Türk Gıda Kodeksi Zeytin Yağı Tebliğinde Değişiklik Yapıldı
8 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile Zeytinyağı Komisyonu tanımı tebliğden çıkartıldı ve etikette duyusal özelliklerin kullanılmasına ilişkin düzenleme yapıldı.
Tebliğ ile Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği'nin tanımların yer aldığı 4'üncü maddesinin birinci fıkrasındaki, “Zeytinyağı Komisyonu: Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonunun oluşturduğu, Katı ve Sıvı Yağlar Alt Komisyonunun, Zeytinyağı Çalışma Grubunu” şeklindeki tanımı içeren (ç) bendi yürürlükten kaldırıldı.
Tebliğin 5'inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “natürel sızma ve natürel birinci zeytinyağı ile ham ve rafine pirina yağındaki” ibaresi ise “natürel sızma, natürel birinci, rafine ve riviera zeytinyağı ile ham pirina, rafine pirina ve pirina yağındaki” şeklinde değiştirildi.
Tebliğin “Yurt içinde üretilen zeytinyağının klimatolojik ve agronomik koşullarına göre sterol kompozisyonu ile ultraviyole ışığında özgül soğurma kriterlerinde oluşabilecek değişiklikler Zeytinyağı Komisyonu tarafından belirlenir. Özel hükümler ithalatta uygulanmaz” hükmünü içeren 6'ncı maddesi de yürürlükten kaldırıldı.
Etikette duyusal özellikler sadece natürel sızma zeytinyağı için kullanılması
Tebliğin 14'üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi değişikliği ile, etikette tat ve/veya kokuya ilişkin duyusal özellikler sadece natürel sızma ve natürel birinci zeytinyağı için kullanılacağı bildirildi. Bu amaçla, sadece Tebliğin Ek-2'sinin ikinci bölümünde yer alan duyusal özelliklere ilişkin ifadeler; 20/11/2014 tarihli ve 29181 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Analiz Metotları Tebliği (Tebliğ No: 2014/53)'nin duyusal özelliklere ilişkin Ek-11'inde yer alan metoda göre değerlendirilmiş olması koşuluyla kullanılmasına karar verildi.
Uyum zorunluluğu
Tebliğe eklenen Geçici 2. Madde ile Tebliğin yayımı tarihinden önce piyasaya arz edilen ve tavsiye edilen tüketim tarihi 31/12/2024 tarihine kadar olan rafine ve riviera zeytinyağlarından, Delta-7-Stigmastenol değeri %0,5 ile %0,8 aralığında olanlar, diğer tüm parametrelerin bu Tebliğde yer alan değerlere uygun olması koşulu ile raf ömrü boyunca piyasada kalmaya devam edebileceği bildirildi.
Yayımı tarihinde yürürlüğe giren söz konusu Tebliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/04/20230408-7.htm bağlantısından erişim sağlanmaktadır.