"Rusya ile kayıplarımızı telafi edip, 2017'ye çok daha güçlü gireceğiz."

TİM Başkanı, Cumhurbaşkanı ile birlikte katıldığı Rusya ziyaretini değerlendirdi. İki ülke arasında yapılan görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini belirten Büyükekşi, “Heyetimize gösterilen her düzeydeki sıcak karşılama, ilişkilerin uçak krizi öncesinden daha da güçlü bir yere geleceğinin en önemli işareti” dedi.

Rusya'ya yapılan ihracatın kriz sonrasında yara aldığını dile getiren TİM Başkanı “Kasım ayındaki hadiseden önce zaten Rusya'nın küçülme yaşayan ekonomisi sebebiyle tüm dünyadan ithalatı düşerken, Türkiye'nin de Rusya'ya ihracatında gerileme yaşanmıştı. Yaşanan uçak krizi sonrasında ise maalesef bu düşüşün boyutu artış gösterdi. 2016'nın ilk 7 ayında Rusya'ya ihracatımız %60'a yakın geriledi” dedi. Rusya ile yaşadığımız bu sürecin artık sona erdiğini kaydeden Büyükekşi, “Bundan sonraki süreçte, iki ülke arasındaki dış ticarette yaşanan kayıplar telafi edilecek. İki ülke yetkilileri bu konu üzerinde toplantılar gerçekleştirdi, gerçekleştirmeye de devam edecek. Kriz döneminde ortaya çıkan ticaret önündeki engeller bir bir kaldırılacak. Özellikle, yaş meyve-sebze ve tekstil sektörlerinde %80'lere varan ihracat kayıplarımızın giderilmesi oldukça önemli. İhracatçılar olarak çok çalışacağız. Rusya'ya ihracatımızda 2016 yılının kalanında kayıplarımızı telafi edecek, 2017'ye çok daha güçlü gireceğiz. Rusya, 2013 yılında en fazla ihracat yaptığımız dördüncü ülke konumundaydı. Bu sene ise maalesef yirmi üçüncü sıraya kadar geriledi. Benzer şekilde Türkiye de 2013 yılında Rusya'nın en fazla ihracat yaptığı yedinci ülke iken, bu sene çok daha gerilerde. 2012 yılında 33 milyar dolara çıkan karşılıklı dış ticaret hacmimiz ise 2015 yılında 24 milyar dolara geriledi. Önümüzdeki dönemde, Rusya ile karşılıklı olarak belirlediğimiz 100 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmak için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” diye belirtti.

İki ülke arasında dış ticaretin haricinde de birçok ekonomik başlığın konuşulduğunu belirten Büyükekşi, “Rusya ile sadece dış ticarete ilişkin sorunların çözümü üzerinde konuşulmadı. Karşılıklı yatırımlar, turizm ve kültürel işbirliğimiz üzerinde de hassasiyetle duruldu. Özellikle turizm alanında charter uçuşlarının yeniden faaliyete geçecek olması ve Rus turistlerin tekrar ülkemize yönelecek olmasını sevindirici bir gelişme olarak görüyoruz. Kasım ayından önce Rusya ile ortaklaşa yürüttüğümüz Akkuyu Nükleer Santrali ve Türk Akımı projelerinin yeniden canlandırılmış olması bizleri heyecanlandırıyor. Bunların yanında iki ülke arasındaki yatırımların artırılması amacıyla Türk-Rus ortak fonunun kurulacak olmasını da bizleri sevindirdi. Rusya'da iş yapan Türk müteahhitlerinin de tekrar faaliyetlerine devam edecek olması da iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler açısından önem arz ediyor. Şimdiye kadar yaklaşık 1500 Türk firması Rusya'da 55 milyar dolara yakın iş üstlendi. Hedefimiz bu rakamları çok daha yukarılara taşımak. Diğer taraftan, Rusya-Türkiye Karma Ekonomik Komisyonu da yeniden çalışmalarını sürdürmeye başlayacak. Umuyoruz ki, bundan sonraki süreçte planlanan projelerin hayata geçirilmesi ile birlikte iki ülke arasındaki ilişkiler sorunsuz bir şekilde devam eder.” açıklamasında bulundu.

Bu sayfa 10 Ağustos 2016 Çarşamba tarihinde yayınlanmıştır.