EİB 3. Gıda Ar-ge Proje Pazarı'nda Ödüller Sahiplerini Buldu

Ege İhracatçı Birlikler'nin organize ettiği 3. Gıda Ar-ge Proje Pazarı bu yıl Türkiye genelinde 450 proje başvurusu aldı.18 başlık altında gruplanan projeler 43 hakem tarafından değerlendirildi. 179 proje Gıda Ar-Ge Proje Pazarında yarışmaya uygun bulundu. En yüksek puana sahip 60 proje ise etkinlikler süresince sergilendi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin katılımıyla 21 Nisan akşamı gerçekleştirilen törende ilk üçe giren projeler açıklandı. Birincilik ödülü 15 bin TL. ikincilik ödülü 10 bin TL ve üçüncülük ödülü 7 bin 500 TL. oldu.

Gıda sektöründe derece alan yenilikçi fikirler; gıdalarda glütenin elektrokimyasal tayinine yönelik kullan-at sensör teknolojisi, ısıl olmayan teknolojiler ile buğday ruşeymi stabilizasyonu, erimeyen lokum dondurması olarak sıralandı. Birincilik ödülünü kazanan proje ile çölyak hastalarına büyük bir müjde de geldi. Glütensiz gıda tüketmek zorunda olan çölyaklılar artık yedikleri gıdaların glüten içerip içermediğini kullan at sensör ile kolayca öğrenebilecek.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım yaptığı açılış konuşmasında 18 trilyon dolarlık dünya ihracatının yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık kısmının tarım sektörüne ait olduğunu, her 100 dolarlık ihracatın 8 dolardan fazlasının tarım sektörü tarafından yapıldığını vurgulayarak, Türkiye'nin 2023 yılı tarım vizyonunun tarımsal ekonomik büyüklük açısından dünyanın ilk 5 ülkesi içerisinde yer almak ve 150 milyar dolar tarımsal hasıla ile 40 milyar dolar tarım ihracatına ulaşmak olduğunu hatırlattı.

Tarım sektöründe ihtiyaç duyulan, yenilikçi, özgün, yaratıcı proje ve fikirlerin teşviki amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenen EİB Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'na Türkiye genelinde toplam 450 başvuru yapıldı. Ambalaj, baharat, biyoteknoloji, et, gıda, gıda işletme, hububat, kuru meyve sebze, şeker, su, süt, tarım, yağ, yaş, yem, zeytin ve diğer olmak üzere farklı kategorilerde değerlendirilen projeler arasından 179 proje yarışmaya uygun bulunarak seçildi. En yüksek oy alan 60 proje ise 21-22 Nisan 2015 tarihlerinde Swissotel'de sergilendi.

Zeytinyağı üretim atığından üretilen ve doğada kendiliğinden yok olan biyobozunur gıda ambalajından, meyve ve sebze tozları ile antioksidan aktivitesi arttırılmış çikolataya kadar birçok yenilikçi ve özgün projenin sergilendiği etkinlikte 21 Nisan akşamı ilk üçe giren projeler açıklandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ile Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep tarafından ödülleri verilen projeler şu şekilde sıralandı; 15 bin TL.'lık birincilik ödülünü Ege Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü, Analitik Kimya Anabilim Dalı'ndan Ece Ekşin, Gülşah Çongur ve Arzum Erdem Gürsan gıdalarda glütenin elektrokimyasal tayinine yönelik kullan-at sensör teknolojisi projesi ile kazandı. 10 bin TL.'lık ikincilik ödülü Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Mustafa Kürşat Demir'e ısıl olmayan teknolojiler ile buğday rüşeymi stabilizasyonu projesi ile gitti. 7 bin 500 TL.'lık üçüncülük ödülünün sahibi ise Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Aykut Önder Barazi ve Bengisu Erşan'ın birlikte hazırladığı erimeyen lokum dondurması projesinin oldu.

Ayrıca üç projeye 1 bin 500 TL.'lık mansiyon ödülü verilirken, İzmir'li iki lise öğrencisi de yarışmanın en genç katılımcıları olarak yaratıcı fikirleri ile özel ödüllere sahip oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ödül töreninde yaptığı açılış konuşmada; "Tüm dünyada şehirlerde yaşayan nüfus oranının ve büyük metropollerin sayısının hızla artmasıyla birlikte, küresel gıda talebi ve birim tüketim giderek artıyor. Nanoteknoloji gibi yeni teknolojiler gıda alışverişi alışkanlıklarını kökten değiştiriyor. Bu anlamda farklı ürün talebine cevap verebilmek için yenilikçi üretim teknikleri geliştiriliyor. Türkiye gerek coğrafi konumu gerek sahip olduğu iklim ve toprak koşulları ile gıda üretimi açısından büyük avantajlara sahip. Bu avantajları kullanan bazı firmalarımız dünya markası olurken, bazı firmalarımız da dünya markalarını satın alarak Türk markası yapıyor. Sektör yeni atılımlarla ilerliyor” dedi.

Gıda sektöründe 2023 yılı hedefinin 55 milyar olduğunu belirten Mehmet Büyükekşi "Bu hedeflere ulaşmak için gıda sektörümüzün geleneksel düşünce tarzını aşıp, inovasyondan daha fazla yararlanması gerektiğine inanıyoruz. Hepinizin bildiği gibi biz TİM olarak "inovasyona” özel önem veriyoruz ve bu konuda birçok çalışma yapıyoruz. Son dönemde üzerinde büyük önemle durduğumuz "2023 İnovasyon Stratejisi”nin belirlenmesini tamamlamak üzereyiz. Bu projede tüm sektörlerimizin "inovasyon yol haritalarını” çıkarıyoruz. Gıda sektöründe inovasyon olmazsa olmaz. 2012 yılında ilkini düzenlediğimiz proje pazarından çıkan "balık pullarını değerlendirme fikrini” birincilikle ödüllendirdik. Bu fikir, TÜBİTAK desteğiyle gıda jelatinine dönüştü. Türkiye'de ilk defa balık pulundan gıda jelatini üretildi ve proje, sektörde taşları yerinden oynattı. III. Gıda Ar-Ge Proje Pazarında sergilenen 60 projenin de sektöre soluk getireceğine inanıyoruz.” diyerek sözlerine son verdi.


Bu sayfa en son 24 Nisan 2015 Cuma tarihinde güncellenmiştir.
PAYLAŞ