Türk Eximbank'ın 14'üncü irtibat bürosu Erzurum'da hizmete girdi Doğu ve Güneydoğu'da ihracatçı sayısı artacak

Verilen destek ile bölge illerindeki firmaların ihracata yönelmeleri hedefleniyor. TİM Başkanı İsmail Gülle, “Artık bölgedeki ihracatçılarımız, finansman sıkıntısı yaşamayacak. Çünkü İstanbul'da olsun Anadolu'da olsun, KOBİ olsun, büyük şirket olsun tüm ihracatçılarımızın derdi ortak: finansman” dedi.

Türk Eximbank ile ihracatçılar arasında bir köprü oluşturacak irtibat noktalarının 14 üncüsü 6 Eylül 2018'de Erzurum'da açıldı. Türk Eximbank'ın Doğu Anadolu İhracatçıları Birliği ile imzaladığı işbirliği protokolüyle açtığı irtibat ofisi aracılığıyla ihracatçılar hem Türk Eximbank'ın mevcut ve yeni ürünleri hakkında daha fazla, hızlı ve güncel bilgi alabilecek, hem de Türk Eximbank'a daha kolay erişebilecek. Erzurum'da hizmet verecek olan irtibat noktasıyla Türk Eximbank desteklerinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde yaygınlaştırılması hedefleniyor. Açılan irtibat bürosu ile çok daha fazla firmaya doğrudan ulaşarak ihracat için gerekli finansman olanakları ihracatçıların hizmetine sunulacak. Doğu ve Güneydoğu'ya verilen destek ile bölge illerindeki firmaların ihracata yönelmeleri hedefleniyor.

Bölge ihracatının artmasına katkı sağlayacak
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Eximbank Erzurum şubesinin açılması ile hizmeti ihracatçının ayağına getirdiklerini kaydetti. Gülle, “İhracat gemimize yeni bir liman daha kurmak için çıktığımız bu yolda, Erzurum'u ve bölgedeki illerimizi üst sıralara taşıyacak olan ihracatçılarımıza destek olmak amacıyla hareket ediyoruz. Artık bölgedeki ihracatçılarımız, finansman sıkıntısı yaşamayacak. Çünkü İstanbul'da olsun Anadolu'da olsun, KOBİ olsun, büyük şirket olsun tüm ihracatçılarımızın derdi ortak: finansman.”
İstikal Savaşımızın simgelerinden Erzurum'un, çok daha yüksek ihracat rakamlarını hak eder büyüklükte olduğunu dile getiren Gülle, şehrin 2017 yılında toplam 17,3 milyon dolar ihracat ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde 7'nci sırada bulunduğunu vurguladı. Gülle, “İhracatçı sayımız potansiyelinin çok altında. İşte bu yüzden, finansmana erişimin de büyük önem kazandığı bu süreçte, DAİB ve Eximbank arasında imzalanan protokol ile birlikte faaliyete geçen şubemizin, Erzurum ve bölgenin ihracat artışına büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Son dönemde kurda gerçekleşen yüksek dalgalanmanın etkilerini azaltabilmek için Eximbank ve TİM olarak Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda bir araya geldiklerini açıklayan Gülle, “TİM ve Birliklerin elinde bulunan 'yedek akçe'lerin ihracatçımıza Eximbank vasıtası ile kredi olarak kullandırılabilmesi için bir protokol imzaladık. Amacımız, kurdaki dalgalanma nedeni ile finansmana erişim sıkıntısı yaşayan ihracatçılarımıza finansman yolunu açabilmek” ifadelerini kullandı.

Son tebliği ihracatçılar için ciddi sorunlara sebep olabilir
Hükümet tarafından TL'nin değerini korumak amacıyla bir dizi tedbir alındığını da hatırlatan Gülle, Resmi Gazete'de yayınlanan son tebliğ kapsamında, ihracat gelirlerinin yüzde 80'inin yurda getirilip bir bankaya 'satma' zorunluluğu getirildiğini kaydetti. Gülle sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ancak bu zorunluluk, uygulamada ihracatçılarımız için ciddi sorunlara sebep olabilir. Çünkü ihracatçımız, satış sonrası elde edilen gelirin bir miktarını üretim için mecburi olan ithalatta kullanıyor. 71 bin ihracatçıyı ilgilendiren böyle önemli bir konuda ihracat ailesini temsilen, bizlerin görüşüne başvurulmasını da beklerdik. Bu noktada, ilgili tebliğin, yeniden düzenlenmesinin faydalı olacağı kanaatindeyim. Ekonomik açıdan zor bir dönemden geçtiğimiz şu günlerde, hükümetimizin aldığı tedbirleri desteklemek ile birlikte, bu gibi ihracatçıyı doğrudan ilgilendiren konularda gerekli istişarelerde bulunularak daha uygulanabilir hale getirileceğine inanıyorum.”

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım açılış töreninde verdiği bilgiye göre, Erzurum irtibat ofisi, 17 ildeki ihracatçı firmaların Eximbank işlemlerine katkı sağlayacak. Bu sayede Doğu Anadolu İhracatçıları Birliği çalışma alanına giren Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Iğdır, Hakkari, Muş, Şırnak, Tunceli, Van, Kars ve Siirt illerindeki ihracatçıların başvuru işlemleri ve finansman süreçlerinin hızlandırılması hedefleniyor. Yıldırım, “İrtibat ofisleri sayesinde firmalarımızın ihracata yönelmelerinin avantajları konusunda farkındalıklarının artması da sağlanacak” diye konuştu.

Genel Müdür Yıldırım, atılan bu ve benzeri adımların ihracatçıya doğrudan ulaşma yönünde belirlenen kapsamlı bir stratejinin parçaları olduğunu vurgulayarak büyük organize sanayi bölgeleri, ticaret odaları ve ihracatçı birlikleri ile benzer işbirliği protokollerinin gündemde olmaya devam edeceğini belirtti.