Batı Afrika'nın güçlü ekonomisi Gana'da ihracatçılarımıza yoğun ilgi

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Meclisimiz organizasyonunda 20-22 Kasım 2017 tarihleri arasında düzenlenen Gana İş İnsanları Heyeti, ülkenin başkenti Akra'da gerçekleştirildi.

Gana İş İnsanları Heyeti'ne, enerji, elektrikli cihazlar, kimyasal mamuller, alüminyum, kozmetik, mobilya ve ağaç ürünleri, müteahhitlik, unlu mamuller, çelik, makine, halı,  tekstil ve hazır giyim, elektrik-elektronik, gıda, konfeksiyon, inşaat yapı ve malzemeleri sektörlerinde faaliyet gösteren 26 firmadan 29 Türk işadamı/işkadını katıldı. Heyetimize, Meclisimiz Yönetim Kurulu üyesi Sn. Ahmet GÜLEÇ başkanlık etti.

Yaklaşık 150 kişinin iştirakiyle düzenlenen Türkiye-Gana İş Forumu'nun moderatörlüğünü iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesinde ciddi katkıları bulunan, Gana'nın Ankara Ticaret Müşaviri ve Bakanlık Danışmanı Sn. Dr. John-Hawkins ASIEDU gerçekleştirdi.

Sn. ASIEDU'nun, Meclisimizin faaliyetlerini anlattığı ve geçtiğimiz aylarda düzenlediğimiz Büyükelçiler Buluşması organizasyonundan duyduğu memnuniyeti ifade ettiği açılış takdimi ile başlayan forumda ilk sözü, Gana'daki partner kuruluşumuz olan Gana Milli Ticaret ve Sanayi Odası (GNCCI) Başkanı Sn. Nana Dr. Appiagyri Dankawo gerçekleştirdi. Konuşmasında Türkiye ile Gana'nın çok iyi ilişkilere sahip olan iki dost ülke olduğunu belirten DANKAWO, Meclisimizce Gana'ya düzenlenen heyet için özel olarak teşekkürlerini iletti.

Sn. Dankawo'nun ardından konuşma yapan Gana Yatırım Teşvik Merkezi Müdürü Sn. Edward Ashong-LARTEY, Gana'nın genel ekonomik verileri, ticaret istatistikleri ve Gana'ya yatırımlar hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Ülkenin yabancı yatırım teşviklerine ilişkin önemli ayrıntılar paylaşan Lartey, ihracatçılarımızı ve Türk iş insanlarını, Gana'da yatırım yapmaya çağırdı. Konuşmasının sonunda GIPC tarafından hazırlanan tanıtım videosu forum katılımcıları ile paylaşıldı.

Forumun devamında gerçekleştirilen, ülkemizi ve Meclisimizi tanıtan video gösterimi ise salondan büyük alkış ve beğeni topladı.

Akabinde kürsüyü teşrif eden Meclisimiz Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Ahmet GÜLEÇ ise, Meclisimizin Afrika ülkeleri ile sıkı ilişkisine değinerek, Gana ile ikili ticaretimize ilişkin detaylı bilgiler paylaştı. Konuşmasında Gana ile olan ekonomik ve ticari ilişkilerin, heyetimizden sonra daha da artmasını temenni eden Sn. GÜLEÇ, Ganalı İş İnsanlarını Meclisimizce gerçekleştirilecek etkinliklere davet etti.

Heyet Başkanımızın ardından konuşma yapan Akra Büyükelçimiz Sn. Nesrin BEYAZIT ise, ülkemizin genel ekonomik verileri hakkında paylaşımlar yaparak, Gana ile ikili ticaretimizin artması gerektiğini vurguladı.

Forumun sonunda ise Gana Ticaret ve Sanayi Bakanı Sn. Alan John KYEREMATEN kürsüyü teşrif etti. Ülkemize ve ekonomimize övgüler yağdıran Sn. Bakan, Meclisimizce hazırlanan tanıtım filmini çok beğendiğini belirterek, Gana'nın da ekonomik açıdan ülkemize benzer bir atılım yapması için sıkı çalıştıklarını belirtti. Sayın Bakan konuşmasının sonunda Gana'nın Türkiye'nin otomotiv, ilaç, endüstriyel kimya ve tekstil sektörlerine özel ilgi gösterdiklerini ayrıca vurguladı.

Türkiye-Gana iş Forumu, Meclisimiz ile Gana Milli Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanan mutabakat zaptı ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Türkiye-Gana İş Forumu'nun ardından geçilen ikili iş görüşmelerinde ise, 26 firmadan 29 iş insanımız ile 150 Ganalı firma arasında yaklaşık 350 iş görüşmesi gerçekleştirildi

Bu sayfa 24 Kasım 2017 Cuma tarihinde yayınlanmıştır.