Türkiye-Rusya İlişkilerinde Yeni Dönem: İhracatçılardan Rusya Çıkarması

Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve Meclisimiz organizasyonunda düzenlenen Rusya Ticaret Heyeti, ülkenin başkenti Moskova'da gerçekleştirildi. Heyet kapsamında düzenlenen Türkiye-Rusya İş Forumu ve ikili iş görüşmelerine Rus iş insanları yoğun ilgi gösterdi.

Rusya Ticaret Heyeti'ne, TİM Başkanı İsmail Gülle ile birlikte, inşaat, otomotiv yan sanayi, makine ve aksamları, elektrik-elektronik, motorlu taşıtlar, iklimlendirme, plastik, demir-çelik, tütün mamulleri, elektrikli ev aletleri, tekstil ve hammaddeleri, hazır giyim ve konfeksiyon, deri ve deri mamulleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörlerinin de aralarında yer aldığı 20'ye yakın sektörde faaliyet gösteren 42 firmadan temsilci, İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanları ve üyeleri ile STK temsilcileri katıldı.

Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin'in başkanlığında düzenlenen heyete, üst düzey katılım gösterdi.

Rusya Sanayiciler ve Girişimciler Federasyonu (RSPP)'nun partner kuruluş olduğu Rusya Ticaret Heyeti, Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Rusya Ticaret ve Sanayi Bakanı Yardımcısı Gruzdev, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Gorkov, T.C. Rusya Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, TİM Başkanı İsmail Gülle, Birlik Başkanları, STK temsilcileri ve Rus iş insanlarının yer aldığı çalışma kahvaltısıyla başladı.

Gülle: Kazan-Kazan prensibiyle Rusya ile ticaretimi artıracağız.

Çalışma kahvaltısında katılımcılara hitap eden TİM Başkanı Gülle, Türk iş insanlarının kazan-kazan prensibiyle Rusya ile yeni iş bağlantıları kurmak için Moskova'da bulunduğunu belirterek, devlet Başkanlarımızın koyduğu 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi için çalışıldığını, ikili ilişkilerdeki olumlu havanın yeni ticaret fırsatları için bir kapı olduğunu ve yeni dönemde Rusya ile olan iş ilişkilerimizin artacağı ifade etti.

Potansiyel sektörlerden de bahseden Gülle, Türkiye'nin en büyük ihracat kalemi olan yaş meyve sebze dışındaki yüksek katma değerli sektörlerde de dünyanın önemli tedarikçilerinden biri olduğunu belirterek, iş insanlarımızı Türk ürünlerinin Rus pazarında tanıtılması için yeni projeler üretmeye davet etti.

Türk Rus İş Konseyi Rusya Eş Başkanı Ahmet Palankoev ise yaptığı konuşmada, Türkiye ve Rusya'nın ticarette birbirini tamamlayıcı iki ülke olduğunu dile getirerek, iki ülke arasında ortak yatırım fonu ve serbest bölgeler konusunda daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini vurguladı.

T.C. Rusya Büyükelçisi Hüseyin Diriöz ise, Türkiye'nin Moskova'daki en üst düzey temsilciliği olarak, Türk iş insanlarına her türlü kolaylığı sağlamaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Rusya Ticaret ve Sanayi Bakanı Gruzdev, Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacminin tekrar 30 milyar dolar bandının üzerinde olmasını gerektiğini belirtti ve Rusya'daki potansiyel sektörler ve yatırım fırsatları hakkında bilgi verdi. Sözlerinin devamında rekabetçi olduğumuz sektörlerde de birlikte projeler üreterek 3. ülkelerde yeni yatırım fırsatları yaratabileceğimizi kaydetti. Gruzdev, pazara giriş engellerinin çözümü konusunda yeni çalışmalar yapıldığını belirtti.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Gorkov ise, Rusya ve Türkiye arasındaki dostluğun bir çok sınavdan geçtiğini belirterek, liderlerimizin de belirttiği ticaret hacmine ulaşmak için Serbest Ticaret Anlaşması'nın önemini vurguladı.

Metin: Güçlü Türkiye Güçlü Rusya; Güçlü Rusya Güçlü Türkiye

Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin yaptığı konuşmada, öncelikli hedefimizin Rusya ile ticaretimizi daha dengeli hale getirmek ve Rusya'daki yeni iş fırsatları hakkında firmalarımızı yönlendirmek olduğunu dile getirerek, Türkiye ve Rusya ilişkilerindeki olumlu havayı ticari ve ekonomik olarak büyük bir ortaklığa dönüştürebileceğimizden bahsetti.

İki ülke devlet başkanlarınının son 2 yılda 15 defa görüştüğünün altını çizen Metin; “Toplantılar sonrasında, ben de mevkidaşlarım ile ayrı görüşmeler gerçekleştireceğim. Bu görüşmelerde önemli konuları masaya yatıracağız. Öncelikli amacımız ticareti daha dengeli hale getirmek.  Rusya ile ilişkilerimizde yeni dönemdeki parolamız: “Güçlü Türkiye Güçlü Rusya; Güçlü Rusya, Güçlü Türkiye'dir” diye konuştu.

TÜRKİYE-RUSYA İŞ FORUMU

Türkiye-Rusya İlişkilerinde Yeni Dönem

Çalışma kahvaltısının ardından başlayan “Türkiye-Rusya İlişkilerinde Yeni Dönem” temalı iş forumu, RSPP Türkiye-Rusya Çalıma Grubu Başkanı Arsen Ayupov moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Forumda, Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Rusya Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Gruzdev, TİM Başkanı İsmail Gülle ve RSPP Başkanı Alexander Shokin ve Moskova Vali Yardımcısı Denis Bulsaev yer aldı.

Shokin, 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin altını çizdiği forum konuşmasında, RSPP'nin Rusya'nin milli gelirinin üçte ikisini oluşturan firmaların temsilcisi olduğunu, iş yapma endeksinde büyük bir atılım gerçekleştiren Rusya'nın Türk firmalar için önemli ticaret yatırım fırsatları barındırdığını ve bilhassa iki ülkenin yüksek teknoloji sektörlerinde yeni işbirliği alanları yaratması gerektiğini vurguladı.

TİM Başkanı İsmail Gülle ise konuşmasında özellikle karşılıklı ticarette yerli para kullanımının öneminden bahsederek, 2018 Kasım itibarıyla Rusya ve Türkiye arasındaki yerli para kullanımının %2,1'e ulaştığını, bu konuda çalışmaların artırılacağını ve bu sayede uluslararası ticarette dolarda spekülatif baskılarını en aza indirgenmesinin planladığını belirtti.

Soru üzerine Türkiye ve Rusya ticaretini de değerlendiren Gülle, “Rusya ile ticaretimizde 2016 yılında ne yazık ki istemediğimiz nedenlerle bir azalma yaşandı.  Neyse ki, 2017 ve 2018 yıllarında dış ticaretimizi tekrar toparladık. Tabi ki şu an geldiğimiz rakamlar hala beklediğimiz seviyede değil. Devletler arasında dönemsel anlaşmazlıklar olması oldukça doğal. İlişkilerimiz zaman zaman gerilse de, Türkiye ve Rusya uzun vadede birbirine dost ve kardeş iki ülkedir. Yüzyıllara dayanan köklü ilişkilerimiz, Karadeniz kıyısında bulunan bu iki büyük devletin geleceği için de en büyük referans” diye konuştu.

Sözlerini potansiyel sektörler hakkında bilgi vererek sürdüren Gülle; “2018'in ilk 10 ayı itibarıyla da, Rusya'ya ihracatımız %35,6 artışla 2,8 milyar dolara ulaştı. Yani şimdiden 2017'yi ihracatımızı geçmiş durumdayız. İnanıyorum ki yılsonunda 3 milyar dolar bandına da ulaşacağız” dedi.

Ticaret Bakan Yardımcısi Fatih Metin ise kendisine yöneltilen sorular üzerine, Türkiye ve Rusya arasında, “mal ve hizmet ticareti, enerji, turizm, savunma sanayi ve nükleer enerji” olmak üzere 5 ana sektörde yeni ortaklıklar geliştirileceğini, iki ülke arasında ortalama 20 milyar dolar civarında karşılıklı yatırım gerçekleştirildiğini vurguladı.

Metin: Türkiye ve Rusya arasındaki Ortak Dış Ticaret Eylem Planı hayata geçirilecek

Metin, mevkidaşları ile gerçekleştirdiği görüşmelerde; “KOBİ'ler arasında güçlü ortaklık, ortak dış ticaret eylem planının hayata geçirilmesi, üçüncü ülkelerde ticaret ve yatırım projeleri yürütülmesi ve Türkiye Rusya arasında vizelerin kaldırılması” olmak üzere 4 ana konunun masaya yatırıldığını belirterek, önümüzdeki süreçte gerçekleştirilecek Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısında bu konuların ayrıntıları ile ele alınacağını dile getirdi. Metin, RSPP'yi Türkiye'ye davet ederek karşılıklı işbirliği temennisini vurguladı.

Rusya Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısının da konuşma yaptığı forumda, Moskova Vali Yardımcısı Deniz Bulsaev tarafından, Moskova'daki ticaret-yatırım fırsatları ve Rusya serbest bölgelerine ilişkin bir sunum gerçekleştirildi. Forum, Rusya Kalkınma Fonu RIDF ile TİM arasında, ve ayrıca Rusya ve Türkiye'de iki bilişim sektörü firmasının imzaladıkları iki ayrı MOU ve hediye merasiminin ardından sona erdi.

İkili iş görüşmelerinde 350'ye yakın iş görüşmesi gerçekleştirdi

Türkiye-Rusya İş Forumu'nun ardından başlayan ikili iş görüşmelerinde, muhtelif sektörlerde faaliyet gösteren 42 iş insanımız ile 192 Rus firma temsilcisi arasında 350'ye yakın iş görüşmesi gerçekleştirildi.

İkili iş görüşmeleri devam ettiği sırada gerçekleştirilen sektörel toplantılarda ise, tekstil, gıda ve otomotiv-gemi yat sektörlerimiz Rus iş insanlarına tanıtıldı.

Tekstil sektör toplantısında, TİM Muhasip Üyesi ve İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, Gıda sektör toplantısında TİM Sektör Kurulu Üyesi ve  İstanbul Canlı Hayvan, Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Sagun, Otomotiv, Gemi-Yat sektör toplantısında ise Uludağ İhracatçılar Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Tansu Sinağ tarafından sektör sunumları gerçekleştirildi.

T.C. Rusya Büyükelçisi Hüseyin Diriöz ev sahipliğnde, Büyükelçilik Rezidansında verilen akşam yemeği resepsiyona katılan TİM delegasyonu, ertesi gün Moskova Teknopolis Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi'ni ziyaret etti ve merkezin yapısı ile faaliyetleri hakkında bilgi alarak Moskova'daki temaslarını sonlandırdı.

İlgili Fotoğraflar