İHRACATÇILARDAN GÜNEY KORE ÇIKARMASI

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve TİM organizasyonunda düzenlenen Türkiye-Güney Kore İş Forumu ve ikili iş görüşmeleri, Meclis Denetim Kurulu üyesi ve AKİB Koordinatör Başkanı Sn. Bülent AYMEN başkanlığında, 7-9 Ağustos 2017 tarihinde, Güney Kore'nin başkenti Seul'de gerçekleştirildi.

Ticaret Heyeti kapsamında düzenlenen, 80'den fazla ilgili Kore firması temsilcisinin katıldığı forum saat 10.00'da, Seul Ticaret Müşaviri Muhammet Alper ATİLLA'nın açılış konuşması ile başladı. Sn. ATİLLA, konuşmasında Güney Kore ve Türkiye'nin ikili ilişkilerinin başlamasının 60. yıldönümünü kutlarken, iki ülke arasında 2013 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması'nın karşılıklı ekonomik ilişkilerimize güç kattığına değindi.

''İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ KÖKLÜ BİR GEÇMİŞE SAHİP''

Sn. ATİLLA'nın ardından kürsüyü teşrif eden KOIMA (Kore İthalatçılar Birliği) Başkan Vekili Sn. Kim Hyun Myung ise Türkiye'nin Kore Savaşı'nda Güney Kore ile birlikte yer almasıyla birlikte iki ülke ilişkilerinin köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve gerek kültürel ve sosyal anlamda, gerekse de ekonomik anlamda giderek güçlenen ilişkilerimizin olduğunu vurguladı. Güney Kore ve Türkiye'nin kendi bölgelerinde en güçlü ekonomik atılımları yapan ülkeler olduğunu belirten Myung, Güney Kore'nin tek ithalatçı birliği olan KOIMA'nın 46 yıldır faaliyet gösterdiğini ve hemen hemen her sektörde faaliyet gösteren toplamda 8 binin üzerinde üyesi olduğunu, düzenlenen bu heyetin de iki ülkenin ticari ilişkilerine olumlu yansıyacağını ifade etti.

HEDEF GÜNEY KORE İLE TİCARETİ REKOR SEVİYEYE ÇIKARTMAK

Açılış konuşmalarında konuşan TİM Heyeti Başkanı Sn. Bülent AYMEN konuşmasında, Türkiye ve Güney Kore'nin çok önemli tarihi ve ekonomik bağları olduğunu, Türkiye'nin Kore Savaşı'na katılması ile birlikte iki ülke ilişkilerinin güçlü temellere sahip olduğunu ifade etti. Ekim ayında vizyona girmesi planlanan ve Kore Savaşı'na katılmış bir Türk askeri ile savaşın ortasında kalmış olan 5 yaşındaki  Koreli kız çocuğu arasında geçen duygusal hikayeyi anlatan “Ayla” isimli filmin iki ülke ilişkilerine önemli bir katkı yapacağını söyleyen AYMEN, Türkiye ve Güney Kore'nin ikili ticaret hacminin son yıllarda küresel piyasalarda yaşanan gelişmelere paralel olarak mevcut potansiyelin gerisinde kaldığını, ancak bundan sonraki süreçte hedefimizin bu rakamı tekrar rekor seviyelere taşımak olduğunu belirtti.

80'İN ÜZERİNDE KORE FİRMASI İLE İKİLİ GÖRÜŞME

Konuşmaların ardından yapılan forumda, 18 yerli Türk firma, 80'in üzerinde Koreli firma yetkilileri ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. Heyetin takip eden bölümlerinde, TİM yönetcileri ve Türk firma temsilcileri Türkiye'nin Seul Büyükelçiliği'ne nezaket ziyareti gerçekleştirip, akabinde Kore Ticaret ve Yatırım Geliştirme Ajansı (KOTRA) ve  Kore Tekstilciler Birliği'nde (KOFOTI) önemli iş görüşmeleri ve ikili temaslarda bulundu.

İlgili Fotoğraflar

Bu sayfa 11 Ağustos 2017 Cuma tarihinde yayınlanmıştır.