İnovaTİM İnovasyon Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu
En büyük inovasyon buluşması Türkiye Innovation Week kapsamında düzenlenen İnovaTİM İnovasyon Yarışması Ödül Töreni; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, TİM Başkanı Mustafa Gültepe ve TİM Başkan Vekili Kutlu Karavelioğlu'nun katılımıyla gerçekleşti.
Türkiye İhratçılar Meclisi ev sahipliğinde düzenlenen törende konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe; ''Türkiye'nin en genç ve inovatif ailesi İnovaTİM'le İnovasyona gönül vermiş siz gençlerimizi ödüllendirmeyi, yoğun rekabet ortamında güçlü inovasyon fikirlerini ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. İnovaTİM'i yalnızca bir yarışma değil, aynı zamanda bir okul olarak görüyoruz.
Bugüne kadar İnovaTİM'e 7 binin üzerinde başvuru aldık. 1.500 proje takımı oluşturduk. İnovaTİM proje takımlarımız büyük başarılara imza attı. Bazı projelerimiz, uluslararası ödüllere layık görüldü, önemli dereceler elde ettiler. “İhracat İnovasyonla, Türkiye İhracatla Yükselecek!' dedi.
600 bin TL ödül dağıtıldı
İnovaTİM İnovasyon Yarışması kapsamında Sürdürülebilirlik ve Afet Yönetim Teknolojileri kategorilerinde düzenlenen İnovaTİM İnovasyon Yarışması'na 86 farklı üniversiteden 2037 öğrenci başvurdu. Özgelecek algoritması, öğrencilerin takım içerisinde yer alabileceği ideal rolleri çıkardı. 686 takım oluşturuldu. 14 proje arasından 10 şampiyon proje belirlendi. ''Türkiye'nin Makinecileri” sponsorluğu ve İhracatçı Birliklerinin katkılarıyla bu yıl üçüncüsü gerçekleşen yarışmada 10 projeden 24 öğrenci, 2 kategoride toplam 600 bin TL ile ödüllendirdi.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Kategorisi
1. Algbio: Atık suları, kanalizasyonu ve karbondioksiti mikroalgler ile arıtarak endüstri için biyoplastik, biyomalzeme üretmekte ve karbon kredisi potansiyeli ortaya çıkarmaktadır.
Proje Takımı: Selen ŞENAL, Selcan ÇATAL
2. BioBall: Ağır metal kirliliğine karşı geliştirilen proje; belediyeler, muhtarlıklar ve fabrikalarla çalışarak çevre dostu filtre ve bakteri karışımıyla sürdürülebilir şekilde akarsu temizliği yapmayı amaçlar
Proje Takımı: Berkay Hüseyin CENGİZ, Ece ŞENOL
3. Biyoplastik: Ülkemizin körfez kıyılarında kötü koku yaptığı için toplanıp atılan atık alglerden biyoplastik ham maddesi elde edilmesi hedeflenmektedir. Plastiklerin bir arada durabilmesi için gereken kıvam arttırıcı atık pamuklardaki selüloz yapısından elde edilmektedir.
Proje Takımı: Bengü KALENDER, Ümmühan ŞAŞ
4. P-Algea: Projenin amacı sürdürülebilirlik kapsamında, biyobozunur özelliğe sahip mikroalg tabanlı biyoplastik hammaddesi üretimi ve maliyet etkin dengesini sağlamaktır.
Proje Takımı: Osman ASLAN, Cafer KOCAMAZ
5. Sonicwash: Hastanelerdeki temiz suyun %25'i medikal yıkama süreçlerinde kullanılıp tıbbi atık suya dönüşmektedir. Geliştirilen yıkama modülü, bu suyun miktarını akılcı ve teknolojik yöntemlerle azaltarak tasarruf sağlamaktadır.
Proje Takımı: Eren BÜLBÜL, Ayşe YILDIRIM
AFET YÖNETİM TEKNOLOJİLERİ
1. Mikrotelsiz: Tüm iletişim ağları kullanılmaz olsa dahi kesintisiz iletişimin tek yolu olan radyo frekanslarını cihazdan cihaza herkes için ulaşılabilir kılan ergonomik ve inovatif bir telsizdir.
Proje Takımı: Özge ÇETİN, Muhammed Kamil SAYGILI, Müge ÇETİN
2. Proje Ejder Drones: Ejder Drones: Doğal veya beşerî afetler durumunda canlıların hayati tehlikesi oldukça büyüktür. Bu gibi durumlarda canlılara havadan arama, tarama ve kurtarma faaliyetlerini sağlıklı ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilen bir projedir.
Proje Takımı: Engin ERALP, Emre ERALP, Merve KARASAYAR
3. Ses Dinleme ve Analiz Cihazı: Cihazın amacı alandaki sesleri filtreleme yaparak kalp atış, nabız ve çeşitli frekansları filtreleyerek ekiplere bildirimde bulunabilmektedir.
Proje Takımı: Mehmet Selman CANLI, Funda ERDEN, Hacı Yusuf NARLI
4. Ikaz IoT: Lorawan haberleşme sistemi tabanlı afet yönetim sistemi koordinasyonu sağlayan anahtarlık projesidir.
Proje Takımı: Hüdayi AŞIK, Adnan FAHED, Recep Tayyip İLHAN
5. Enkaz Dinleme Aygıtı: Yaşanabilecek depremler sırasında kullanılmak üzere tasarlanmış bir enkaz dinleme aygıtı projesi olarak acil durumlarda arama-kurtarma ekipleri için veya cihaz kullanımı konusunda eğitim almamış vatandaşlar için kullanımı kolay ve düşük maliyetli bir çözüm sunulmaktadır.
Proje Takımı: Atakan AYDIN, Gülce AKSU, Halit AYDEMİR