TİM ve Birlikler İstişare Toplantısı Ticaret Bakanı Pekcan katılımıyla Gerçekleşti

TİM Başkanı Gülle; “Siyasetin ticareti etkilememesi için çaba harcamaya hazırız”

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı İsmail Gülle, ABD ile ilişkilerdeki gerilim, ticaret savaşları ve İran ambargosu dolayısıyla iş dünyasında tedirginlik olduğunu belirterek, "Bu konuda ihracatçılar olarak bizler de görev almaya, siyasetin ticareti etkilememesi için çaba harcamaya hazırız”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, ABD ile ilişkilerdeki gerilim, ticaret savaşları ve İran ambargosu dolayısıyla iş dünyasında tedirginlik olduğunu belirterek, "Bu konuda ihracatçılar olarak bizler de görev almaya, siyasetin ticareti etkilememesi için çaba harcamaya hazırız." dedi. Gülle, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın da katıldığı TİM ve Birlikler İstişare Toplantısı'ndaki konuşmasında, yeni yönetim olarak ilk istişare toplantılarını düzenlediklerini söyledi.

Toplantının misyonunu "TİM'i çok daha katılımcı, daha proaktif bir yapıya kavuşturmak" şeklinde açıklayan Gülle, "Farklı bakış açıları ile ortak bir akıl oluşturacağız. Şunu çok iyi biliyoruz; sadece bir kişinin çabası, ihracatımızı 2023 hedeflerine taşımaya yetmez. Bir ekip olarak birlikte hareket edeceğiz, birlikte çalışacağız ve birlikte yürüyeceğiz. Bugün bu düşünceler çerçevesinde toplandık. Birbirimizi daha iyi tanımak, dinlemek, fikir alışverişinde bulunmak, kurumumuzu, çalışacağımız projelerimizi tartışmak için toplandık." diye konuştu.

Bakan Pekcan: Hedef 120 bin ihracatçı

TİM ve Birlikler İstişare Toplantısı'na katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, hedeflerinin kısa sürede 120 bin ihracatçıyla, yüksek teknolojili ve tasarıma dayalı daha fazla ihracata ulaşmak olduğunu söyledi. Bakan Pekcan, hedeflerinin kısa sürede 120 bin ihracatçıyla, yüksek teknolojili ve tasarıma dayalı daha fazla ihracata ulaşmak olduğunu söyledi.

Yeni dönem ve bakanlıkların Ticaret Bakanlığı adı altında birleştirilmesinin ardından daha başarılı işler çıkarılacağına değinen Pekcan, 100 Günlük Eylem Planı maddelerinin de beklentileri yükseltmesine ilişkin olarak; "Bizden beklentiler çok büyük, bunun farkındayız. Ama önümüzdeki fırsatlar da çok büyük, bunu en iyi şekilde değerlendireceğiz." dedi.

Pekcan: 100 Günlük Eylem Planında İhracatla İlgili 21 Madde Bulunuyor

100 günlük eylem planı hakkında açıklama yapan Pekcan, söz konusu planın içinde ihracatla ilgili 21 eylem planı olduğunu aktardı.
Pekcan, konuşmasında: "Dış ticareti basitleştirici eylemlerimiz var. Gümrükleme işlemlerinin kendi tesislerinde yapılması, ihracat evraklarında sadeleştirilmeye gidilmesi, evrakların daha çok elektronik ortama taşınması, devlet desteklerinin sadeleştirilmesi, basitleştirilmesi, tek bir yerde toplanması, ulaşılabilir ve anlaşabilir olması, günümüz ihtiyaçlarına göre de revize edilmesi var. Eximbank'ın finansal araçlarla donatılması, müşteri sayısının artırılması ve Eximbank'ın KOBİ payının arttırılması. Bunun dışında dört hedef pazara yönelik ülke stratejileri yaptık. Bu ülkelere uygun yöresel, talep odaklı çalışacağız. Bunlarla ilgili 35 yeni Türk Ticaret Merkezi açmayı planlıyoruz." ifadelerine yer verdi.

Pekcan: Teknoloji Odaklı Projelerin İhracatı Artacak
Yeni nesil serbest ihtisas bölgelerinin kurulacağını bildiren Pekcan, hizmet ihracatını ve teknoloji odaklı projelerin ihracatını arttırmayı hedeflediklerini belirtirken, "E-ticaretin ve e-ihracatın arttırılması yönünde çalışmalarımız var. Buralarda da Türk malı imajının korunması için özellikle piyasa denetim ve ürün denetimini aktif ve daha fonksiyonel çalışması için yeniden yapılandırmamız söz konusu. İhracatçılarımıza ürün denetiminden geçen ürünler için destek vereceğiz . Tüm bu çalışmalarımızda TİM'i çok önemli bir çalışma ortağı olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Gülle: Türkiye, daha hızlı ve etkin yönetim sistemine kavuştu"

TİM Başkanı Gülle, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Türkiye'nin daha hızlı ve etkin çalışacak yeni bir yönetim sistemine kavuştuğunu belirterek, sandığa yansıyan iradenin 2023 hedeflerine giden yolda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu önemli görevi verdiğini ifade etti. Yeni dönemde ihracatçıların önünü artık daha rahat görebildiğini dile getiren Gülle, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hedefimiz belli; ihracatı artıracağız, ihracatla büyüyeceğiz, sorunlarımızı ihracatla aşacağız. Bildiğiniz gibi hepimiz bu makama hizmet için geldik. Bu hizmetlerde sizlerin desteği çok önemli, Bakanlığımızın bizlere sunduğu olanaklar çok kıymetli. Bugün hem sizi dinleyeceğiz hem de ihracata ilişkin sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi anlatacağız”

TİM Başkanı İsmail Gülle, öncelikli beklentilerini ise şöyle sıraladı:

“Devlet desteklerinde bir sadeleşme ihtiyacı söz konusu. Atıl olan desteklerin kaldırılması, kalanların kullanımının artırılması ve kolaylaştırılması öncelikli beklentilerimiz arasında. Ayrıca Eximbank'ın daha etkin finansman destekleri sunabilmesi için sermaye artışı ve krediye ulaşımın basitleştirilmesini talep ediyoruz.”