Firmalar ile Girişimciler TİM'de Bir Araya Geldi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye'nin girişimcilik ekosistemindeki gelişimine katkı sağlamak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. TİM-TEB Girişim Evleri programının girişimcilere kendilerini tanıtma ve kurumsal firmalarla ilişkilerini geliştirebilmelerine imkân sunan desteklerinden biri olan S2C-Startup Corporate etkinliği, TİM Dış Ticaret Kompleksi Konferans Salonu'nda düzenlendi.
TİM Başkan Vekili Kutlu Karavelioğlu: Yapacağınız görüşmelerle sizlerden güçlü bir sinerjinin doğmasını bekliyoruz
TİM Başkan Vekili Kutlu Karavelioğlu programın açılışında yaptığı konuşmada, düzenledikleri etkinlikte arz ve talebi buluşturmaya çalıştıklarını, yıllar boyu aynı ekosistemle yoğrulmuş kişilerin ve kurumların bir araya gelmesinin önemli olduğunu belirtti.
Müşterek çözümler geliştirmenin, projeleri tasarlamanın ve yürütülmesinin birbirlerini iyi tanıyanlar arasında daha risksiz ve konforlu olacağı ümidinde olduklarını ifade eden Karavelioğlu şöyle devam etti:
“Böyle bir potansiyeli ıskalama lüksümüz de yoktur. Yapacağınız görüşmelerle sizlerden güçlü bir sinerjinin doğmasını bekliyoruz. Bu buluşma belki hepimiz için bir sınav niteliğinde olacak. Tam da bu sebeple ben ve arkadaşlarım farklı bir heyecan içerisindeyiz. Bu buluşma ile programlarımızın, yüksek katma değerli ürün ortaya çıkartma, küresel rekabette fark yaratma, ihracatçıyı geliştirme hedeflerimize ne kadar hizmet ettiğine dair veya çok farklı kulvarlarda ilerleyen İnovaLig, İnoSuit, Girişim Evleri ve diğer programlarımızın bir bütünsellik içinde yürütülmediği durumlarda potansiyeli ortaya çıkaramayabilir miyiz? şeklinde kendimize sorduğumuz çeşitli sorulara yanıt bulabileceğimizi düşünüyorum. Bir deneyi hep beraber uyguluyoruz. Bu işe benim kadar emek veren herkes eminim benim kadar heyecanlıdır”.
“Başarıyı evde aramıyoruz. Gözümüz hep dışarıda”
Türkiye'nin 7 farklı ilindeki TİM-TEB Girişim Evleri ile 2015'den bu yana 14 farklı türde 694 programla 1800'ü aşkın girişimciye destek verdiklerini kaydeden Karavelioğlu, “Bu çok büyük bir rakam. Start-up, Level-up, Global-up, Green-up, Womentech ve Fintech programlarımızla her dikeyde girişimcimize dokunduk. Büyükelçilik ve Konsolosluklarımızla birlikte hayata geçirdiğimiz programlarla girişimlerin küresel yolculuklarına hız kazandırmaya gayret ettik. Slush, Vivatech gibi global etkinliklere katılımla girişimcilerimizi küresel vitrine çıkardık. Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödüllerinde özel ödüle layık görüldük. Acaba yeterli mi diye düşündüğümüz bir eylemin takdir görmesi elbette çok önemli” ifadelerini kullandı.
İnoSuit programı ile 2016 yılından bu yana kurumsal inovasyon sistemi kapsamında 175 firmaya mentorluk verdiklerini ve 15. dönemine başlayan programda 37 bin saat mentorluk sağladıklarını aktaran Karavelioğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye'nin ilk inovasyon geliştirme programı İnovaLİG ile şirketlerimizin küresel kıyas analizine imkân sağlıyoruz. Yani biz başarıyı evde aramıyoruz. Gözümüz hep dışarıda ve dışarıda olmak zorunda. Hiçbir şekilde de kendi kendimizi kandırmıyoruz. Küresel İnovasyon Endeksi'nde son iki yılda kaydettiğimiz yükselişin arka planında da bu bilinç var. Daha iyi işler çıkarabilmek veya eksikleri görebilmek için bu buluşmadan çıkacak neticelerin üzerinde çok fazla zaman harcayacağımızı şimdiden söyleyebilirim. Dolayısıyla sizlerin geri dönüşleri bizler için çok önemli olacak.”
Firmalar ile girişimciler 100'den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi
Açılış konuşmalarının ardından TİM-TEB Girişim Evi Danışmanı Taner Baltacı, kurumsal firmalara yönelik TİM-TEB Girişim Evleri hakkında sunum yaparak katılımcılara bilgilendirmelerde bulundu. Sunumdan sonra programa ikili iş görüşmeleri ile devam edildi. İnoSuit ve İnovaLİG programlarını tamamlayan 21 inovatif firmadan 43 firma temsilcisi ile TİM-TEB Girişim Evi'nden mezun 29 girişimden, 56 girişimci bir araya gelerek 100'ün üzerinde ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Program, B2B görüşmelerini tamamlayan firmaların program sırasında edindikleri deneyimleri TİM-TEB Girişim Evleri yöneticileri ve katılımcılarla paylaşmalarıyla sona erdi.