7. Boğaziçi Zirvesi

- Cumhurbaşkanlığı himayesinde Uluslararası İş Birliği Platformu tarafından düzenlenen "7. Boğaziçi Zirvesi" 29 Kasım-
- TİM Başkanı Büyükekşi:
- "Boğaziçi Zirvesi her geçen yıl büyüyor. Büyüdükçe de sadece bölgemize değil dünyaya hitap eden bir etkinlik haline geliyor"

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanlığı himayesinde Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen "Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi Temalı 7. Boğaziçi Zirvesi" başladı.

Four Seasons Bosphorus Otelde düzenlenen zirvenin açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu yıl 7'ncisi düzenlenen etkinliğin her geçen yıl büyüyerek dünyaya hitap eden bir etkinlik haline geldiğini söyledi.

Zirvenin bu yılki ana temasına değinen Büyükekşi, Türkiye'den ve dünyanın dört bir yanından 150 konuşmacıyı ağırladıklarını, 3 gün sürecek bu önemli etkinlikte küresel ekonomiye ve bölgeye dair birbirinden önemli konuları masaya yatıracaklarını dile getirdi.

Büyükekşi, Orta Doğu'da süren iç karışıklık, savaş ve çatışmaların bölgeyi istikrarsızlaştırdığından bahsederek, bu durumun bölgeyi hem sosyal hem de ekonomik açıdan olumsuz etkilediğini bildirdi.

Bu sancılı sürecin bir an önce son bulması gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, "Biz de bölgemize kalıcı bir şekilde barışı getirmek için ortak hareket etmeliyiz. Kendimizden başka kimse bize barışı getiremez. O yüzden birlikte harekete geçmeliyiz ki, bölgemizde ekonomi, refah, kalkınma tekrar ana gündemimiz olsun." dedi.

- "Bölgemiz genelinde ekonomik canlanma bekliyoruz"

Büyükekşi, küresel ekonomide son yıllarda yaşanan sıkıntılara da değinerek, bu krizden kendilerinin de etkilendiğini söyledi.

Petrol ve emtia fiyatlarının 2014 sonundan itibaren düşmeye başladığını ve bunun bölge ülkelerinin ekonomilerine zarar verdiğini dile getiren Büyükekşi, "Ancak 2016'nın son çeyreği itibarıyla bu düşüş trendi yukarıya çıkmaya başladı. Böylelikle, önümüzdeki dönemde başta petrol ihracatçısı ülkelerde olmak üzere bölgemiz genelinde ekonomik canlanma yaşanmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Büyükekşi, kalkınmayı hızlandırmak için iş birliklerini artırmak gerektiğini kaydederek, artan karşılıklı ticari ilişkilerin ülkeler arasındaki yakınlaşmayı da artıracağını, her alana yayılacağını, toplumsal refahı ve ekonomik büyümeyi çok daha yukarılara taşıyacağını anlattı.

Türkiye'nin 2016'da tüm sıkıntılara rağmen büyümeye devam ettiğini, ülke ticaretinin dünya ticaretinden daha az gerilediğini, birçok ülkeden daha başarılı performans sergilediklerini aktaran Büyükekşi, ihracatın dünya ticaretinden aldığı payın yüzde 0,89'a yükselerek rekor kırdığını vurguladı.

Büyükekşi, "Hedefimiz, 2023 yılında bu payı yüzde 1,5'e yükseltmek." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmasında İslam ve Türk coğrafyasının görüşlerinin önemine vurgu yaptı.

Erdoğan, mal ve hizmetlerin, standart kodlar aracılığıyla sisteme girileceği bu ticaret platformunda bir araya gelen ülkelerin, en az maliyetle ve en hızlı şekilde birbirleri içindeki her türlü mala ve hizmete ulaşabilmeleri gerektiğini ifade etti.

"Yerli para ile ithalat-ihracat devreye sokulabilir"

Üye ülkelerin lojistik sistemlerinin entegrasyonu, ortak ödeme sistemi, bu sistemde kullanılacak ortak finans araçları, orta ticaret dili gibi standartlaştırmalarla, mevcut küresel ticari düzenden bağımsız bir yapı inşa etmenin mümkün olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Biz herkesin üzerinde hesap yaptığı böylesine büyük bir coğrafyanın, isterse kendi ekonomik ve ticari alt yapısını oluşturabileceğine inanıyoruz. Çerçevesini çizdiğim bu ticari platform daha büyük bir ekonomik birliğin nüvesini de teşkil edebilir. Esasen, bu tür yeni girişimler, mevcut yapıların alternatifleri olmaktan ziyade, onlara da dinamizm kazandıracak, can suyu işlevi görecek oluşumlar olarak görülmelidir.

Boğaziçi Zirvesi'nde bu tür konuların da enine boyuna tartışılacağına inanıyorum. Nitekim zirve hedeflerinden birinin, Dünya Konseyi olarak ifade edilen Barış Odaklı Küresel Mutabakat Metni'nin ilk adımını atmak olduğunu görmekten memnuniyet duyuyorum. Küresel ve bölgesel iş birliği imkanlarının, tüm boyutlarıyla tartışılacağı zirvenin hayırlı olmasını diliyorum. Yerli para ile ithalat-ihracat olayının da devreye sokulabileceğini unutmamanızı da tekrar hatırlatmak istiyorum." diyerek atıl konumda duran altının piyasaya sokulması gerektiğini belirterek, yerli para ile borçlanılmasının yollarını bulmamızı ifade etmiştir.

UİP İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin ise hem küresel hem de bölgesel boyutta dünya ekonomisi ve siyasetini yakından ilgilendiren pek çok konunun bu zirvede geniş bir şekilde ele alınacağını söyledi.

Zirvenin açılışına eski Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci, UİP Global Danışmanlar Kurulu Başkanı Egemen Bağış da katıldı. ​

Üç gün sürecek etkinlikte açılış konuşmalarını yapan  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın ardından , Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere yerli ve yabancı çok sayıda konuk konuşma yapacak.​