TİM Başkanı Gülle: Dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefine daha emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz

TİM Başkanı İsmail Gülle ve yeni TİM Genel Sekreteri Prof. Dr. Kerem Alkin, gazetelerin ekonomi müdürleriyle bir araya geldikleri toplantıda yeni dönemin hedeflerini paylaştı. TİM Başkanı Gülle, “Dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefimize emin adımlarla yürüyüşümüz devam edecek” açıklamasını yaptı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle gazetelerin ekonomi müdürleriyle bir araya geldi. TİM tarafından "Rekorlar Yılı" ilan edilen 2018 yılını değerlendiren Başkan İsmail Gülle, yeni dönem hedeflerini TİM Genel Sekreterliği'ne atanan Prof. Dr. Kerem Alkin ile beraber gazetecilerle paylaştı.

Kısa bir süre önce seçimle geldiklerini, bu süreçte ülkenin dış kaynaklı ekonomik müdahalelerle karşı karşıya kaldığını, ekonominin bu zor döneminde ihracatta pozitif gelişmeler yaşandığını aktaran Gülle, "Burada görüldü ki, ihracat bir ülkenin büyümesinde, kalkınmasında ve gelişmesinde olmazsa olmazı, en önemli değeri. Bu açıdan hem mal ihracatının hem de hizmet ihracatının ülke  hedeflerinde çok önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk" diye konuştu. Gülle, bu rekorlar açıklandıkça ihracat ailesine katılmak isteyen üretici sayısının arttığını belirterek, gelecek dönemde de ihracatın ülkeye çok daha güzel şeyler vereceğini söyledi.

Ellerinde kıymetli projeleri olduğunu, heyecanlarını her zaman yüksek tuttuklarını dile getiren Gülle, geldikleri günden bu yana yaptıkları faaliyetlerden bahsetti.

TİM Başkanı İsmail Gülle, Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde 2017'nin aynı dönemine göre yüzde 1,6 büyüme kaydetmesini anımsatarak, büyüme rakamlarına ihracatın sağladığı katkıdan büyük memnuniyet duyduklarını, ihracat odaklı bir büyümenin gerçekleştiğini gördüklerini söyledi.

Gülle, üçüncü çeyrekte pozitif rakam çıkmasında en büyük katkıyı ihracatın verdiğini dile kaydederek, bundan duydukları memnuniyetten bahsetti.

Hizmet ihracatı ve transit ticaret

Gülle, Kasımda ihracatın yüzde 9,5'lik artışla 15,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade ederek, yıl sonunda 170 milyar dolar ihracat hedeflediklerini, bunu tutturma noktasında çok güzel bir heyecan içerisinde olacaklarını bildirdi.

Gülle, Türkiye'nin transit ticaret gibi bir ihracat kaleminin kaydını dâhi tutmadığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunun öncelikle kayıt altına alınması ve ihracat olması lazım. Bazı ülkeler sadece bu ticaretle çok büyük rakamlar elde ediyor. Bu ticarette çok büyük para var. Türkiye'nin yeni havaalanı bir ulaşım ve ticaret hub'ı olacak. Bunu limanlarıyla, demiryollarıyla çok büyük bir vizyona götürmemiz lazım. O yüzden transit ticaretin mutlaka gelir getiren ihracat kalemlerinin içerisinde olması gerekiyor. Diğer yandan e-ihracat önemli bir potansiyel. Burada 13 bine yakın firmaya devlet destek veriyor.

E-ihracatın büyümesi, gelişmesi bir yerlere gitmesi de önemli. Çünkü buradaki ihracat rakamlarını da biz kayıtta tutmuyoruz. Buradaki e-ihracatla yapılan ihracat artı mikro ihracat, Yolcu beraberinde giden ihracatı da kayıtta tutmuyoruz. Yani şu anda biz de biliyoruz ki bu rakamların üzerinde bir ihracat performansımız var."

Şu andaki kayıtlara göre 43,5 milyar dolarlık hizmet ihracatının söz konusu olduğunu kaydeden Gülle, transit ticaret ihracatının 10 milyar dolar seviyesinde olduğunun söylenebileceğini bildirdi.

Hizmet ihracatında 2023 hedefinin 150 milyar dolar olduğunu dile getiren Gülle, hizmet sektörünün alt kırılımlarında çok önemli gelişmeler olduğunun altını çizdi.

Gülle, bu rakamların ihracat içerisinde sayılması gerektiğini belirterek, gemilerle gelen yükün Türkiye'de paketlendiğini, burada bir ticaretin olduğunu, yüzde 1 de alınsa bu rakamın kâr olduğunu, söz konusu potansiyelin kayıt altına alınması gerektiğini anlattı.

Sektörel tanıtım faaliyetleri daha etkin yapılacak

Gülle, Türkiye Tanıtım Grubu'nun (TTG) yeniden yapılandırıldığını kaydederek, sektörel tanıtım faaliyetlerinin tekrardan daha etkin ve verimli projelerle TTG çatısı altında yapılacağını vurguladı.

TİM Başkanı Gülle, "Sektörlerin kısa ve orta vadeli iletişim projelerini istedik. Bu konuda sektörlerimiz nasıl bir Türkiye ve sektör projeksiyonu çiziyorlar, bunları oluşturduktan sonra sektörlerimizin projelerini alacağız, daha sonra da hem ülkemizi hem sektörlerimizi hem de ürünlerimizi dünyaya daha tanıtır hale getirmek için çalışmalar yapacağız" dedi.

Tasarım, şehrin farklı noktalarına yayılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile yurt dışı ziyaretlerini sürdürdüklerini belirten TİM Başkanı, gelecek yıl bu ziyaretleri artırarak devam ettireceklerini söyledi.

TİM tarafından Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ile bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Türkiye Tasarım Haftası'ndan da (Design Week Turkey) bahseden Gülle, gelecek yıl bu haftayı sadece bir salonda gerçekleştirmeyeceklerini, şehrin farklı noktalarına yayacaklarını aktardı.

Yabancı öğrenciler fahri elçi olacak

Gülle, Türkiye'deki üniversitelerde 135 bin yabancı öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, bu öğrencileri üretimdeki fabrikalarda staj yaptırarak, fabrikaların müdürleriyle, yöneticileri ile tanıştıracaklarını, sonradan bu kişiler ülkelerine gittiğinde o firmanın bir temsilcisi, pazarlama elemanı gibi olacağını anlattı.

Bu öğrencilerin mezun olduktan sonra gittikleri ülkelerinde Türkiye'nin fahri elçisi gibi olacaklarını dile getiren Gülle, böylelikle hem mezun öğrencinin hem de firmaların kazanacağını söyledi.

Ticaret müşavirlerinin sayısı artmalı

TİM Başkanı Gülle, ticaret müşavirlerinin sayısının yeterli olmadığını ifade ederek, bunların sayısının artırılması gerektiğinide bildirdi.

İsmail Gülle, Türk Ticaret Merkezleri'ni de bir mal satmak isteyen bir firmanın, temsilcinin dış pazarda neye ihtiyacı varsa onu bulabileceği şekilde olmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

Bazen doğru zamanda yapılmayan işlerin beklenen etkiyi göstermeyebildiğini dile getiren Gülle, ticaret müşavirlerinde geçmişte istenilen başarı yakalanamasa da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da ortaya koyduğu irade ve TİM'in de yönlendirmesiyle bu sistemin daha verimli kullanılabileceğini aktardı.

İnovasyon zirvesi, bilgi ekonomisiyle bir araya gelecek

2019'un ilk çeyreğinde Türkiye'ye, ihracat ailesine yakışır bir İnovasyon ve Girişimcilik Haftası gerçekleştireceklerini söyleyen TİM Başkanı Gülle, bu zirvede önemli akademisyenlerle iş birliği yapacaklarını, Aziz Sancar gibi dünyaca ünlü isimleri bu inovasyon etkinliğine davet edeceklerini dile getirdi. Gülle, inovasyon zirvesini bilgi ekonomisiyle bir araya getireceklerini bildirdi.

Gülle, zor dönemlerde Türk Eximbank aracılığıyla kaynakları ihracatçıya kullandırma kararı aldıklarını belirterek, "Bunun büyük çoğunluğunu gerçekleştirdik. Birkaç tane birliğimiz de onay bekleniyor. Kaynaklarımızı ihracata, ihracatçılarımızın fon ihtiyaçlarına yönlendirdik" diye konuştu.

İhracata daha çok kadın eli

İhracatçı birliklerinde ilk defa kadın başkanların olduğunu ve bu sayının üçe ulaştığını dile getiren Gülle, şu anda TİM ailesinin 72 bin 500 üyesi bulunduğunu, bunların 5 bin 200'ünün kadın olduğunu, bu üyelerin 54'ünün delege olarak yönetimlerde görev aldığını ve "İhracata kadın eli değsin" diyerek kadın konseyi kurduklarını anlattı.

İstanbul daha büyük fuar merkezini hak ediyor

İstanbul Havalimanı'nın tam olarak faaliyete geçmesinin ardından Atatürk Havalimanı'ndaki kapalı alanların fuar merkezi olarak değerlendirilmesine ilişkin olarak TİM Başkanı İsmail Gülle şunları söyledi:

"İstanbul'un ihracatı, birçok ülkenin ihracatlarından fazla. Ocak-Kasım ihracatı 66 milyar dolar. Bir ay daha eklenirse 70-75 milyar dolar olacak. Böylesine büyük bir ihracat potansiyeli olan İstanbul daha büyük fuar merkezini hak ediyor."

İhracatın yüzde 10'u TL ile gerçekleşti

TL ile ticarete önem verdiklerini, kurun oynaklığının arttığı dönemlerde TL ile ihracat yapmanın önemli olduğunu dile getiren Gülle, "158 ülkede ihracatımızın yaklaşık yüzde 10'unu TL karşılığında yaptık. Bunu da bir çalıştayla gerçekleştirdik. Hem İstanbul'da hem de Ankara'da yaptığımız çalıştaylarla TL ile ihracatın ne kadar önemli olduğunu ve potansiyel barındırdığını gösterdik.