar ile dış ticaret ekosisteminin gereksinimlerine uygun yeni destek mekanizmaları getirildi.
Karar kapsamın Yeni başlayan Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği ile ihracata başlayan veya gelişime açık olan ihracatçıların sürdürülebilir ihracat artışını sağlamak amacıyla hedef pazar, yurt dışı pazarlara yönelik finansman ve fiyatlandırma stratejisi, pazarlama ve kanal stratejisi ve bunlara dair aksiyon planı ve bütçelerini içeren pazara giriş projesi hazırlık sürecine dair alacakları danışmanlık ve rapor giderleri desteklenecek.
Sürdürülebilir ihracat artışına yönelik destekler
Sürdürülebilir ihracat artışını sağlama odaklı hedef pazar, yurt dışı pazarlara yönelik finansman ve fiyatlandırma stratejisi, pazarlama ve kanal stratejisi ve bunlara dair aksiyon planı ve bütçelerini içeren pazara giriş projesi hazırlık sürecine dair alacakları danışmanlık ve rapor giderleri yüzde 50 oranında ve proje başına 200 bin liraya kadar desteklenecek. Bir şirketin en fazla 2 adet pazara giriş projesine destek verilecek. Şirketler tarafından gerçekleştirilen yurt dışı pazar araştırması faaliyetine ilişkin ulaşım ve konaklama giderleri yüzde 50 oranında ve faaliyet başına en fazla 100 bin liraya kadar karşılanacak. Şirketler yurt dışı pazar araştırması faaliyeti desteğinden bir takvim yılında azami 5 defa olmak üzere en fazla 20 defa yararlanabilecek.
Yurt dışı fuar destekleri
Tüm destek unsurlarında hedef ülkelere yönelik destek oranları ilave 25 puana kadar artırılırken, yurt dışı fuar katılımcıları tarafından yurt dışı fuar organizasyonu kapsamında gerçekleştirilen fuar katılımları ve bireysel katılımlar, bir takvim yılı içinde başlayan en fazla 5 fuara mahsus olmak üzere yurt dışı fuar katılımcısının stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle yurt dışı fuar desteği esas tutarı üzerinden desteklenecek. Yurt dışı fuar katılımcılarına fuar bazında ödenecek destek tutarı, yurt dışı fuarın genel nitelikli olması halinde 150 bin lirayı, sektörel nitelikli olması halinde 250 bin lirayı, İhracat Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen yurt dışı prestijli fuarlardan biri olması halinde 750 bin lirayı geçemeyecek.
Küresel tedarik destekleri
Küresel tedarik zinciri yetkinlik projesi kapsamında şirketlerin makine/ekipman/donanım/yazılım alımı; eğitim, danışmanlık ile sertifikasyon, test /analiz, ürün doğrulama giderleri 2 yıl süresince yüzde 50 oranında ve şirket başına 15 milyon liraya kadar desteklenecek. Bir şirketin 1 küresel tedarik zinciri yetkinlik projesine destek verilecek.
Küresel tedarik zincirine yönelik olarak yurt dışı ana sanayiye orijinal parça üreten ve/veya tedarik eden şirketlerin Türkiye'de üretilen ürünlerinin pazarlandığı yurt dışı depo kira gideri ile depolama hizmetlerine ilişkin giderleri yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 4 milyon liraya kadar karşılanacak. Şirketler küresel tedarik zincirine yönelik depo kira ile depolama hizmetlerine yönelik gider desteğinden her bir ülke için en fazla 4 yıl yararlanabilecek.
Eximbank destekleri
Eximbank tarafından kullandırılan orta ve uzun vadeli yatırım malı niteliğindeki mal ihracatı alıcı kredilerinde (yurt içi ve/veya yurt dışı bankalar aracılığıyla kullandırılan alıcı kredileri ile alıcı veya bankasının kredi hesaplarında izlenen iskonto kredileri dahil) Eximbank'ın uyguladığı faiz oranı ile referans ticari faiz oranları arasındaki farka tekabül eden faiz giderinin tamamı desteklenecek.
Karar kapsamında, Eximbank ihracat kredi sigortası programları dahilinde özellikle yatırım malı makina, teçhizat gibi orta ve uzun vadeli sigortaya konu spesifik nitelikteki mal ihracatının sigortalanmasına yönelik işlemlerde, Eximbank tarafından herhangi bir reasürör bulunamaması ve/veya reasürans tutarının yetersiz olması durumunda, Eximbank tarafından yapılan tazminat ödemelerinin reasüre edilemeyen kısmı yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 100 milyon liraya kadar desteklenecek.
“İhracat Destekleri Hakkında Karar, Cumhurbaşkanımızın bizlere gösterdiği 250 milyar $ hedefi aşmak için önemli bir adım olmuştur”
Yayınlanan karara ilişkin değerlendirmede bulunan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “İhracatın sürdürülebilir artışının sağlanması, firmaların ihracata hazırlanması ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajının kazandırılması için sadeleştirilerek yeni ilave desteklerle yayınlanan “İhracat Destekleri Hakkında Karar”, Cumhurbaşkanımızın bizlere gösterdiği 250 milyar $ hedefi aşmak için önemli bir adım olmuştur. Bu vesileyle Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'a, Ticaret Bakanımız Sn. Mehmet Muş'a ve Hükümetimize ihracat ailemiz adına şükranlarımızı sunarız.” dedi.