Kosta Rika'da 67 Yıl Sonra Bir İlk

İhracatçılarımız, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Meclisimiz organizasyonunda, 24-29 Eylül 2017 tarihleri arasında düzenlenen Panama-Kosta Rika Ticaret Heyeti'nin son durağı olan Kosta Rika'da büyük ilgiyle karşılandı. CRECEX Başkanı Sn. Jose Manuel Quirce-Lacayo'nun açılış takdimiyle başlayan forumda Sn. LACAYO, Kosta Rika ile Türkiye arasındaki ilk ilişkilerin 1950 yılında başladığını belirtirken, ilk ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 67 yılda ilk defa Türkiye'den bir ticaret heyeti ağırlamaktan çok büyük onur duyduklarını ifade etti.

Ülkenin başkenti San Jose'de gerçekleştirilen Türkiye-Kosta Rika İş Forumu ve ikili iş görüşmelerinde, farklı sektörlerden 20 iş insanımız ve Kosta Rikalı firma temsilcileri bir araya geldi.

Kosta Rika ulusal basın-yayın organlarının da yakından takip ettiği etkinliğimiz öncesinde, Meclisimiz Başkan Vekili Sn. Mustafa ÇIKRIKÇIOĞLU, ülkenin en büyük iki TV kanalına önemli röportajlar verdi.

Kosta Rika Dış Ticaret Odası (CRECEX) ve Meclisimizin ortak organizasyonuyla düzenlenen, yaklaşık 60 kişinin iştirak ettiği foruma Kosta Rika Dış Ticaret Bakan Yardımcısı Sn. John FONSECA teşrif etti.

Kosta Rika'nın genel ve ülkemiz ile ikili dış ticaret verilerine ilişkin bilgiler de paylaşan LACAYO, ülkelerinin yeni kurulması planlanan serbest ticaret bölgeleri ile Orta Amerika ticaretinden çok daha büyük pay almayı hedeflediğini vurguladı. Konuşmanın ardından ise Kosta Rika'nın ekonomisinin ve ülkedeki yatırım olanaklarının tanıtıldığı video filmi, Türkçe altyazılı sinevizyon gösterimi ile katılımcılara sunuldu.

Forumun devamında kürsüyü teşrif eden Kosta Rika Dış Ticaret Bakan Yardımcısı John FONSECA, ülkeler arası ticari ilişkiler kadar dostluk ilişkilerini de önemsediklerini vurgulayarak başladığı konuşmasında, 2014 yılında karşılıklı olarak açılan diplomatik misyonlar ile birlikte iki ülke arasındaki ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerin de üst düzeye ulaştığını belirtti.

Türk dizilerinin Kosta Rika'da oldukça büyük ilgiyle takip edildiğini belirten Bakan Yardımcısı, Kosta Rika ve ülkemiz halklarının benzer kültürlere sahip olduğunun da ayrıca altını çizdi.

İki ülke arasındaki dış ticaretin 2012-2016 yılları arasında %65 oranında büyüdüğünü sözlerine ekleyen Bakan Yardımcısı, bölgedeki açık Pazar politikası ve Serbest Ticaret Bölgelerinden daha iyi yararlanabilmek için iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Sn. FONSECA, konuşmasının devamında Kosta Rika milli gelirinin %75'ini dış ticaretin oluşturduğu, ülkenin %4'lük sabit bir büyüme oranı ile bölgedeki en dengeli ekonomilerden biri olduğu, rekabetçilik, eğitim-sağlık endekslerinde Latin Amerika'da birinci sırada yer aldığı, ekonomi alanında akademik çalışmaların artırılmasıyla bölgede yeni bir ticaret modeli oluşturulmasının hedeflendiği şeklinde çok sayıda önemli bilgi ve veriyi katılımcılar ile paylaşarak, ülkenin dış ticaret politikasını yönlendiren kurumlar hakkında bilgiler verdi.

Bakan Yardımcısının ardından kürsüye çıkan T.C. Kosta Rika Büyükelçimiz Sn. Nuri Kaya BAKKALBAŞI ise, Kosta Rika'ya ilk defa bu denli büyük ve kurumsal düzeyde bir ticaret heyeti düzenlendiğini belirterek, ülkemizin 15 Temmuz'daki hain darbe girişimine rağmen 2017 yılının ilk çeyreğinde büyüme kaydettiğinin altını çizdi.  Sn. Büyükelçi, konuşmasını Kosta Rika ile Türkiye arasındaki sürdürülebilir iş birliğinin devam etmesi yönündeki temennilerini belirterek sonlandırdı.

Forumun devamında, sinevizyon ekranına yansıtılan Meclisimizin ve ülkemizin ekonomi-dış ticaret verilerinin anlatıldığı tanıtım filmi de, salondan büyük alkış ve beğeni topladı.

Son olarak kürsüyü teşrif eden Meclisimiz Başkan Vekili Sn. ÇIKRIKÇIOĞLU ise, ülkemizin son 15 yıldaki ekonomik başarısını, dış ticaretini ve öne çıkan sektörlerini anlattığı konuşmasının sonunda, Sn. Bakan Yardımcısı John FONSECA'ya ve Kosta Rika Dış Ticaret Odası yetkililerine, heyetimize olan ilgileri ve sıcak karşılamaları dolayısıyla özel olarak teşekkürlerini iletti.

Karşı taraftan, aralarında WALMART gibi dev perakende zincirlerinin ülke satış temsilcilikleri ve önde gelen ithalatçılarının da yer aldığı 60 firmanın iştirak ettiği ikili iş görüşmelerinde, firmalarımız ve Kosta Rika firmaları arasında yaklaşık 200 iş görüşmesi yapıldı.

Fotoğraflar için tıklayınız.

Bu sayfa 28 Eylül 2017 Perşembe tarihinde yayınlanmıştır.