Başbakan Yıldırım, ihracatçıları kabulünde ihracatı uçuracak müjdeleri sıraladı

"Reform paketleri hızla hayata geçirilmeli"

TİM heyeti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından Çankaya Köşkü'nde Başbakan Binali Yıldırım'ı da ziyaret etti. 15 Temmuz sonrasında milletin sağladığı birlik ve beraberlik ile ekonominin çok daha güçlü bir şekilde büyümeye devam edeceğine değinen Büyükekşi, “Hain girişimden sonraki hafta ihracatımız, bir önceki haftaya göre yüzde 16 artış gösterdi. İhracatımızda olduğu gibi ekonomimizin diğer alanlarında da herhangi bir bozulma yaşamadık. Bunda, Hükümetimizin ve Merkez Bankamızın almış olduğu önlemlerin ve açıklanan reform paketlerinin büyük etkisi var” şeklinde konuştu.

Son Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu toplantısında TİM'in de önerdiği birçok kararın alınmasını değerlendiren Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti:

“TİM'in önerileri arasında yer alan damga vergisinde maliyetlerin düşürülmesi, uluslararası şirketlerin bölge merkezlerini Türkiye'ye getirmeleri için vergi istisnaları getirilmesi, nitelikli yabancı personelin çalıştırılması gibi düzenlemelerin getirilmesini çok önemsiyoruz. Ayrıca, müjdesi verilen yeni teşvik sisteminin de ülkemizde yatırımları ve ihracatı artıracağını, büyümeyi yukarılara taşıyacağını öngörüyoruz. İhracatçılarımıza yeşil pasaport verilmesi yönündeki talebimizin de dün itibariyle yerine gelmiş olması, ihracatçılarımızın önünü daha da açacaktır. İlerleyen dönemde, planlanan eylem planlarının ve reform paketlerinin de hızla hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Bu sayede, ülkemizde hem yatırımların, hem de ihracatımızın hedeflediğimiz noktalara ulaşabileceğini öngörüyoruz.”

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde İhracatçılara yaptığı konuşmasında, "Millet olarak hep birlikte ayağa kalktık ve büyük bir belayı defettik, büyük bir vesayet odağını yok ettik. Vatandaşlarımız arasına ayrılık tohumları eken bir örgütü çökerttik. Himmet diye haraç toplayan, soruları çalan, şantaj yapan, tehdit eden, insanların haremine giren, onları fişleyen bu alçak örgütü çökerttik." dedi.

"Kaos ve kriz bekleyenlerin hevesleri kursağında kaldı"

Kaos ve kriz bekleyenlerin hevesleri bir kez daha kursağında kaldığını işaret eden Başbakan Yıldırım, "Darbeyi boşa çıkaran millet sayesinde demokrasimiz o arbededen güçlenerek çıkmıştır. Siyasi istikrar, güven, hukukun üstünlüğü daha da pekişmiştir." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım şöyle devam etti:

"Yatırım döneminde bütün kazançlar üzerinden vergi indirim oranı, bütün bölgeler için yüzde 80'e çıkacak."

Konfeksiyon usulü teşvikten ısmarlama usule geçildiğiri işaret eden Başbakan Yıldırım, "En uygun teşvik hangisiyse o teşviğe yöneleceğiz. Orman ürünlerindeki bütün fonları kaldırıyoruz. Taşıma maliyetlerini azaltacağız." dedi.

"Şu anda patron millettir, millet"

"Şu anda patron millettir, millet" diyen Başbakan Yıldırım şöyle devam etti: "15 Temmuz'da patronun millet olduğunu gördük. Devlet de herkes de hepimiz milletin emrindeyiz. Ne diyorsa onu yapacağız, kafamıza göre iş yapmak yok."

Başbakan Yıldırım'ın konuşmalarından satır başları:

"İhraç ettiğiniz her ürün Türkiye'nin gücünün birer göstergesi. Yapmamız gereken bir şey var: Yeni pazarlar, Asya başta olmak üzere yeni pazar alanlarına gitmemiz lazım. Bu darbede dostumuzu düşmanımızı gördük. Onun için gelecek ufkumuzu yeni baştan gözden geçirip, gelecekte sorun yaşamamamız için pazar çeşitliliğine önem vermemiz lazım.

İkincisi, her türlü teşviği sağladık. Size düşen de küme başına ihracat değerini arttırmanız. Bu ne demektir, daha katma değeri yüksek yani yükte hafif pahada ağır işlere ihracata yönelmeniz lazım. İhraç edeceğiniz her ürün Türkiye için açılan bir iş kapısı, her bir gencimizin iş bulması, bir babanın daha sevinmesidir. İhraç edeceğiniz her ürün cari açığımızın biraz daha azalması, döviz miktarımızın biraz daha artması demektir. Milli gelirin yükselmesinde, refahın adil dağılmasında temsil ettiğiniz sektörün çok büyük emeği var. Bunun farkındayız. Sizlerin vergileriyle, getirdiğiniz dövizlerle, dev yatırımları çok kısa sürede tamamlayacağınızı biliyoruz.

Tüm iş dünyası 15 Temmuz'da Demokrasinin yanında olduğunu ilan etti

Bir yandan Türkiye ekonomisine sizler katkı sağlarken, bir yandan da Türkiye'nin demokrasisine sahip çıkıyorsunuz. Bütün iş dünyası 15 Temmuz gecesi demokrasinin yanında olduğunu ilan etti. Sizleri tebrik ediyorum.

Batı'nın Demokrasisi Göstermelik

Demokrasiye sahip çıkan herkes 15 Temmuz destanına adını yazdırdı. Nihayet milyonlarca vatandaşımız bütün dünyaya Türk'ün gücünü gösterdi. Batı dünyası anlayamıyor. Anlayamazlar, çünkü onlardaki demokrasi göstermelik. Dalgalı denizlerde demokrat olmak, gerçek ülkeseverlik.

Dostlarımızı biz zor günde görürürz

Darbe oldu, dostlarımız şaşkınlık içerisinde ne söyleyeceklerini şaşırdılar. Herhalde farklı bir sonuç bekliyorlardı. Ne oldu bunlara da hesap tersine döndü, der gibi bir tutum içine düştüler ve suç üstü yakalandılar. Dostlarımızı biz zor günde görürürüz. İyi gün dostu çok olur. Bir kez daha gördük ki gerçek dostumuz yine kendimiziz.

Bu milletin alnından öpülür

Bu milletin alnından öpülür. Bu milletin önünde şapka çıkarılır, şapka alınıp gidilmez. Kaos ve kriz bekleyenlerin hevesleri bir kez daha kursağında kalmıştır. Darbeyi boşa çıkaran millet sayesinde demokrasimiz o arbededen güçlenerek çıkmıştır. Siyasi istikrar, güven, hukukun üstünlüğü daha da pekişmiştir.

Güneydoğu'ya yatırım yapanın fabrikasını biz yapacağız

Yüksek teknolojide hangi bölgede yatırım yaparsanız yapın en yüksek teşviği yapacaksınız, Güneydoğu'ya yapın yatırım. Orada yaparsanız, ortağınız biziz. Iğdır'a, Hakkari'ye yatırımı yapın, fabrikayı biz yapacağız.

Önümüzde güzel günler var, yarınımız bugünümüzden güzel olacak. Bizi tekrar hırslandıran milat 15 Temmuz'dur. 15 Temmuz Türkiye'nin yeni bir ufka doğru yol aldığı günlerin başlangıcıdır. Birçok konuda millet uyanmıştır, noktayı koymuştur, verdiği mesaj şudur: Birliğimizi, beraberliğimizi bozacak hal ve hareketlerden vazgeçin. Memleket meselelerini uzlaşın konuşun. Mesele memleket olunca, gerisi teferruattır."

Başbakan Yıldırım'ın ihracatçılara seslenişini izlemek için tıklayınız.

Başbakan Binali Yıldırım, "Yeni Yatırım ve İhracat Teşvik Paketi"ne ilişkin bilgi vererek, yatırım döneminde bütün kazançlar üzerinden vergi indirim oranının, bütün bölgeler için yüzde 80'e çıkarılacağını söyledi.

Yıldırım, teşvik paketinde en az 20 maddenin yer aldığını belirterek,

"Elime kocaman bir liste verdiler. Bunları burada okumaya ihtiyaç yok. Bunun için uygulama kursları açacak Maliye Bakanlığı. Arkadaşlar, buraya devam etsinler. 'Yatırımcının yol haritası', 'yatırımcıya sağlanan kolaylıklar', 'Maliye'ye yolu düşenin dikkat etmesi gereken hususlar', bunu olumlu anlamda söylüyorum. Yani şimdi artık Maliye 'açık arayan' bir kuruluş değil, 'açıkları kapatan' bir kuruluş haline geldi." dedi.

Teşvik paketindeki düzenlemelere değinen Yıldırım, bu pakette yer alan,

• "Mevcut yatırım teşvik sisteminin etkinliği arttırılacak." maddesi kapsamında,
  • "Yatırım döneminde bütün kazançlar üzerinden vergi indirim oranı bütün bölgeler için yüzde 80'e çıkacak."
  • "Vergi indirim tutarı yeniden değerlemeyle enflasyon karşısında korumaya alınacak." düzenlemesinin de yer aldığını söyledi.
  • "Avantajlı desteklerle ilgili kalıcı uygulama olacak. Bu teşviklerin nasıl olacağı, nasıl uygulanacağı yani kanunla yazıp, uygulamada  buharlaşmayacağının burada sözünü veriyoruz. Kanunda yazılan her şey eksiksiz uygulanacak. Orta ve yüksek teknolojiye    yönelirseniz teşvik miktarı da artıyor."  ifadelerinde bulundu.

Paket kapsamında, yüksek teknolojide hangi bölgede yatırım yapılırsa yapılsın en yüksek teşviğin alınacağına işaret eden Yıldırım;

"Benim size tavsiyem birinci, ikinci bölgeye yapmayın. Bizim Güneydoğu'da da sorunumuz var. Oralara yapın bu yatırımı. Orada yaparsanız ortağınız biziz. Hem alım garantisi veriyoruz hem de yatırımınızın sabit maliyetlerini karşılıyoruz. Gidin Van'a, Mardin'e, Muş'a, Iğdır'a, Hakkari'ye yatırımı yapın. O kararı verin, fabrikayı biz yapacağız, elinize vereceğiz." diye konuştu.

Yıldırım, bu tip yatırımlarda ürünün pazarlamasına da destek olunacağını aktararak,

"Ürünün cinsine göre yani her ürün olmayabilir. Orada ülkenin ihtiyacı olan veya rekabet şansımızın yüksek olduğu alanlar, bunları da oturup beraber kararlaştıracağız. Yani iki ortak gibi masaya oturacağız. Karşılıklı görüşerek teşvikleri ayarlayacağız. Yani konfeksiyon usulü teşvikten, ısmarlama usule geçiyoruz. En uygun teşvik hangisiyse o teşviğe yöneleceğiz." ifadelerini kullandı.

Orman ürünlerdeki bütün fonların da kaldırılacağını belirten Yıldırım, paket kapsamında yer alan teşvikleri şöyle sıraladı:

• Mevcut desteklerde artırıma gidiyoruz.
  • Navlun desteği getireceğiz. Yani taşıma maliyetlerini azaltacağız.
  • Teknolojik dönüşüm yapmak isteyenlere destek vereceğiz. İhracatta bunu yapmak isteyenlere ayrıca destek vereceğiz.
  • Gümrük muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, kurumlar vergisinde indirim veya istisna.
  • Sigorta işveren prim desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz, hibe, stopaj desteği, enerji desteği, nitelikli personel istihdamı için destek, sermaye katkısı.

Yıldırım sözlerini “Biz mevcudun üzerine ne koyacağız onun hesabını yapıyoruz. Daha çok çalışmamız lazım, memleketimizin geleceğini birlikte inşa edeceğiz." diyerek noktaladı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasının tam metnine ulaşmak için tıklayınız.

İlgili Fotoğraflar

Bu sayfa 10 Ağustos 2016 Çarşamba tarihinde yayınlanmıştır.