Uzak Ülkelere Yönelik Ticaret Heyetleri Meksika ve Tayland ile Devam Etti
Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) ile Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) organizasyonunda Meksika ile Tayland'a ticaret heyetleri düzenlendi. 19-24 Şubat tarihleri arasında Bangkok ile Mexico City'de gerçekleşen programlarda ihracatçılarımız 500'e yakın ikili iş görüşmelerinde bulundu.
Türkiye'nin ihracat menzilini mevcut 3 bin 65 kilometreden, dünya ortalaması olan 4 bin 744 kilometrenin üzerine çıkarmak için harekete geçen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), sektörel ve genel ticaret heyetleriyle, Türk ihracatçılarını dünyanın dört bir yanındaki alıcılarla buluşturmaya devam ediyor. Ticaret Bakanlığı'nın “Uzak Ülkeler Stratejisi” kapsamında belirlenen ve dünya ekonomisinin yarısından fazlasını oluşturan 18 ülkeye yönelik faaliyetlerini sürdüren Türkiye İhracatçılar Meclisi, geçtiğimiz yıl ihracatçı birlikleriyle Hindistan'a, Filipinler'e, Endonezya'ya ve Güney Kore'ye ticaret heyetleri düzenlemişti. Bu yıl başında ise ticaret heyetlerine Venezuela ve Pakistan ile devam eden Türkiye İhracatçılar Meclisi, 19-24 Şubat 2023 tarihleri arasında Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) ile Tayland'ın başkenti Bangkok'a, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) ile de Meksika'nın başkenti Mexico City'ye ticaret heyeti gerçekleştirdi.
TİM Y.K. Üyesi ve Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın başkanlığındaki Meksika Ticaret Heyeti'ne mücevher, demir ve demir dışı metaller, makine ve aksamları, madencilik ürünleri, çelik, elektrik ve elektronik, iklimlendirme, otomotiv ve yedek parça, kimyevi maddeler ve mamulleri, madencilik ürünleri, mobilya, kağıt ve orman ürünleri, tekstil ve hazır giyim sektörlerinden oluşan 29 firmadan ihracatçılar katıldı. Meksika'dan da iş insanlarının davet edildiği organizasyonun açılış programına Burak Yakın'ın yanı sıra T.C. Meksika Büyükelçisi İlhan Kemal Tuğ, CEDECYT Aguascalientes Eyaleti Yatırım Ajansı Genel Müdürü Sn. M.A.E. Jorge Andrade, ANIERM Genel Sekreteri Mtro. David Mendez Chase, CANACO Başkanlık Temsilcisi Lic. Daniel Legaspi Jaime, AMIA Başkanı Dr. José Zozaya katıldı.
500'e yakın ikili iş görüşmesi
Meksikalı alıcıların yanı sıra çok sayıda kurum temsilcilerinin de hazır bulunduğu programda Türk ihracatçıları 200'e yakın Meksikalı firma ve sektör temsilcileri ile 400'den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (OAİB) Başkanı Nihat Uysallı başkanlığında Bangkok şehrini kapsayan, Tayland (Bangkok) Ticaret Heyeti'nde ise makine, gıda ve gıda takviyeleri, kimyasal hammaddeler, tıbbi ilaçlar ve elektrik-elektronik sektörlerinden firma temsilcileri katıldı. Tayland tarafından 30'u aşkın firmanın katıldığı programda Türk ihracatçıları, Taylandlı firma temsilcileri ile 50'den fazla ikili iş görüşmelerinde bulundu.
TİM Y.K. Üyesi ve Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın: 2022 yılında Meksika'ya toplam ihracatımız %25 oranında artış gösterdi
Meksika Ticaret Heyeti programının açılış seremonisinde konuşan TİM Y.K. Üyesi ve Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminde son 10 yılda %72 artış kaydedildiğini bildirdi. 2022 yılında Türkiye'nin Meksika'ya olan toplam ihracatının %25 oranında artış gösterdiğini belirten Yakın, “Türkiye, ortalama ihracat mesafesini dünya ortalamasına yaklaştırmak üzere Uzak Ülkeler Stratejisini ortaya koydu. Meksika da, bu stratejide yer alan önemli ülkelerden birisi. Bu çerçevede, halihazırda yukarı yönlü olan ticaretimizi, daha yüksek seviyelere çıkarmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
Meksika'ya yapılan ihracatta otomotiv, çelik ve mücevher sektörleri ön planda
Türkiye'nin Meksika'ya ihracatında otomotiv, çelik ve mücevher sektörlerin öne çıktığını ifade eden Yakın, konuşmasına şöyle devam etti:
Meksika tekstil ve hazır giyim, elektrik ve elektronik, gıda, iklimlendirme, kimya, makine, otomotiv, mobilya, inşaat malzemeleri, halı ve kilim, madencilik, sağlık, yenilenebilir enerji, müteahhitlik ve TV dizileri gibi çok çeşitli sektörlerde önemli bir potansiyele sahip. Türkiye bu sektörlerde bölgesinde önemli bir oyuncu.
Örneğin kimya sektörü Türkiye'nin bir numaralı ihracatçı sektörü. Otomotiv 2. en büyük ihracatçı sektör, ardından hazır giyim ve konfeksiyon gelmektedir. Hizmet sektörlerinde ihracatımız ise çift haneli büyüme oranlarına sahip. Türk dizilerinin de bölgede çok sevildiğini biliyoruz. Ülkelerimiz arasında imzalanması hedeflenen serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin hızlandırılması ve sonuçlandırılmasının kısa-orta vadede karşılıklı ticaretimizin her iki ülkenin kazanç sağlayacağı şekilde arzulanan boyutlara ulaşmasında önemli bir aşama olacağı kanaatindeyim.
Katılımcılar iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik görüşlerde bulundular
T.C. Meksika Büyükelçisi Sn. İlhan Kemal TUĞ yaptığı konuşmada Meksika ile serbest ticaret anlaşması imzalanması konusuna dikkat çekerek iki ülkenin işbirliği ve ticari dayanışmasının ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Meksika Devleti tarafından da desteklenen serbest ticaret anlaşması müzakerelerinde Türkiye Devletinin aktif rol aldığından bahisle bu konuda iki ülkedeki iş insanlarımızın da teşvikinin son derece önemli bir adım olacağından bahsetti. CEDECYT Aguascalientes Eyaleti Yatırım Ajansı Genel Müdürü Sn. M.A.E. Jorge Andrade ise Aguascalientes eyaletinin Meksika Devletinin en güvenli ve yatırıma en açık bölgelerinden biri olduğunu göz önünde bulundurarak eyalet düzeyinde iş olanaklarının Türk yatırımcılar ve iş insanları için göz ardı edilemez bir etken olduğuna dikkat çekti. ANIERM Genel Sekreteri Mtro. David Mendez Chase, Meksika ve Türkiye'nin son derece güçlü sayılabilecek olan arkadaşlık bağlarından söz ederken Meksika kapılarının her daim Türk iş insanlarına açık olduğunu belirtti. CANACO Başkanlık Temsilcisi Lic. Daniel Legaspi Jaime, Türkiye ve Meksika gibi iki stratejik ülkenin ticari ilişkilerini bir an önce güçlendirilmesi gerektiğinden ve kendilerinin de ikili ticarete ilişkin bilgi yayma konusunda her daim Türkiye'yi destekleyeceklerinden bahsetti. AMIA Başkanı Dr. José Zozaya, her iki ülkenin de dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde olmasıyla beraber Türkiye'nin sadece Avrupa ekonomisi için önemli bir ülke değil aynı zamanda dünyanın başka bölgeleri içinde çok önemli bölgesel bir köprü ülke haline gelmesinin önemini vurguladı, ayrıca stratejik konumu nedeniyle de ticarette Türkiye'yi lider bir ülke olduğunu belirtti.
Tayland ile dış ticaret hacmi %17,81 artış gösterdi
Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin yoğunlaştırılacağı hedef ülkelerden biri olan Tayland ile dış ticaret hacminde son yılda değer bazında %17,81 artış kaydedildi. 2022 yılında Türkiye'nin Tayland'a toplam ihracatı %19,50 artışla 282,3 milyon dolar gerçekleşirken toplam ithalatı ise %17,56 artışla 1,9 milyar dolar oldu. Tayland'ın Türkiye'nin toplam ihracatı içindeki payı %0,11 ve Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler sıralamasında 100. sırada yer alıyor. Tayland'ın Türkiye'nin toplam ithalatı içindeki payı ise %0,53. Tayland, Türkiye'nin en fazla ithalat gerçekleştirdiği 36. ülke konumunda.
2022 yılında Türkiye'nin Tayland'a en fazla ihracat gerçekleştiren ilk beş sektörleri ise sırasıyla 95,1 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 27,5 milyon dolarla makine ve aksamları, 25,2 milyon dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, 17,5 milyon dolarla su ürünleri ve hayvansal mamuller, 16,7 milyon dolarla elektrik-elektronik sektörleri oldu. 2022 yılında Tayland'a ihracatta en fazla artış gösteren sektörlerde ise kimyevi maddeler ve mamulleri, mücevher ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörleri öne çıktı.