İhracatın Finansmanı Semineri'nin Üçüncüsü Tamamlandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türk Eximbank ve Coface'ın katkıları ile firmaların finansmana erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla başlattığı 'İhracatın Finansmanı' seminer serisinin üçüncüsünü 18 Aralık 2017 tarihinde Dış Ticaret Kompleksi Ömer Halisdemir Konferans Salonu'nda gerçekleştirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından firmaların finansman erişiminin kolaylaştırılması ve finansman maliyetlerinin minimum seviyeye indirilmesi kapsamında finansal olanakların güçlendirilmesi amacıyla organize edilen 'İhracatın Finansmanı' etkinliği Türk Eximbank ve Coface'ın desteğiyle Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlendi. Firmalar tarafından kullanılan finansal enstrümanların çeşitlendirilmesi konusunda bilgi ve deneyimlerin aktarıldığı etkinliğin açılışını TİM Genel Sekreteri Dr. H. Bader Arslan gerçekleştirdi.

Moderatörlüğü Eximbank Ekonomisti Ali Orhan Yalçınkaya tarafından yapılan ve Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Enis Gültekin ile Coface Türkiye Genel Müdürü Emre Özer'in panelist olarak katılım sağladığı oturumun ilk bölümünde Coface Türkiye ve Eximbank faaliyetleri hakkında bilgilendirme sunumları gerçekleştirildi.

Oturumun ikinci bölümünde ise katılımcılar tarafından limit tahsis yöntemleri, riskli ülkelerdeki sigorta süreçleri, kredilendirmede cironun önemi, yurtdışı kuruluşlarla olan işbirlikleri ile ilgili iletilen sorular panelistler tarafından değerlendirildi.

“ABD ve İngiltere Eximbank'ları İle Ortak Proje Anlaşmalarımız Bulunuyor”

Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Enis Gültekin, Eximbank'ın misyonu gereği riskli ülkelerdeki satışları enformasyon olmasa da destekleyebildiğini, limitlerin 10 milyar dolara dayanmış durumda olduğunu, vadelerde ise Merkez Bankası tarafından yapılan yönlendirmelere uyulduğunu dile getirdi. Küçük cirolu ihracatların da Eximbank tarafından kapsama alındığını belirten Sn. Gültekin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ağırlıklı olarak yurtdışına mal satan üreticilerin yurtiçi alacak sigortası başvurularına olumlu dönüş yapılmaktadır. Afrika gibi zorlu pazarlardaki yatırımlarda ise alıcının merkezi hükümet garantisinde olduğu durumlarda, Eximbank sigorta yapabilmektedir. Yurtdışında ise, ABD ve İngiltere Eximbank'ları ile iki ülkenin yatırımcılarının ortak projelerini birlikte desteklediğimiz anlaşmamız var ve bu sayede diğer ülke Eximbank'larının kredibilitelerini kullanabiliyoruz.” Kredi taleplerinde, ihracatçının geçmişte yaşadığı finansal sorunları olabileceğini ancak güncel durumda ihracatın gerçekleşebilmesinin daha önemli olduğunu ifade eden Sn. Gültekin, taleplere olan dönüşlerde verinin az olması nedeniyle uluslararası enformasyon kuruluşlarından veri aldıklarını, bu nedenle sürecin uzayabildiğini, tazminat taleplerinde ise, en fazla 4 ayda ödeme gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

“Türkiye'de Limit Taleplerine 3-4 Günde Dönüş Yapıyoruz”

Coface Türkiye Genel Müdürü Emre Özer, limit tahsislerinde istihbarat raporları ışığında skor üretildiğini, kredinin vadede ödenip ödenmeyeceğine bakıldığını, küçük hacimli poliçelerin ise kendilerine uygun olmadığını dile getirdi. Limit taleplerinin ülkelere göre farklılık gösterebildiğini dile getiren Sn. Özer, Avrupa'da dönüşlerin hızlı iken Asya ve Afrika'da dönüşlerin gecikebildiğini, ortalama olarak iki gün içinde dönüş yaptıklarını, Türkiye'de ise veri tabanının gelişmekte olması nedeniyle dönüşlerin 3-4 günü bulabildiğini ifade etti.