TÜRKİYE-ROMANYA İŞ FORUMU SONA ERDİ

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve TİM organizasyonunda düzenlenen Türkiye-Romanya İş Forumu ve ikili iş görüşmeleri, 13 Haziran 2017 tarihinde, Romanya'nın başkenti Bükreş'te gerçekleştirildi. Heyete, Meclis Başkan Vekili Sn. Süleyman KOCASERT başkanlık etti.

Ticaret Heyeti kapsamında düzenlenen, yaklaşık 120 kişinin katıldığı forum saat 09.30'da, Bükreş Ticaret Müşaviri Mükerrem AKSOY'un açılış konuşması ile başladı. Sn. AKSOY, konuşmasında, Romanya ve Türkiye ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerinin geldiği nokta itibarıyla memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, iki ülke arasındaki ticaret verilerine ilişkin genel bilgiler verdi.

Açılış konuşmasının ardından kürsüye teşrif eden Romanya İş Ticaret ve Girişimcilik Bakanı Alexandru PETRESCU ise, Balkanlardaki en büyük ticaret ortakları olan Türkiye ve Romanya'nın çok daha büyük bir ticaret potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Romanya'nın Avrupa'da en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduğunu dile getiren Sn. Bakan, Romanya ekonomisinde 2017 yılında %5,7 büyüme öngördüklerini, bu vesileyle Türkiye'den gelen heyete de Romen ekonomisine yapacağı katkı bağlamında özel önem atfettiklerini vurguladı.

Bakanın ardından kürsüye çıkan T.C. Bükreş Büyükelçisi Sn. Osman Koray ERTAŞ ise, Türkiye ve Romanya ilişkilerinin coğrafi yakınlık ve tarihsel/kültürel bağlar üzerine kurulu olduğunu ifade etti. Büyükelçi, 1990'dan sonra ivme kazanan iki ülke ilişkilerinin, bilhassa 2011 yılında imzalanan Stratejik Ortaklık Belgesi ile yakın müttefiklik ilişkisine evirildiğinin altını çizdi.

Sn. ERTAŞ, yoğun ticaret hacminin yanı sıra Romanya'daki Türk yatırımlarının da 6 milyar doları geçtiğini belirterek, Türkiye'nin büyük, küçük ve orta ölçekli yaklaşık 14.000 firma ile Romanya'da en çok şirket kuran 3. ülke olduğunu, Arçelik, Şişecam, Kardemir, Kastamonu Entegre gibi yüksek sermayeli birçok şirketin de Romanya pazarında doğrudan yer aldığını ifade etti.

2016 yılında, iki ülke arasındaki ticaret hedefinin 10 milyar dolar olarak belirlendiğini vurgulayan Büyükelçi, gerek ticarette, gerekse doğrudan yatırımlarda Hükümetler nezdinde ilişkilerin oldukça iyi olduğunu, AB'ye açılmak isteyen ihracatçıların da Romanya'yı bu pazara açılan bir kapı olarak görmelerini arzuladığının altını çizdi.

Büyükelçinin konuşmasının ardından, yoğun programı nedeniyle forumdan ayrılmak zorunda kalan Sn. PETRESCU'ya hediyesini ise Meclisi temsilen Başkan Vekili Sn. KOCASERT takdim etti.

Forumun devamında kürsüye çıkan Sn. KOCASERT, Romen ve Türk iş insanlarına teşekkür ederek başladığı konuşmasında, iki ülke arasındaki ticaret verileri, ticarette yaşanan sorunlar, ticaret hacmi büyük olan sektörler, potansiyel sektörler ve ürünler bazında spesifik bilgiler vererek iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın altını çizdi. Sn. KOCASERT, 2011 yılında 7 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin 2016 yılında 5 milyar dolar seviyesine indiğini ifade ederek, Türk ihracatçıları olarak bu rakamları, öncelikle eski seviyesine, sonrasında ise 10 milyar dolarlık hedefe ulaştırmak amacıyla var güçleri ile çalıştıklarını belirtti.

Salona sonradan teşrif eden ve kürsüye çıkan Romanya İş Ticaret ve Girişim Bakanlığı Devlet Sekreteri (Bakan Yardımcısı düzeyindedir) Sn. Sterica FUDULEA, Türkiye'nin Romanya'nın AB'den sonraki en büyük ticari partneri olduğunu belirtti. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde Ankara'da yapılması planlanan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısına hazırlık yaptıklarını dile getiren Sn. Sekreter, komisyon kapsamında iş forumu düzenlemek istediklerini mesajını da katılımcılara ayrıca iletti.

FUDULEA, konuşmasının devamında Türkiye ile Romanya arasında JETCO mekanizması kurulmasına da ayrıca önem verdiklerini dile getirdi. Romanya'nın otomotiv, vagon, lokomotif üreticisi şirketlerinin Türk şirketleri ile yakın ilişkisine vurgu yapan Sekreter, yine otomotiv, gıda, sağlık, turizm, ilaç sektörlerinde de Türkiye ile olan ticaret hacmini arttırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Daha sonra kürsüde söz alan Türk Romen İş Adamları Derneği Başkanı Sn. Murat DEMİRAY ise, kısaca TİAD'ın kuruluş amacını ve Romanya'daki faaliyetlerinden bahsetti. 1993 yılında kurulması sonrasında Türkiye ile Romanya arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin artırılması amacıyla faaliyet gösteren TİAD'ın, ikili iş görüşmeleri, firma ilişkileri, fuarlara katılım ve muhtelif organizasyonlarda doğrudan yer alarak iki ülke arasında köprü konumunda olduğunu ve  TİAD'ın TİM, TOBB ve DEİK ile doğrudan işbirliği yaptığını vurguladı.

Son olarak kürsüye çıkan Bükreş Ticaret Müşaviri Sn. AKSOY, forumu sonlandırırken etkinliğe katılımlarından dolayı;

• MÜSİAD Romanya Başkanı Cem AKSOY,
  • Romanya KOBİ Türk Derneği Kurucusu ve Başkanı Nazmi DOĞAN,
  • Türkiye-Romanya İş Kadınları Derneği Başkanı Birgül ŞENYUVA,
  • Romanya İş Ticaret ve Girişimcilik Bakanlığı Danışmanı ve Romanya Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Sebahat KAYA'ya

özel olarak teşekkürlerini iletti.

Toplu fotoğraf çekimi ve hediye takdiminin ardından sona eren forumun ardından, Türk firma temsilcileri ve Romen iş insanları arasında ikili iş görüşmelerine geçildi. 26 yerli Türk firma ve yaklaşık 90 Romen iş insanın katıldığı toplantılar kapsamında, yaklaşık 250 iş görüşmesi gerçekleştirildi.

Bu sayfa 15 Haziran 2017 Perşembe tarihinde yayınlanmıştır.