Tarım Sektöründe Araştırma ve Geliştirme Destek Programına İlişkin Tebliğ Yayınlandı
19 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan Araştırma ve Geliştirme Destek Programına İlişkin Tebliğ ile tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu öncelikli konularda bilgi ve teknolojilerin geliştirilmesi, bu bilgi ve teknolojilerin çiftçiler ile tarımsal sanayicilere aktarılmasına yönelik, uygun görülen araştırma ve geliştirme projelerinin desteklenmesi için düzenleme yapıldı.
Ar-Ge Destek Programının yürütülmesine ilişkin her türlü kararı almakla yetkili en üst mercii olan Kurulun, bakan yardımcısı başkanlığında, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğünden en az genel müdür yardımcısı seviyesinde birer temsilci, üniversitelerin su ürünleri ve gıda mühendisliği bölümleri ile ziraat fakültelerinin bahçe bitkileri, bitki koruma, tarla bitkileri, tarım makineleri, tarım ekonomisi, toprak bilimi ve bitki besleme, tarımsal yapılar ve sulama, zootekni bölümlerinden birer ve veteriner fakültelerinden iki öğretim üyesi temsilci ile TÜBİTAK'tan bir temsilci olmak üzere toplam yirmi üyeden oluşmasına karar verildi.
Destek programına başvurabilecekler;
a) Üniversiteler,
b) TÜBİTAK Ar-Ge birimleri,
c) Sivil toplum, meslek ve çiftçi kuruluşları,
ç) Özel sektör kuruluşları,
olarak listelendi.
Yürütücü kurum türlerine göre proje başına verilebilecek Tarım ve Orman Bakanlığı destek üst limitleri ve oranlarının Çağrı öncesinde Kurul tarafından belirlenmesine ve çağrıda ilan edilmesine karar verildi.
Proje başvurularında, yürütücü kurum türlerine göre belirlenen destek üst limitleri ve oranların aşılamaması şeklinde düzenleme yapıldı. Ancak, Proje faaliyetleri başladıktan sonra öngörülemeyen giderler ve/veya maliyet artışları nedeniyle, yürütücü kurum tarafından talep edilmesi ve Kurul tarafından uygun görülmesi durumunda, sözleşmede belirtilen Bakanlık destek tutarı en fazla %10 artırılabilmesine olanak sağlandı. Artış yapılması durumunda, yürütücü kurum türlerine göre belirlenen Bakanlık destek oranlarının korunmasına vurgu yapıldı.
Projelerin bütçesini oluşturan bütçe kalemlerine ve bütçe kalemlerini oluşturan harcama kalemlerine ilişkin destek üst limitleri ve şartların yönerge ile belirleneceği ifade edildi.
1/1/2022 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren söz konusu Tebliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/03/20230319-2.htm adresinden erişim sağlanmaktadır.