Gıdalardaki Mikotoksin Seviyelerinin Ölçülmesi için Numune Alma Kriterleri Belirlendi
Türk Gıda Kodeksi Gıdalardaki Mikotoksin Seviyelerinin Resmî Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği (Tebliğ No: 2025/7) ile gıdalardaki mikotoksin seviyelerinin resmi kontrolü için numune alma ve analiz metodu kriterleri Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyum çerçevesinde belli oldu.
Tebliğe göre, numune alma işlemi, kontrol görevlisi tarafından gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra yapılacak. İncelenecek her parti veya alt partiden ayrı ayrı numune alınacak.
Numune alma metodu oluşturulmuş gıda kategorisinde sınıflandırılamayan bir ürün söz konusu olduğunda, numune alma metodu o gıdanın parçacık boyutuna veya gıda kategorilerinden birinde sınıflandırılabilen bir gıdayla benzerliğine göre tespit edilecek. Listelenen herhangi bir kategoride sınıflandırılamayan bir gıda olması ve mikotoksinin üründe homojen şekilde dağıldığına dair kanıt bulunması koşuluyla, bu gıdalardan mevzuata uygun şekilde numune alınacak. Gıdalardaki mikotoksin seviyelerinin kontrolü için kullanılan numune hazırlama ve analiz metotları kriterlere uygun şekilde yapılacak.
Söz konusu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.